27/03/202113:44

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων και εστίασης – Οι κρίσιμες ημερομηνίες που εξετάζουν Κυβέρνηση και επιτροπή ειδικών

Για το σταδιακό ξεκλείδωμα της χώρας προετοιμάζονται κυβέρνηση και επιστήμονες καθώς στόχος είναι να αρχίσουν να ανοίγουν σιγά σιγά οι δραστηριότητες από τις 5 Απριλίου με  «κλειδί» τα self test.

Τα συγκεκριμένα τεστ κοροναϊού πρόκειται να αποτελέσουν ένα «εργαλείο» προκειμένου να τρέξει η διαδικασία ανοίγματος στο λιανεμπόριο, τα σχολεία και την εστίαση.

Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα καθώς – πιθανότατα την Τετάρτη – οι ειδικοί θα συνεδριάσουν για να βάλουν όλα αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι και να εισηγηθούν σχετικά.

Η κυβέρνηση θέλει σύντομα άνοιγμα δραστηριοτήτων, αφού η κόπωση των πολιτών «χτυπά» κόκκινο, κάτι που αποτυπώνεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με την δυσαρέσκεια να εκφράζεται έντονα.

Τα απανωτά lockdown, το συνεχές «ακορντεόν», οι συνέπειες στην τσέπη εκατομμυρίων πολιτών, η ψυχολογική κόπωση, έχουν κάνει τον κόσμο να δυσπιστεί. Την ίδια ώρα οι Έλληνες ανησυχούν ότι θα χαθεί και αυτό το καλοκαίρι και αγωνιούν για την οικονομική τους κατάσταση.

Oι φωνές» των επιστημόνων που λένε πως βαδίζουμε στην κορύφωση της πανδημίας η οποία θα φέρει σύντομα την ύφεση, επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει τον προγραμματισμό της σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ανοίξει η αγορά.

«Ξεκλειδώνεται» σιγά – σιγά το lockdown

Από τις αρχές Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο για τα self test τα οποία αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην ανάσχεση της πανδημίας αλλά και στο άνοιγα της αγοράς.

Η διάθεσή τους θα γίνεται δωρεάν από όλα τα φαρμακεία της χώρας και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα κάθε επτά ημέρες ενώ η πιστοποίηση παραλαβής θα γίνεται μέσω επίδειξης ΑΜΚΑ στους φαρμακοποιούς. Για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή. 

Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δεύτερο δωρεάν rapid τεστ σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Μάλιστα για τα σχολεία θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργειά τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υποχρεωτικό θα είναι επίσης το εβδομαδιαίο τεστ για τους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας – ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.

Για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες το self test δεν θα είναι υποχρεωτικό και θα ισχύει η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη. Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα self-testing.gov.gr μέσω της οποίας θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Ο σχεδιασμός για το λιανεμπόριο

Με δεδομένο πως το επόμενο διάστημα θα διαφανεί μείωση των κρουσμάτων η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Το ημερολόγιο προς το παρόν δείχνει 5 Απριλίου ενώ , κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως δεν θα διστάσουν να δώσουν άλλη μία εβδομάδα χρόνο προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας φτάνοντας δηλαδή έως και τις 12 Απριλίου.

Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα ενώ το πλαίσιο λειτουργίας της ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της πανδημίας όταν ληφθούν οι αποφάσεις. 

Οι επιστήμονες, αναμένεται να εξετάσουν από εβδομάδα ξανά τα διαθέσιμα δεδομένα έτσι ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς.

O Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» εξέφρασε την άποψη ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου.

«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε, ενώ σχετικά με τα σχολεία πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου, με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα.

«Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο και πιο ασφαλές για όλους. Ώστε να μην πάμε σε άνοιγμα – κλείσιμο που κουράζει» συμπλήρωσε.

Ανάλογα τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προκρίνουν είτε την λύση του click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Μαζί με το λιανεμπόριο, πάντως, πάει… πακέτο και το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων. Όπως φαίνεται οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να τις απελευθερώσουν παράλληλα με την λειτουργία της αγοράς, ενώ υπενθυμίζεται πως ήδη για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται εκτός οικείου δήμου στέλνοντας 6 στο 13033.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Χθες το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σχέδιο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για άνοιγμα των σχολείων το ταχύτερο δυνατό με προτεινόμενη ημερομηνία την 5η Απριλίου με την προϋπόθεση φυσικά να έχει ολοκληρωθεί η έξαρση της πανδημίας και να εξισορροπηθεί η επιδημιολογική καμπύλη.

Βασικό εργαλείο η διενέργεια self tests σε καθηγητές και μαθητές σε σταθερή βάση και συγκεκριμένα τουλάχιστον κάθε Δευτέρα. 

Μάλιστα η συζήτηση για άνοιγμα που αφορά γυμνάσια και λύκεια αναφέρεται σε όλες τις περιοχές ακόμη και αυτές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο με τους ειδικούς να εξετάζουν το θέμα αλλά δηλώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία της επόμενης εβδομάδας.

Αυτό που ενδιαφέρει είναι να πιστοποιηθεί η εικόνα της αποκλιμάκωσης που παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε συνδυασμό με τις μειωμένες αφίξεις και εισόδους ασθενών στα νοσοκομεία.

Τραπέζια έξω (;) – Άνοιγμα της εξωτερικής εστίασης «έδειξε» ο Σκέρτσος

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ανέφερε πως «η συμπληρωματική στρατηγική που θα εφαρμοστεί από αρχές Απριλίου έχει στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, κοινωνίας και εκπαίδευσης.

«Το ευτυχές είναι ότι υπάρχει η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των εξιτηρίων» επισήμανε.

Ο κ. Σκέρτσος  αναφέρθηκε σε ακόμα έναν παράγοντα που θα βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της πίεσης από την πανδημία και αυτός είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών. «Γι’ αυτό απελευθερώνουμε δραστηριότητες που βοηθούν τον κόσμο να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους» τόνισε και υπογράμμισε πως μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση.

in.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα