18/04/202118:58

Σύλλογοι εκπαιδευτικών: Ψήφισμα ενάντια στον σχεδιασμό μετατροπής του 1ου Γυμνασίου και 4ου ΓΕΛ σε πειραματικά σχολεία

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών 1ου γυμνασίου και 4ου Λυκείου Πύργου ανακοινώνουν:

Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην προτεινόμενη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου και του 4ου ΓΕΛ Πύργου σε πειραματικά σχολεία καθώς κάτι τέτοιο, με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.

Αρχικά πρόκειται για μια πρόταση η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της τη θέση των συλλόγων διδασκόντων. Οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή σε ένα σχολείο δεν νοείται να γίνεται ερήμην των εκπαιδευτικών, που καλούνται σε κάθε περίπτωση να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ενδεχόμενες νέες δραστηριότητες.

Η μετατροπή των σχολείων σε πειραματικά, βάσει του ισχύοντος νόμου, οδηγεί σε άρση της οργανικότητας των εκπαιδευτικών. Εκπαιδευτικοί που τήρησαν όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για να αποκτήσουν, μετά από χρόνια, μία σταθερή οργανική θέση θα βρεθούν στον «αέρα». Πρόκειται για μία ακραία αντεργατική συμπεριφορά χωρίς ορατή εκπαιδευτική σκοπιμότητα.

Η ενδεχόμενη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου και του 4ου ΓΕΛ σε πειραματικά σχολεία θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην χωροταξική κατανομή των μαθητών της πόλης μας. Η διαδικασία της κλήρωσης αλλά και η ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των μαθητών των σχολείων αυτών θα οδηγήσει πολλά παιδιά, που θα διαμένουν δίπλα σε αυτά τα σχολεία, να μετακινούνται σε άλλα μακρινότερα σχολεία. Η λογική της χωροταξικής κατανομής στηρίζει τη δημιουργία ισότιμων σχολείων κοντά στην κατοικία κάθε μαθητή. Κάτι τέτοιο ανατρέπεται ανεπιστρεπτί από τον τρόπο που στήνονται τα πειραματικά σε αυτή τη φάση.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τασσόμαστε γενικά υπέρ του σκοπού και του έργου που καλούνται να διαδραματίσουν τα πειραματικά σχολεία. Το υπάρχον όμως νομικό πλαίσιο και ο τρόπος που το χειρίζονται οι διοικούντες της εκπαίδευσης οδηγούν στις προαναφερόμενες δυσλειτουργίες εις βάρος εκπαιδευτικών και μαθητών, χωρίς να τηρούνται τα διατυπωμένα επιστημονικά κριτήρια που συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης σε όλη τη δημόσια εκπαίδευση.

Για όλους του παραπάνω λόγους καλούμε την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να μην προχωρήσει στην μετατροπή του 1ου Γυμνασίου και του 4ου ΓΕΛ Πύργου σε Πειραματικά σχολεία.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ 4ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
ΠΥΡΓΟΣ 18/4/2021

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα