09/05/202121:51

«Μαύρος μύκητας» – εφιάλτης: Χτυπά ασθενείς covid αφότου αναρρώσουν- Τι βλέπουν οι γιατροί στην Ινδία

Τι είναι η βλεννομυκητίαση και τι προκαλεί ο «μαύρος μύκητας» σε ασθενείς με κορονοϊό αφού αναρρώσουν – Τι βλέπουν οι γιατροί στην Ινδία

Το πρωί του Σαββάτου, ο Δρ. Akshay Nair, χειρουργός οφθαλμίατρος με έδρα τη Μουμπάι στην Ινδία, περίμενε για να χειρουργήσει μια 25χρονη, η οποία είχε αναρρώσει από Covid πριν από τρεις εβδομάδες. Κατά τη χειρουργική επέμβαση, ένας ωτορινολαρυγγολόγος είχε αναλάβει την ασθενή, η οποία έχει διαβήτη. Τοποθέτησε έναν σωλήνα στη μύτη της και αφαιρούσε ιστούς με βλεννομυκητίαση: Πρόκειται για σπάνια αλλά επικίνδυνη και επιθετική περίπτωση μόλυνσης, η οποία επηρεάζει τη μύτη, τα μάτια και μερικές φορές τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με το BBC, αφού ο συνάδελφός του τελείωσε, ο Δρ. Nair ξεκίνησε διαδικασία διάρκειας τριών ωρών για να αφαιρέσει το μάτι της ασθενούς. «Θα αφαιρέσω το μάτι της για να της σώσω τη ζωή. Έτσι γίνεται με αυτή τη μόλυνση», όπως δήλωσε στο BBC ο Δρ. Nair.

Οι γιατροί στην Ινδία αναφέρονται σε έξαρση περιστατικών μιας σπάνιας μόλυνσης –γνωστή  και ως ο «μαύρος μύκητας»– σε ασθενείς με κορονοϊό αλλά και σε όσους έχουν αναρρώσει από covid.

Τι είναι η βλεννομυκητίαση;

Η βλεννομυκητίαση είναι μια πολύ σπάνια λοίμωξη. Προκαλείται από την έκθεση σε μούχλα βλεννογόνου που βρίσκεται συνήθως στο έδαφος, τα φυτά, την κοπριά και τα φρούτα και λαχανικά, που έχουν σαπίσει. «Είναι πανταχού παρούσα και βρίσκεται στο έδαφος και στον αέρα, ακόμη και στη μύτη και τη βλέννα των υγιών ανθρώπων», λέει ο Δρ Nair. Επηρεάζει τις ρινικές κοιλότητες, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες και μπορεί να είναι και θανατηφόρος σε διαβητικούς ή σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως ασθενίς με καρκίνο ή άτομα με HIV/AIDS.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι η εν λόγω μόλυνση, η οποία έχει δείκτη θνητότητας 50%, μπορεί να προκαλείται από τη χρήση στεροειδών, που είναι μια σωτήρια θεραπεία για βαριά νοσούντες με Covid-19. Τα στεροειδή περιορίζουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες σε ασθενείς με Covid και φαίνεται μάλιστα πως βοηθούν στο να εμποδίζουν πιθανές βλάβες στον οργανισμό που μπορούν να προκύψουν όταν το ανοσοποιητικό δίνει έντονη μάχη για να καταπολεμήσει τον ιό.

Αλλά μειώνουν και τα επίπεδα ανοσίας του οργανισμού και αυξάνουν το ζάχαρο τόσο σε διαβητικούς όσο και σε μη διαβητικούς ασθενείς Covid. Θεωρούν ότι αυτή η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις περιπτώσεις βλεννομυκητίασης.

«Ο διαβήτης μειώνει την άμυνα του σώματος, ο κοροναϊός τον επιδεινώνει και στη συνέχεια τα στεροειδή που βοηθούν στην καταπολέμηση του Covid-19, ενεργούν σαν καύσιμα στη φωτιά», λέει ο Δρ Nair. Ο Δρ Nair -ο οποίος εργάζεται σε τρία νοσοκομεία στη Βομβάη, μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από το δεύτερο κύμα- λέει ότι έχει ήδη δει περίπου 40 ασθενείς που πάσχουν από μυκητιασική λοίμωξη τον Απρίλιο. Πολλοί από αυτούς ήταν διαβητικοί που είχαν αναρρώσει από το Covid-19 στο σπίτι. Σε 11 περιπτώσες έπρεπε να αφαιρεθεί χειρουργικά το ένα μάτι.

Μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, μόνο έξι από τους συναδέλφους του σε πέντε πόλεις -Βομβάη, Μπανγκαλόρ, Χαϊντεραμπάντ, Δελχί και Πούνε – ανέφεραν 58 περιπτώσεις μόλυνσης. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς, εμφάνισαν το σύμπτωμα 12 έως 15 ημέρες μετά την ανάρρωση από το Covid-19.

πηγή: BBC- ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα