26/03/202110:32

Ν.Φιγαλεία: Οι νέοι δεν ξεχνούν και θυμίζουν…200 χρόνια μετά (photos)

Ο Σύλλογος Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας ”ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΓΑΛΗ’ υπενθυμίζει την αξία των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης με την συμβολική κατάθεση στεφάνων προς τιμήν όλων των Ηρώων της περιοχής γνωστών και αγνώστων. Όχι όμως απλών στεφάνων αλλά στεφάνων που σχηματίζουν τον αριθμό ”200”. Βάση ιστορικών στοιχείων και καταγραφών επιλέχθηκαν τρία σημεία συμβολικά για τη πόλη.

1. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Σύμφωνα με τα περισσότερα στοιχεία και καταγραφές ιστορικών κειμένων, ο ναός του Αγίου Νικολάου, τότε ξύλινος και κοιμητήριο, ήταν το σημείο όπου υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης στις 24 ή 25 Μαρτίου 1821 από την ηρωίδα Αδαμαντία Γρηγοριάδη, με βλέμμα στραμμένο προς την Αρκαδιά και το Ιόνιο Πέλαγος.

2. Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο ναός αποτέλεσε για πολλά χρόνια τη Μητρόπολη της περιοχής της Ζούρτσας. Σύμφωνα με άλλες καταγραφές, χωρίς αυτές να επιβεβαιώνονται, εκεί έλαβε χώρα η Θεία Λειτουργία με τους οπλαρχηγούς και ύστερα ανέβηκαν στο λόφο του ΑιΝικόλα όπου φωνάζοντας ”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ” ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης.

3. Μνημείο Ηρώων

Στο σημείο αυτό γνωστοί και άγνωστοι Ήρωες του 1821 τιμώνται κάθε χρόνο για τις αξίες και τα ιδανικά τους.

Φίλοι και μέλη του Συλλόγου εργάστηκαν στη κατασκευή των στεφάνων επί δυο μέρες καθώς αυτή δεν ήταν και τόσο απλή. Συνολικά πάνω από 20 νέοι εργάστηκαν εθελοντικά σε διάφορους τομείς ώστε η συγκεκριμένη δράση να πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία ενώ ο σύλλογος επιθυμεί να ευχαριστεί θερμά και δημόσια τους Νίκο Μπαλαδήμα & Αλέξανδρο Λούτο για την κατασκευή των ιδιαίτερων στέφανων τόσο στο σχέδιο όσο και στο ύψος.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις στη πόλη μας και τους διοργανωτές αυτών, άξιοι των περιστάσεων και της ιστορίας.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα

Χρόνια Πολλά Ζούρτσα

Ζήτω το 1821

1-1

2-1

3-1

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα