17/04/202110:08

Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου: Η Υγεία στην Ηλεία- Το νοσοκομείο Αμαλιάδας σαν παράλογο θεατρικό δρώμενο

Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου: Η Υγεία στην Ηλεία- Το νοσοκομείο Αμαλιάδας σαν παράλογο θεατρικό δρώμενο

 

Το θέατρο του παραλόγου προσπάθησε να εκφράσει την αγωνία του ανθρώπου να βρει νόημα σε έναν κόσμο που όλα φαίνονται ότι είναι εκτός έλεγχου. Πολλοί συγγραφείς δημιούργησαν έργα εν πολλοίς παρεξηγημένα τουλάχιστον στην πρώτη τους παρουσίαση. Βέβαια μετά από τόσα χρόνια τόσο οι συγγραφείς όσο και τα έργα τους έχουν καταξιωθεί και εν πολλοίς το θέατρο του παράλογου είναι ένα εργαλείο κατανόησης μιας πραγματικότητας που κάποιες φορές ο ορθός λόγος αδυνατεί να εξηγήσει …

Σε αυτό το εργαλείο πρέπει να καταφύγουμε και εμείς για να κατανοήσουμε αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια με το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος γιατί η λογική πλέον έχει προ πολλού τελειώσει. Η αλήθεια εIναι ότι όλα τα έχουμε δει και όλα τα έχουμε ακούσει τόσο σε συγγραφικό όσο και σε επίπεδο υποκριτικής προσέγγισης.

 Εδώ και 15 χρόνια γίνεται προσπάθεια να τελειώσει η νέα πτέρυγα σε ένα Νοσοκομείο που μέρα με την μέρα αποψιλώνεται αλλά ακόμη είναι στην μέση και ίσως ο λαϊκός ποιητής κάποια στιγμή να γράψει κάτι ανάλογο με το γεφύρι της Άρτας.

 Έγινε δωρεά ένας αξονικός μπας και φιλοτιμηθεί η Κυβέρνηση να φέρει προσωπικό αλλά δεν…..

 Φτιάχτηκε Σύλλογος φίλων του νοσοκομείου κάτι σαν το σύλλογο για την προστασία της καρέτα καρέτα αλλά πάλι αποτέλεσμα ουδέν ….

 Ο Δήμαρχος σε μια έξαρση αγωνιστικότητας μας διαβεβαίωσε ότι δεν είναι δυνατόν να σκεφτούν καν να κλείσουν το Νοσοκομείο την ίδια στιγμή που στην ουσία ήταν ήδη κλειστό.

 Κυβερνητικός βουλευτής για να αποφύγει το τι μέλλει γενέσθαι με το Νοσοκομείο μας ενημέρωσε περιχαρής ότι προχωρά καλά το θέμα της NOVARTIS.

 Έτερος βουλευτής ανακάλυψε έστω και κατόπιν εορτής ότι η χώρα χρεοκόπησε αλλά και πάλι το Νοσοκομείο θα πάρει τα πάνω του γιατί πάνω από όλα η υγεία του λαού.

 Κάποιοι νεόκοποι φιλόδοξοι πολιτευτές άνοιξαν αλληλογραφία με τον Πρωθυπουργό που μάλλον δεν ήξερε και δεν ξέρει τίποτα και περιμένει με αγωνία τον ταχυδρόμο.

 Οι αρμόδιοι σε Υπουργεία και στην 6 η ΥΠΕ ποτέ μα ποτέ δεν τσιγκουνεύτηκαν σε δηλώσεις και διαβεβαιώσεις ότι όχι μόνο δεν θα κλείσει αλλά θα ανέβει και κατηγορία.

 Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το ενδιαφέρον των υπευθύνων της 6 ης ΥΠΕ όταν με δεδομένη την έλλειψη Παθολόγου μας έκαναν προσφορά ένα Χειρουργό και έναν Αναισθησιολόγο. Και για να συνειδητοποιήσουμε πόσο επιδέξιοι είναι όλοι αυτοί δεν περιορίζοντο μόνο σε μελλοντικές εξαγγελίες αλλά εννοούσαν να κοροϊδεύουν και σε ενεστώτα χρόνο. Σου λέει πες ότι ναναι και σιγά μη καταλάβουν…..

Όσο και να θέλουμε δεν γίνεται να ξεχάσουμε την διαβεβαίωση ότι την Παθολογική της Αμαλιάδας είχαν καταφέρει να την κρατήσουν όρθια την ίδια στιγμή που ήταν κλειστή και δεν νοσήλευε ούτε έναν ασθενή γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε κανείς Παθολόγος. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Όρθια η κλινική, κανείς γιατρός, κανείς νοσηλευόμενος. Βέβαια είχαμε και μια άλλη παραλλαγή του έργου ίσως και αυτή σε Παγκόσμια πρώτη …. Εφημερία στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και εισαγωγή στο Νοσοκομείο του Πύργου. Μεγάλες στιγμές μεγάλης υποκριτικής τέχνης.

Όλα αυτά βέβαια εδώ και καιρό επαναλαμβάνονται με τυχούσα σειρά και μείς προσπαθούμε εις μάτην να καταλάβουμε. Αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι όταν ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με αυτό το είδος του θεάτρου δεν υπάρχουν όρια …. Τα πάντα μπορεί να ειπωθούν και τα πάντα μπορούν να γίνουν και βέβαια δεν είναι υποχρεωτικό με πρώτη ανάγνωση να βγάζει κάποιος νόημα .

Όλα εξαρτώνται από ταλέντο του συγγραφέα και του υποκριτή και όταν αυτοί οι ρόλοι συμπέσουν το έργο απογειώνεται. Τελευταίο μεγάλο εύρημα του έργου είναι η έγκριση για ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Νοσοκομείου Αμαλιάδας με 1,2 εκατομμύρια ευρώ παρακαλώ. Αυτό και αν είναι επιτυχία. Και σαν επιτυχία το είδαν και γι αυτό και το αναγγείλαν μετά βαΐων και κλάδων οι έχοντες την φαεινή ιδέα να κάνουν την αίτηση.

Γιατί για να το λέμε και αυτό άλλο να είναι κλειστό το Νοσοκομείο χωρίς ενεργειακή αναβάθμιση και άλλο να είναι πάλι κλειστό αλλά με ενεργειακή αναβάθμιση. Καμία σχέση. Η μέρα με την νύχτα Ήδη το Νοσοκομείο του Πύργου από την στιγμή που ξεκινούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης έχει αλλάξει επίπεδο …. Βέβαια καλό θα ήταν να βρεθούν και κάποιοι Παθολόγοι να κάνουν τις εφημερίες αλλά μη τα θέλουμε και όλα δικά μας. Όλα αυτά είναι μερικές μόνο από τις σκηνές του έργου …… Σίγουρα στο μέλλον θα έχουμε και άλλες σκηνές και άλλες παραστάσεις από την στιγμή βέβαια που το κοινό φαίνεται ότι είναι όχι μόνο δεκτικό αλλά και ενθουσιασμένο.

Αλλά υπάρχει ένα μικρό γραφειοκρατικό πλην όμως ουσιαστικό πρόβλημα. Όλα αυτά τα ωραία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. Το θέατρο είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και κάποια στιγμή πρέπει εδώ να αναλάβει τις ευθύνες του ….. Έτσι θα μπορούν αυτές οι θεατρικές παραστάσεις να ενταχθούν σε κάποιες επιδοτούμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα προβάλλουν την περιοχή μας στο Πανελλήνιο.

Και το βασικότερο είναι ότι έτσι θα αναδειχτούν κατά πώς πρέπει οι γίγαντες της υποκριτικής που έχουμε στον Νομό μας και που κυριολεκτικά πάνε χαμένοι από την στιγμή που δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε το έργο και το ταλέντο τους. Όσοι βέβαια αγωνιούν για την Υγεία στην περιοχή μας ένας είναι ο δρόμος……

Ο δρόμος για την Πάτρα όταν βέβαια δεν κυκλοφορούν πρόβατα και άλογα γιατί τελευταία το είδαμε και αυτό …. Και μπορεί ο θεούλης να είναι καλός με μας και να μας βοηθήσει να φτάσουμε σώοι …… Και ίσως να μας αξιώσει και να επιστρέψουμε σώοι..

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα