05/11/202001:31

Κορωνοϊός: Πώς φτάσαμε στο lockdown – Σε 400% η αύξηση στην ταχύτητα μετάδοσης του ιού

Ποια είναι τα στοιχεία που ανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει την απόφαση για καθολικό lockdown

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο OPEN TV πως «η Αττική δεν βρίσκεται κοντά σε ένα lockdown» τα δεδομένα όχι μόνο άλλαξαν άρδην αλλά φέρνουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έτοιμο να επιβάλλει lockdown, προκειμένου να σταματήσει άμεσα την εξάπλωση του κορονοϊού. Πάντως, τρία είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά και την απόφαση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει lockdown στη χώρα. Αυτά είναι τα εξής:

  • Τι πραγματικά είναι αυτό που έφερε τα πάνω κάτω;
  • Τι είδαν οι λοιμωξιολόγοι και το μετέφεραν στον πρωθυπουργό;
  • Γιατί η καραντίνα σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι πιο σκληρή από αυτή της άνοιξης, καθώς θα απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις μετά τις 21:00;

400% αύξηση η ταχύτητα μετάδοσης

Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι η ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού τα τελευταία 24ωρα, δηλαδή, ο χρόνος για την αύξηση του Rt. Η «επιθετική» μορφή μεταδοτικότητας έχει τη μορφή «έκρηξης» μέσα σε ώρες και όχι ενός μοντέλου γεωμετρικής προόδου σε βάθος χρόνου.

Σε σύγκριση με το πρώτο κύμα έχει αύξηση 400% για την Ελλάδα και 500 έως 600% για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που σήμανε γενικός συναγερμός σε όλη την Ευρώπη και για αυτό νωρίτερα την Τετάρτη προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας.

Σε 12 ώρες ζημιά τριών ημερών

Μέσα σε 12 ώρες έγινε ζημιά που στο πρώτο κύμα θα χρειάζονταν 3 έως 4 ημέρες. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση έφερε τα πάνω κάτω και όπως όλα δείχνουν θα μεσολαβήσουν λιγότερο από 24 ώρες από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού μέχρι την επιβολή της καραντίνας. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων εκτιμά πως δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Επιβεβαιώνεται το μοντέλο των 3.000 κρουσμάτων

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την επιβεβαίωση και των πιο απαισιόδοξων μοντέλων που αναφέρουν 3.000 κρούσματα μέχρι 8 Νοεμβρίου και το ethnos.gr ήταν το πρώτο που έκανε και την σχετική αποκάλυψη μέσα από το μαθηματικό μοντέλο του Νίκου Καρδούλα. Χαρακτηριστικό είναι πως οι εφιαλτικές προβλέψεις όσο περνούν οι ώρες επιβεβαιώνονται και μοιάζουν με… αισιόδοξα σενάρια.

300.000 ημερήσια κρούσματα στην Ευρώπη

Δραματικές διαστάσεις έλαβε η πανδημία στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και ειδικά το δεύτερο μισό όπου το σύνολο των κρουσμάτων στις 45 ευρωπαϊκές χώρες άγγιξε τα 5 εκατομμύρια (4.796.432), ενώ τα ημερήσια κρούσματα πλησίασαν τις 300.000 (296.396) και φαίνονται στο παρακάτω γράφημα.

okt4.jpg

Αυτοί που έσπασαν τα ρεκόρ

Τον Οκτώβριο 11 χώρες παρουσίασαν περισσότερα από 1.000 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, 17 χώρες παρουσίασαν μέσο όρο δείκτη μεταδοτικότητας Rt μεγαλύτερο του 1.30 και 6 χώρες παρουσίασαν τιμή του δείκτη Rt μεγαλύτερη του 2 σε κάποιες ημέρες του μήνα. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο βελτίωση στο δείκτη Rt παρουσίασαν 11 από τις 45 χώρες, ενώ στα κρούσματα καμία χώρα δεν παρουσίασε βελτίωση.

Στην παρούσα μελέτη του Νίκου Καρδούλα (Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.) αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της νόσου του κορoνοϊού στη Ευρώπη τον Οκτώβριο, χρησιμοποιώντας επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το λογισμικό EpiEstim του ίδιου οργανισμού. Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται το σύνολο των κρουσμάτων, τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ο μέσος όρος του δείκτη μεταδοτικότητας Rt και η διακύμανσή του τον Οκτώβριο, ανά ευρωπαϊκή χώρα. Γίνεται επίσης σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.

okt2.jpg

Πάλι σε καλή θέση είναι η Ελλάδα

Η διακύμανση του συνόλου των κρουσμάτων στη γηραιά ήπειρο τον Οκτώβριο ήταν από 69.970 έως 296.396, με τη μέγιστη τιμή να καταγράφεται την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες του μήνα το σύνολο των κρουσμάτων ήταν σταθερά μεγαλύτερο από 200.000. Όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, οι χώρες με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο ήταν η Ανδόρα, το Βέλγιο, η Τσεχία και το Βατικανό με περισσότερα από 1.800 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην καλύτερη θέση ήταν η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Σερβία και η Ελλάδα με λιγότερα από 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ο χειρότερος δείκτης Rt

Τον χειρότερο μέσο όρο του δείκτη μεταδοτικότητας Rt τον Οκτώβριο (μεγαλύτερο από 1.45) είχαν το Λιχτενστάιν, η Ελβετία, η Σλοβενία, η Σερβία, ο Άγιος Μαρίνος και η Ιταλία, ενώ τον καλύτερο μέσο όρο Rt (μικρότερο από 1.10) είχαν το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Δανία και η Ισλανδία. Οι χώρες που παρουσίασαν τιμή του δείκτη Rt μεγαλύτερη του 2 σε κάποιες ημέρες τον Οκτώβριο ήταν η Κύπρος, το Βατικανό, ο Άγιος Μαρίνος, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο και η Σερβία.

Ενώ κάποιες χώρες εμφανίζουν πενταψήφια ημερήσια κρούσματα, οι χώρες αυτές έχουν καλές επιδόσεις όσον αφορά το δείκτη Rt. Έτσι παρατηρούμε ότι η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και η Ισπανία και που έχουν τα πιο πολλά ημερήσια κρούσματα στην Ευρώπη, είχαν μέσο όρο Rt τον Οκτώβριο 1.20, 1.23, 1.14 και 1.10 αντίστοιχα, καλύτερο από κάποιες άλλες χώρες με πολύ λιγότερα κρούσματα.

okt1.jpg

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο

Όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, καμία χώρα δεν παρουσίασε βελτίωση. Από πλευράς του δείκτη μεταδοτικότητας Rt, βελτίωση παρουσίασαν 11 από τις 45 χώρες, η Ισλανδία, η Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Ανδόρα, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Μολδαβία και η Τσεχία, η κατάσταση στην Ιρλανδία παρέμεινε η ίδια, ενώ η κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες επιδεινώθηκε. Η κατάσταση στο σύνολο της Ευρώπης με 641 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και δείκτη μεταδοτικότητας Rt 1.23 επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο.

Η θέση της Ελλάδας τον Οκτώβριο

Η Ελλάδα όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (200) βρισκόταν στην 5η καλύτερη θέση και όσον αφορά το μέσο όρο του δείκτη μεταδοτικότητας Rt (1,21) βρισκόταν στην 20η καλύτερη θέση μεταξύ των 45 χωρών της Ευρώπης.

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα