06/05/202117:38

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Νέα ερώτηση στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια για την κάλυψη θέσεων με γιατρούς στα Νοσοκομεία της Ηλείας

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

 

Ακόμη μία παρέμβαση για τους γιατρούς

και την κάλυψη θέσεων στα Νοσοκομεία μας

 

  • Περιορισμός προβλημάτων με αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις

και επαναδιατύπωση του αιτήματος εφαρμογής κινήτρων

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΣΤΟΝ ΥΠ. ΥΓΕΙΣΑΣ Β. ΚΙΚΙΛΙΑ

 

 

 

 

Νέα παρέμβαση, στο πλαίσιο των συνεχών και επίμονων προσπαθειών του για να βρεθούν λύσεις σε σχέση με την ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων της Ηλείας με δεδομένη την ασφυκτική πίεση από την πανδημία το τελευταίο χρονικό διάστημα, έκανε ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος με ερώτησή του για τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Επισημαίνοντας την εξαιρετικώς δύσκολη κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί θέτει ζήτημα οριστικής διευθέτησης του προβλήματος με τις ελλείψεις γιατρών, ειδικά στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Πύργου, ζητώντας μεγαλύτερο διάστημα παραμονής γιατρών που σήμερα δίνουν κάλυψη από την Πάτρα στον Πύργο.

Ο κ. Νικολακόπουλος τονίζει και την ανάγκη της αντιμετώπισης με νομοθετική παρέμβαση του φαινομένου των συχνών παραιτήσεων ιατρών και της άμεσης συμμετοχής σε διαγωνισμό για κάλυψη άλλης θέσης από το ένα δημόσιο νοσοκομείο στο άλλο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τακτικών παρενεργειών κυρίως για τις δομές υγείας της Περιφέρειας.

Επαναλαμβάνει ακόμη την σημασία που θα πρέπει να δοθεί στο θέμα των κινήτρων που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση και το ενδιαφέρον νέων γιατρών για να έρθουν και να εργαστούν στα Νοσοκομεία μας.

 

ΟΙ «ΕΥΚΟΛΕΣ» ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΑΛΥΠΤΑ ΚΕΝΑ ΤΟΥΣ …

 

 

Πιο αναλυτικά η ερώτηση του Ηλείου βουλευτή έχει ως εξής :

«Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα τα Νοσοκομεία του Νομού Ηλείας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία τους εξαιτίας των ελλείψεων που καταγράφονται στο ιατρικό προσωπικό, κυρίως στον παθολογικό τομέα, που είναι ο πιο νευραλγικός αυτή την περίοδο και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Οι ελλείψεις χρονολογούνται από το παρελθόν, ωστόσο το πρόβλημα οξύνθηκε και αναδείχθηκε κατά την εκδήλωση της πανδημίας μετά και τις παραιτήσεις πέντε ιατρών από το νοσοκομείο του Πύργου.

Οι προκηρύξεις που έκανε το Υπουργείο για την κάλυψη μόνιμων ιατρικών θέσεων, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τα νοσοκομεία της Ηλείας όπως και για τα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία για τις ειδικότητες πρώτης γραμμής, αφενός γιατί ιατροί δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων που προκηρύσσονται, αφετέρου γιατί όσοι επιλέγουν περιφερειακά νοσοκομεία στην πορεία κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία, αποχωρούν και καλύπτουν θέσεις σε κεντρικά νοσοκομεία.

Οι παραιτήσεις οι οποίες έγιναν ενδεχομένως να μην είχαν γίνει εν μέσω αυτής της δύσκολης κατάστασης, εάν δεν επέτρεπε το νομοθετικό πλαίσιο στους ιατρούς να διεκδικήσουν θέσεις σε άλλα Νοσοκομεία σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ενίσχυση των περιφερειακών νοσηλευτικών Μονάδων ούτε ισόρροπη στήριξη, αντιθέτως οδηγεί σε αποδυνάμωσή τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία τους και την παροχή άρτιων υγειονομικών υπηρεσιών στους κατοίκους.

 

 

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ

ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ

 

 

Στην παρούσα φάση και σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησής μου προς εσάς, τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στον Νομό Ηλείας καλύπτονται, ειδικότερα σε ότι αφορά τις εφημερίες, με μετακινήσεις ιατρών από τα Νοσοκομεία της Πάτρας, ωστόσο αυτή είναι μία προσωρινή  λύση και θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραμονής τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει συνεπώς να εξεταστεί το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης έτσι ώστε οι ιατροί που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την κάλυψη θέσεων να μην έχουν το αμέσως προηγούμενο διάστημα παραιτηθεί από άλλη θέση σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο και μάλιστα περιφερειακό και έτσι να χρησιμοποιούνται οι προκηρύξεις για τις μετακινήσεις ιατρών και όχι για την είσοδο νέων ιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης  έτσι ώστε όχι μόνο να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς να προτιμήσουν περιφερειακά νοσοκομεία αλλά και να υπηρετούν υποχρεωτικά για ένα διάστημα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και  κριτήρια (π.χ. εντοπιότητα) σε περιφερειακά νοσοκομεία.

 

ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

 

Κατόπιν των ανωτέρω, κύριε Υπουργέ ερωτάσθε,

 

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις προκηρύξεις ιατρών έτσι ώστε να παύσουν οι ιατροί να τις χρησιμοποιούν για την μετακίνηση τους από περιφερειακά νοσοκομεία σε μεγαλύτερα κεντρικά νοσοκομεία;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς να καλύψουν τις κενές θέσεις στα νοσοκομεία της Ηλείας;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε με νόμιμο τρόπο οι ιατροί που μετακινούνται από τα νοσοκομεία της Πάτρας ή άλλα νοσοκομεία για να καλύψουν κενά στα νοσοκομεία της Ηλείας, να έχουν πλήρη συμμετοχή στην νοσηλεία των ασθενών παραμένοντας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μην περιορίζονται μόνο στα εφημεριακά τους καθήκοντα;

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα