13/02/202108:34

Κορωνοϊός: Ανησυχία για αύξηση σε εισαγωγές και διασωληνωμένους – «Βράζει» η Αττική

Τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τα 10.000, με τα μισά να εντοπίζονται στην Αττική – Σχεδόν 2.000 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία – Αυξήθηκαν οι μολύνσεις στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών – Σε κλειστές δομές, εργασιακούς χώρους και νοσηλευτικά ιδρύματα οι κύριες εστίες μετάδοσης

«Σταθερή επιδημιολογική επιβάρυνση» ήταν η «διάγνωση» των ειδικών, χθες κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για την κατάσταση της χώρας μας σε ό,τι αφορά την επίπτωση του κορωνοϊού τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η οποία σηματοδοτήθηκε και από την εφαρμογή νέου, σκληρού, στοχευμένου «απαγορευτικού» σε μεγάλες περιφέρειες και δήμους της επικράτειας.

Η «επιβάρυνση» αποτυπώνεται και στο σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων κινείται σε οριακά επίπεδα που παραπέμπουν στις ημέρες της επιδημίας στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Χθες στην Αττική εισήχθησαν άλλοι 129 νέοι ασθενείς (σε σύνολο 254 σε όλη τη χώρα), και ήταν διαθέσιμες μόλις το 17% των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να είναι απαισιόδοξοι για την ερχόμενη εβδομάδα αναμένοντας αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ και ιδίως στις ΜΕΘ, με περισσότερους διασωληνωμένους. Επιπλέον, αστάθμητος παράγοντας αποτελεί η «Μήδεια», το καιρικό φαινόμενο που θα κυριαρχήσει τις επόμενες ημέρες, συμβαλλοντας στον συγχρωτισμό και την αύξηση των περιστατικών μόλυνσης με κορωνοϊό.

Τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τα 10.000, με τα μισά να εντοπίζονται στην Αττική, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των φορέων, αν συμπεριληφθούν και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, εκτιμάται αρκετά μεγαλύτερος.

Για μια ακόμη ημέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων, 1.410, με περισσότερα από τα μισά, τα 762 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται στην Αττική. Μάλιστα, στο λεκανοπέδιο η επιδημία κινείται ανεξέλεγκτα στις περιοχές του Δυτικού Τομέα και του Πειραιά, όπου η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζεται και είναι σημαντική σε νεαρά άτομα ιδιαίτερα, με ενδιάμεση ηλικία των 40 ετών, παρά το πλέγμα των περιορισμών.

Στην Αττική, όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης σε ποσοστό 20%-30%, το οποίο ωστόσο είναι σαφώς μικρότερο από το 50% που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό δείχνει ότι τα ήπια επιδημιολογικά μέτρα που λήφθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, έχουν ήδη δείξει αποτελεσματικότητα και έχουν επιβραδύνει την επέκταση της επιδημίας.

Την πρώτη τετράδα των επιβαρυμένων περιοχών συμπληρώνουν η Θεσσαλονίκη, με 128 κρούσματα, η Αχαϊα με 95 και η Εύβοια με 56 κρούσματα – στην τελευταία εντοπίζεται εξαιρετικά αυξημένο φορτίο στη Χαλκίδα, με τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με το μέσο όρο της επικράτειας, που παρασύρει και την όμορη Βοιωτία.

Επίσης, στη Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της επιδημίας προχώρησε σε επίπεδα πάνω από 20% με τάσεις σταθεροποίησης, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες ήπια αύξηση στις νοσηλείες.

«Η επιδημιολογική εικόνα της επικράτειας εμφανίζει μια σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, με συνεχιζόμενη αύξηση του κυλιόμενου μέσου των 7 ημερών σε 1.147 κρούσματα ανά μέρα από τα 842 που ήταν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στις 3 Φεβρουαρίου» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 43 έτη. Επιπλέον, η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους πολίτες με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, εκτίμησε η ειδικός.

Ωστόσο, έχουν υποχωρήσει οι νέες διαγνώσεις στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που αποτυπώνεται στις νοσηλείες και μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα.

Νοσηλεύονται σχεδόν 2.000 άτομα με λοίμωξη covid-19, εκ των οποίων οι 1.400 σε απλές κλινικές και οι 566 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κα.). Από αυτούς τους τελευταίους, οι 293 είναι διασωληνωμένοι. Η αύξηση των νοσηλευόμενων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω επιβάρυνση τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κατά τη διάρκεια των επόμενων δυο τριών εβδομάδων.

«Ήδη μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκε ο ρυθμός των νέων διασωληνώσεων κατά 67% και έφτασε τους 109 συνολικά την εβδομάδα αυτή, ενώ την προηγούμενη ήταν μόλις 67 οι διασωληνώσεις»

είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Οι εστίες μετάδοσης

Ως «ρίζα» της επιδημίας οι ειδικοί της Επιτροπής βλέπουν τα κρούσματα που πολλαπλασιάζονται (συρροές) σε κλειστές δομές, σε εργασιακούς χώρους, σε νοσηλευτικά ιδρύματα και κυρίως εντός των σπιτιών.

Στη χθεσινή ενημέρωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ενδοοικογενειακή μετάδοση. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά και όχι από τον κακό απρόσεκτο ξένο. Θέλω, λοιπόν, να σας παρακαλέσω θερμά να προσέξετε πάρα πολύ ποιον βάζετε μέσα στο σπίτι σας» έκανε έκκληση η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ενώ σε έντονο, παρακλητικό τόνο ζήτησε και από τους ηλικιωμένους να προσέχουν και να μην χαλαρώνουν σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων καθώς «σε πολλές περιοχές της χώρας βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων σε άτομα άνω των 65 ετών και δεν έχουμε κάποια σαφή εξήγηση γιατί παρατηρείται αυτή η διασπορά. Δεν είναι σωστό να υπάρξει όμως χαλαρότητα της ομάδας αυτής λόγω του εμβολιασμού τους. Θα πρέπει να περιμένετε να μειωθεί λίγο ακόμα το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Μην ξεχνάτε ότι όλοι εμείς προσέχουμε για να σας προστατεύουμε» κατέληξε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να εφαρμόζουν σωστά τη μάσκα και προανήγγειλε τη σύσταση της Επιτροπής για τη χρήση διπλής μάσκας, σε συνέχεια σχετικής σύστασης του αμερικανικού CDC. «Πειραματική μελέτη έδειξε ότι για να έχουν ικανή προστασία δύο άνθρωποι οι οποίοι έρχονται σε στενή επαφή, πρέπει απαραίτητα και οι δύο να φοράνε μάσκα. Όταν και οι δυο φοράνε μάσκα η προστασία ανέρχεται στο 84,3%, ενώ η χρήση διπλής μάσκας αυξάνει ακόμα περισσότερο την προστασία στο 96%. Οι οδηγίες για την χρήση της μάσκας προς το παρόν δεν έχουν αλλάξει στην χώρα μας, αλλά ομάδα της Επιτροπής μας έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί σχετικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα» είπε.

Σύμφωνα με το CDC, πρέπει να γίνεται χρήση ιατρικής μάσκας με υφασμάτινη από πάνω. Επιπλέον, η μάσκα για να προστατεύει πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να είναι φτιαγμένη από ύφασμα καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις υφάσματος και βέβαια, να γίνεται σωστή χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Για παράδειγμα, πρέπει να μην υπάρχει κενό στο πλάι, να μην αφήνει τη μύτη ακάλυπτη, να μην κρέμεται στο σαγόνι, επίσης πρέπει οι μάσκες να πλένονται συχνά και να σιδερώνονται.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα