10/02/202112:12

Η αναδιαμόρφωση του Εξοικονομώ Αυτονομώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας με πρωτοβουλία της παράταξης Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο

 

Η αναδιαμόρφωση του Εξοικονομώ Αυτονομώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας με πρωτοβουλία της παράταξης Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο

Μετά την αποτυχημένη και κοινωνικά άδικη πολιτική της κυβέρνησης στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ και την αφωνία της περιφερειακής αρχής, εισαγάγουμε το θέμα της ενεργειακής και στατικής αναβάθμισης των κτιρίων και καταθέτουμε πλήρεις προτάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο για τη ριζική αναδιαμόρφωση προτεραιοτήτων του προγράμματος.

Δίνουμε προτεραιότητα

✔️ Στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε μια περιφέρεια με υψηλούς δείκτες φτώχειας και ανεργίας

✔️ Στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, ώστε τα χρήματα που δίνει η περιφέρεια να πιάνουν τόπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

✔️ Στην αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων σε μια περιφέρεια με υψηλή σεισμικότητα

Ακούμε την κοινωνία

Ακούμε το τεχνικό κόσμο

Παρεμβαίνουμε

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης της παράταξης Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο.

Πάτρα, 09-02-2021

Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας,

κ. Παπαδόπουλο Παναγιώτη

Θέμα: Εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη, θέματος για το Πρόγραμμα « Εξοικονομώ – Αυτονομώ  »

Κύριε Πρόεδρε,

Η ενέργεια και το περιβάλλον αφορούν δύο από τους Σημαντικότερους Δομικούς Πυλώνες Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μέσα από τα Εργαλεία που διαθέτει το Κεντρικό Κράτος και με την αρωγή του 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης, δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν Δράσεις και Ενέργειες, πού στόχο έχουν την Εξοικονόμηση και την κατάργηση της Ενεργειακής Ένδειας.

Το Πρόγραμμα « Εξοικονομώ – Αυτονομώ » αποτελεί ένα βασικό εργαλείο ενεργειακής αναβάθμιση των κτιρίων και υποδομών στην Δυτική Ελλάδα.

Η διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων στην περιφέρειά μας δεν αφορά μόνο το τεχνικό και μελετητικό δυναμικό της περιοχής Δεν αφορά μόνο τους ωφελούμενους πολίτες, δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες και τους εργατοτεχνίτες που θα εργάζονταν για την υλοποίησή του. Αφορά άμεσα και έμμεσα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και της αγοράς αλλά κυρίως το ίδιο το περιβάλλον. Και αυτό επειδή δημιουργεί όρους περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομικής τόνωσης στον τόπο μας, σε μια περίοδο που η πανδημία, η οικονομική ύφεση και οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης στα ζητήματα της οικονομίας έχουν βυθίσει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επιστήμονες στη Δυτική Ελλάδα σε βαθύ οικονομικό τέλμα.

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες, τόσο ο τεχνικός κόσμος της Περιφέρειας όσο και οι απλοί πολίτες, δυνητικοί αλλά και εγκεκριμένοι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μίας άναρχης και απογοητευτικής διαδικασίας υποβολής προτάσεων στο εν λόγω πρόγραμμα.

Οι Μηχανικοί φάνηκαν αφερέγγυοι στους πελάτες τους, ο κόσμος απογοητεύτηκε, το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν επετεύχθη, σε μία διαδικασία, όπου το Υπουργείο πριν την έναρξή του, πανηγύριζε για την δεδομένη επιτυχία του.

Τα μόνα κριτήρια υπαγωγής μιας αίτησης ήταν η χρονική προτεραιότητα σε μια διεκπαιρεωτική διαδικασία υποβολής προτάσεων πρωτόγνωρη για τον τεχνικό κόσμο.

Μέσα σε 13 μόλις λεπτά εξαφανίστηκε ο προϋπολογισμός που είχε εξασφαλιστεί για την Δυτική Ελλάδα. Το άδικο και προκλητικό όμως είναι, ότι οι πολίτες που αποκλείστηκαν, « τιμωρήθηκαν» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όχι γιατί δεν διέθεταν πλήρη φάκελο αλλά γιατί η διαδικασία απαιτούσε αναγκαίο προγραμματισμό ή κάποια άλλη παραπάνω τεχνολογική ικανότητα.

Ζήσαμε ένα εξοντωτικό αγώνα ταχύτητας για τους μηχανικούς με χιλιάδες εργατοώρες προεργασίας που πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων . Για ακόμη μία φορά οι μηχανικοί είδαν την επαγγελματική και επιστημονική τους αξιοπρέπεια να συνθλίβεται και να μετατρέπονται σε “άλογα κούρσας”. Και αυτό γιατί δεν υπήρχαν κριτήρια οικονομικής – κοινωνικής ή ενεργειακής προτεραιότητας και ουσιαστικής καταπολέμησης της «ενεργειακής φτώχειας».

Χρέος του κου. Περιφερειάρχη είναι να καταστήσει με σαφήνεια στον νέο υπουργό τις αστοχίες και τα λάθη του προγράμματος που έληξε.

Να εκφράσει την απόρριψη από πλευράς του Περιφερειακού Συμβουλίου της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του προηγούμενου προγράμματος

Να διεκδικήσει τα αυτονόητα για τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, επειδή το πρόβλημα είναι βαθιά κοινωνικό – οικονομικό και οι πληττόμενοι πολλοί.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Για τους προαναφερθέντες λόγους ζητάμε με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Σ να εισαχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για την παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο

Κατσιφάρας Απόστολος

Αγγελόπουλος Γεώργιος

Γεωργακοπούλου Μπάστα Δήμητρα

Δριβίλας Δημήτριος

Καπλάνης Διονύσιος

Καρπέτας Κων/νος

Κατσαρή Κωνσταντούλα

Κόντης Κων/νος

Κουσκουρή Αθανασία

Λύτρας Ιωάννης

Μητρόπουλος Κων/νος

Μπαλαμπάνης Νικόλαος

Μπράμος Παναγιώτης

Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική

Σκιαδαρέσης Σπυρίδων

Σώζος Βασίλειος

Χαροκόπος Αντώνιος

 

Σχέδιο Απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κρίνει ότι ο πρώτος κύκλος του προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ ήταν σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση μιας και

1) Η διατήρηση της χρονικής προτεραιότητας υποβολής, ως βασικού κριτηρίου για την ένταξη στο Πρόγραμμα, το υπονομεύει εκ βάθρων. Το μείζον δεν είναι οι «fast track» διαδικασίες, αλλά η ανάγκη για διαφανείς διαδικασίες με ουσιαστικά κοινωνικά κριτήρια αλλά και αξιολόγηση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που προκρίνονται σε κάθε αίτηση.

2) Η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας πρέπει να αποτελέσει βασική παράμετρο του προγράμματος. Όταν το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα, που αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, τότε το ζητούμενο δεν είναι ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση γρηγορότερα, αλλά ποιος έχει την μεγαλύτερη ανάγκη και ποιες είναι εκείνες οι παρεμβάσεις που εξυπηρετούν καλύτερα τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Με αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να μπορεί κάποιος που έχει χαμηλά εισοδήματα και δεν μπορεί να θερμανθεί, να μπορεί τελικά να θωρακίσει ενεργειακά την κατοικία του.

3) Αυτό που υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και του εθνικού και περιφερειακού ενεργειακού σχεδιασμού είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να είναι ικανή να καλύψει το σύνολο των αναγκών για τη δημιουργία ενός προγράμματος ανοικτού, με τακτές ημερομηνίες ορόσημο για την αξιολόγηση των προτάσεων, στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές τους δυνατότητες.

4) Είναι τουλάχιστον ανεξήγητη η μη πρόβλεψη επιλαχόντων δικαιούχων.

5) Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά υπηρεσιών και στην αγορά υλικών και εμπορευμάτων με εποχική έξαρση ζήτησης. Αφήνει απροστάτευτο τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκθέτοντας τον στη δυναμική μιας αγοράς που βρίσκεται σε lockdοwn και προσπαθεί να βγάλει τα “σπασμένα” μιας ολόκληρης χρονιάς.

6) Η προσπάθεια του ΥΠΕΝ να ρίξει τις ευθύνες για την όποια ταλαιπωρία και τις απορρίψεις των αιτήσεων στους μηχανικούς είναι τουλάχιστον ατυχής για το σύνολο των επιστημόνων.

Απέναντι σε αυτήν την αποτυχημένη πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας υποστηρίζει ότι η προκήρυξη του νέου κύκλου του προγράμματος θα πρέπει να διέπεται από

1) Κατάργηση του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας.

2) Υιοθέτηση της ουσιαστικής αξιολόγησης των αιτήσεων με διαφανείς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, με κριτήρια τα οποία θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή αποδοτικότητα των παρεμβάσεων και την επίτευξη των ετήσιων εθνικών στόχων.

3) Διαρκή ισχύ του Προγράμματος μέχρι εξαντλήσεως των πόρων και συνεχή αξιολόγηση και ανατροφοδότησή τους με τους απαιτούμενους πόρους για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών αλλά και του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για το Κλίμα.

5) Ενίσχυση της τεκμηρίωσης των προτεινόμενων παρεμβάσεων μέσω συστηματικότερων ελέγχων και επαλήθευσης.

6) Διεύρυνση των προτεινόμενων παρεμβάσεων του Προγράμματος, με συμπερίληψη των κτιριακών ενισχύσεων και της αντισεισμικής θωράκισης των κατασκευών.

7) Δημιουργία λίστας επιλαχόντων δικαιούχων, ώστε να μη δημιουργείται φόρτος έτοιμων προτάσεων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα