29/03/202116:30

Δήμος Πύργου: «Καμπανάκι» για τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων covid μέσα σε μια βδομάδα στο Δήμο- Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Πρέπει να δούμε το θέμα με σοβαρότητα, χωρίς πανικό και ακρότητες»

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

 

«Καμπανάκι» για τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων covid μέσα σε μια βδομάδα

  • Παναγιώτης Αντωνακόπουλος «Πρέπει να δούμε το θέμα με σοβαρότητα, χωρίς πανικό και ακρότητες»

 

Τον ανησυχητικό διπλασιασμό των θετικών κρουσμάτων covid 19 την τελευταία εβδομάδα σε επίπεδο Δήμου γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαβίβασε ο ΕΟΔΥ, στις 22/3 τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο Πύργου ήταν 46, εκ των οποίων ο αριθμός των ατόμων σε κατ’ οίκον απομόνωση 34 και 12 νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο. Οι αριθμοί αυτοί είδαν μια ραγδαία αύξηση στις 29/3, με 83 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων 67 σε κατ’ οίκον απομόνωση και 16 να νοσηλεύονται.

«Η γενική εικόνα της Ελλάδας, είναι και η εικόνα στην περιοχή μας. Έχουμε δυστυχώς σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων όπως αποφαίνονται τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ. Δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε. Το φαινόμενο θέλει περιορισμό γιατί ο καθένας μπορεί να γίνει μέρος αυτού. Δεν υπάρχουν άτομα υψηλού κινδύνου, αλλά συμπεριφορές υψηλού κινδύνου» δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο Δήμαρχος Πύργου, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.

«Επειδή η επιδημιολογική κίνηση έχει χαρακτηριστικά γεωμετρικής προόδου, ο διπλασιασμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχει και μια «θολή ζώνη» και δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι στην πραγματικότητα όλα τα ενεργά κρούσματα.  Επιπλέον έχουμε στη χώρα μας 17 μεταλλάξεις οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς γι’ αυτό και οι τακτικές αλλάζουν απέναντι στην πανδημία.

Το πιο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα των αποστάσεων, να φοράμε μάσκα, να αερίζονται σωστά οι χώροι. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή  σ’ αυτές τις απλές τακτικές που είναι καθοριστικές για να μπορέσουμε γρήγορα να «ανοίξει» η ζωή μας. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και χρειάζεται να τηρούμε όλα τα μέτρα.  Πρέπει να δούμε το θέμα με σοβαρότητα, χωρίς όμως πανικό και χωρίς ακρότητες».

Επίσης ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι ο Δήμος Πύργου λαμβάνει διαρκώς όλα τα κατάλληλα μέτρα. «Όπου απαιτείται, διενεργούνται κι οι κατάλληλες απολυμάνσεις των χώρων. Αν και γνωρίζουμε ότι ο ιός δεν ζει πολλή ώρα στο περιβάλλον, ωστόσο όταν οι περιστάσεις το απαιτούν κάνουμε απολυμάνσεις με την Πολιτική προστασία, ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους. Όλες μας οι υπηρεσίες λειτουργούν με καθορισμένα ραντεβού, τηρούνται οι αποστάσεις, στην είσοδο του δημαρχείου υπάρχουν θερμικές κάμερες, τηρούνται τα μέτρα της παρουσίας του προσωπικού όπως αυτά καθορίζονται από το υπουργείο, και γίνονται όσα προβλέπονται. Επιπλέον, όταν ανοίξουν τα σχολεία, έχουμε όλα τα απαιτούμενα αντισηπτικά και μάσκες να δώσουμε σε μαθητές όπου χρειαστεί. Βέβαια οφείλουμε να τονίσουμε κι ότι η απαραίτητη ατομική ευθύνη σε συγκεκριμένους τομείς, δεν μπορεί να αντικατασταθεί με καμία δραστηριότητα καμίας αρχής».

Επισημαίνοντας ακόμα πως:

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αυτές τις μέρες, όπως και τις αμέσως επόμενες. Πρέπει να παραμείνουμε υγιείς και να μην γίνουμε καταστροφικοί για τους συνανθρώπους μας από αμέλεια ή αδιαφορία. Θα κριθούμε όλοι για την κοινωνική μας ευαισθησία, την υπευθυνότητά  και τη σοβαρότητά μας. Αν αυτά λειτουργήσουν, τότε πολύ γρήγορα θα βγούμε από τον καταστροφικό κύκλο, καθώς και με τους εμβολιασμούς θα χτίσουμε έναν κύκλο ανοσίας».

Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφερόμενος και στο Νοσοκομείο Πύργου, εξέφρασε τη λύπη του για τα όσα συμβαίνουν σε εργασιακό επίπεδο, τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται και διπλασιάζονται:

«Μέσα σε όλα αυτά, εμείς έχουμε στην περιοχή μας και την ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση που κατά ατυχή συγκυρία στο Νοσοκομείο Πύργου, αντί για την απαραίτητη εργασιακή ειρήνη την ώρα της μάχης, εκεί έχουμε τις γνωστές μεγάλες διαμάχες.

Να πω πολύ απλά πως δεν είναι το θέμα ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, αλλά πάνω από όλα είναι η έντονη ανάγκη άμεσης επέμβασης του υπουργείου Υγείας και κάθε αρμόδιου. Για να μη συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και βγαίνει αυτή η εικόνα που δικαιολογημένα δημιουργεί ανασφάλεια στον κόσμο και τον φοβίζει! «Που να πάω εκεί, τι κατάσταση θα βρω, αυτοί …σκοτώνονται» σκέφτεται ο πολίτης.

Δεν μπορεί σε αυτή την κατάσταση οι αρμόδιοι να κωφεύουν και να εθελοτυφλούν! Απαιτείται άμεσα η παρέμβαση τους. Σοβαρά κι όχι γραφειοκρατικά.

Αυτά είναι δυστυχώς τα σοβαρά θέματα. Η πραγματική εικόνα δεν είναι αυτή που κάποια site και κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν στο στόχαστρο μόνο το δήμαρχο και ασχολούνται με το ντύσιμο του, το χτένισμα του, αν το παπούτσι του είχε …σκόνη, ποια είναι η κάθε προσωπική του δραστηριότητα, ή τι φόρεσε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και τι δήλωσε η κ. Πατούλη, τέτοια …«σπουδαία» δηλαδή θέματα. Κι ειδικά εδώ στην περιοχή μας, που έχουμε κι άλλα πάρα πολύ σοβαρά, όπως το πιο επίκαιρο με τη μεθοδευμένη απομάκρυνση των Πανεπιστημιακών Σχολών, κι ακόμα όπως, την όλο και πιο δύσκολη όπως φαίνεται κατάσταση της μεγάλης στασιμότητας για το δρόμο Πάτρα – Πύργος.

Η πολιτεία, όπως και η κοινωνία, οφείλουν να γνωρίζουν την πραγματικότητα, την κατάσταση από τις συνέπειες των προβλημάτων, και πάνω από όλα τις τεράστιες δυσκολίες που θα περιλαμβάνει η «επόμενη» μέρα. Όπου σε αυτήν θα βγουν στην επιφάνεια σε πλήρες μέγεθος όλες οι συνέπειες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν μόνο με συγκεκριμένες κινήσεις! Μόνο με μεγάλες βοήθειες, μόνο με μεγάλες οικονομικές στηρίξεις, μόνο με τύπωμα «ζεστού» χρήματος, μόνο με διαγραφές μέρους χρεών».

* Η μη τήρηση των μέτρων, οι μεταλλάξεις του ιού αλλά και η κόπωση που παρατηρείται στην πλειοψηφία των πολιτών είναι οι βασικότερες αιτίες αύξησης των κρουσμάτων, όπως εκτιμά ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Αντρέας Βγενόπουλος, που ανέφερε: «Το «κλειδί» είναι η ατομική ευθύνη όλων. Εμείς ως Δήμος είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ όπου καθημερινά γίνονται rapid test τόσο σε σημεία της πόλης όσο και τις κοινότητες, ώστε έχουμε μια γνώση των κρουσμάτων και να φτιάξουμε ένα τοίχος προστασίας στο Δήμο. Θέλω να παρακαλέσω να προσέχουμε όλοι, να είμαστε ασφαλείς γιατί όλα δείχνουν ότι αρχίζει να φαίνεται ένα «φως στο τούνελ» και πολύ σύντομα θα έρθει η έξοδος απ’ όλο αυτό που ζούμε. Να κάουμε όμως αυτά που πρέπει για να φτάσουμε πιο γρήγορα εκεί» .

* Ο εντεταλμένος σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα δημόσιας υγείας Βασίλης Σωτηρόπουλος δήλωσε: «Αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και πιστεύω ότι οφείλεται στην μη αυστηρή και συστηματική τήρηση των μέτρων, όπως και στην κόπωση του κόσμου. Ο κίνδυνος όμως υπάρχει ακόμη και είναι ορατός. Με την περιοχή μας να είναι πλέον επιβαρυμένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Το Νοσοκομείο είναι ασφυκτικά γεμάτο με ασθενείς και η έλλειψη των γιατρών δημιουργεί δυστυχώς σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας στην περιοχή».

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα