18/01/202119:26

Πύργος: Ο Στύλος της Ορθοδοξίας Μέγας Αθανάσιος, εορτάστηκε στον ομώνυμο Ιερό Ναό στον Πύργο (photos)

Ευρισκόμενοι υπό την ζοφώδη σκιά και την απειλή της πανδημίας του Κορωνοϊού, τηρώντας απαρέγκλιτα τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας, εορτάστηκε στον Πύργο με τον προσήκοντα σεβασμό και την ιεροπρέπεια «ο άτλαντας της Ορθοδοξίας» Μέγας Αθανάσιος, στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό, έργο του μεγάλου Γερμανού Αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.

Κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός ο οποίος κηρύσσοντας και τον Θείον Λόγον, αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Αθανασίου και στους αγώνες Του για την αλήθεια της Χριστιανικής Πίστεώς μας. Την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασιών, τέλεσε ο εορτάζων Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος  κήρυξε και τον Θείον Λόγον, αναφερόμενος στις μεγάλες εκείνες αρετές του εορταζομένου Αγίου Αθανασίου και τους ιερούς αγώνες του για την Ορθοδοξία, ενώ αναφέρθηκε και στον Άγιο Κύριλλο.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική μας Εκκλησία θέλησε να αδελφώσει την μνήμη των δύο Μεγάλων Πατέρων και Αρχιεπισκόπων Αλεξανδρείας του Μεγάλου Αθανασίου, πρωταγωνιστή κατά του Αρειανισμού και του Αγίου Κυρίλλου, πρωταγωνιστή κατά του Νεστοριανισμού και όρισε το συνεορτασμό τους στις 18 Ιανουαρίου, αφού υπήρξαν και οι δύο μορφές ανυπέρβλητες! Η Σύναξη αυτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου ετελείτο στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Αξίζει να τονισθεί ότι τόσο οι εν λόγω εορταζόμενοι μεγάλοι Πατέρες, αλλά και όλοι Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αποτελούν την υπαρκτή εφαρμογή του Ευαγγελικού Λόγου και το τρανό παράδειγμα της θεωρίας που γίνεται πράξη και μάλιστα ο καθένας τους με διαφορετικό έναυσμα αλλά με κοινό αποτέλεσμα και στόχο την κατάκτηση της Ουράνιας Βασιλείας του Χριστού!

Κατά τις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τους Αρχιερείς πλαισίωσαν οι Αιδ. π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, π. Γρηγόριος Πάπαρης, π. Νικόλαος Κατσηδήμας, π. Θεόδωρος Χαμάλης και ο Προϊστάμενος του Ναού π. Άγγελος Ζέζας. Έψαλλαν οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες του Ναού Βασίλειος Πετρόπουλος και Λάζαρος Ασμής, οι οποίοι συνεπικουρούμενοι και από άλλους συναδέλφους τους, απέδωσαν με την άρτια Βυζαντινή Μουσική τους κατάρτιση, θαυμάσια τις ιερές υμνωδίες και τα ψαλσίματα προς τον εορταζόμενο Μέγα Αθανάσιο!

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα