24/01/202119:33

Διονύσης Καλαματιανός: Συνάντηση με Προέδρους Κοινοτήτων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση με Προέδρους Κοινοτήτων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, είχε ο Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να επέμβει για ακόμα μια φορά στα κρίσιμα και κομβικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Ηράκλειας Γαβριλόπουλος Μιχάλης και του Στρεφίου Κούρβα Αθανασία. Οι Πρόεδροι υποστήριξαν ότι οι Κοινότητες αποτελούν ενδοδημοτική αποκέντρωση η οποία προκύπτει από γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες της χώρας. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του αποκεντρωτικού συστήματος είναι το να δίνεται από την νομοθεσία όχι οποιασδήποτε μορφής αρμοδιότητα, αλλά συγκεκριμένα η αποφασιστική αρμοδιότητα. Αυτή η δυνατότητα θα βοηθήσει στην αντιστροφή του κλίματος παρακμής των τοπικών κοινωνιών. Πολύ σημαντικό για τους Προέδρους είναι μαζί με τις διευρυμένες αρμοδιότητες, να συνεχιστεί η ήδη επιτυχημένη διαδικασία εκλογής των τοπικών συμβουλίων σε ξεχωριστή κάλπη.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως η κυβέρνηση δυστυχώς στοχεύει σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση.

«Η κυβέρνηση επιμένει για την κατάργηση της απλής αναλογικής και σε αυτόν το θεσμό. Είχε προηγηθεί πριν ένα χρόνο η κατάργησή της για τις εθνικές εκλογές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο “Κλεισθένη” υλοποίησε μια μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η απλή αναλογική, μεταξύ άλλων, έβαζε τέλος στο συγκεντρωτικό μοντέλο, και στον έλεγχο των επιτροπών από μια μόνο παράταξη.

Ειδικότερα, για να επιτευχθεί η ενδοδημοτική αποκέντρωση, η ανάδειξη των αρχών των κοινοτήτων αποσυνδέθηκε από τα δημοτικά ψηφοδέλτια και έγινε με ξεχωριστή κάλπη».

«Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση, αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας έκανε επεμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποτέλεσαν θεσμική εκτροπή και νόθευση της λαϊκής εντολής των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου του 2019. Προχώρησε σε παρεμβάσεις επαναφοράς του προηγούμενου πλαισίου, αγνόησε τη λαϊκή εντολή και τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Μεταξύ άλλων, ο ρόλος των τοπικών συμβουλίων μειώθηκε σημαντικά, εξαρτώμενα και εγκλωβισμένα στις αποφάσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής, ενώ αρμοδιότητες και πόροι που προβλεπόταν από τον “Κλεισθένη”, αφαιρέθηκαν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο Βουλευτής δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να σταματήσει εδώ.

«Σχεδιάζει να καταργήσει τη ξεχωριστή κάλπη για τις κοινότητες και να ενσωματώσει την εκλογή των αρχών τους στα δημοτικά ψηφοδέλτια. Σκοπεύει να αφαιρέσει, δηλαδή, τη δυνατότητα των κατοίκων των κοινοτήτων να αποφασίζουν άμεσα για το ίδιο τους το μέλλον, με την επιλογή του υποψηφίου που θεωρούν ως τον καταλληλότερο για να τους εκπροσωπήσει και να επιλύσει προβλήματα».

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι ο “Κλεισθένης” ήταν το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαβούλευσης, μεταξύ των κεντρικών και περιφερειακών οργάνων της αυτοδιοίκησης.

«Μεταρρύθμισε το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στόχευσε στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, εξασφάλισε τη βελτίωση και ενίσχυση των οικονομικών και αναπτυξιακών λειτουργιών των ΟΤΑ, ενίσχυσε τους θεσμούς λαϊκής συμμετοχής.

Η κυβέρνηση προχωρά στην ακριβώς αντίθετη λογική, ακυρώνει το πλαίσιο και αλλοιώνει ουσιαστικά τη λαϊκή ετυμηγορία. Οι τοπικές κοινωνίες υποφέρουν από σημαντικά προβλήματα. Αντί ν΄ αναβαθμίσει τις κοινότητες, επιλέγει ν΄ απαξιώνει τις τοπικές κοινωνίες και τον σπουδαίο ρόλο και χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα