05/06/202116:31

Αυγερινοπούλου: Γιορτάζουμε την Ημέρα Περιβάλλοντος με έργα και όχι με λόγια- Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής: Έργο εθνικής σημασίας η κατασκευή παραλίμνιου αγωγού του Μόρνου

Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής: Έργο εθνικής σημασίας η κατασκευή παραλίμνιου αγωγού του Μόρνου 

Αυγερινοπούλου: Γιορτάζουμε την Ημέρα Περιβάλλοντος με έργα και όχι με λόγια

 

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή του Φράγματος και της Λίμνης του Μόρνου, καθώς και τις παραλίμνιες περιοχές, με στόχο την επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης λυμάτων των γειτονικών οικισμών.

Το κλιμάκιο της Υποεπιτροπής, αποτελούμενο από την Πρόεδρο, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τον Βουλευτή Φωκίδας και Γεν. Γραμματέα Κ.Ο. Ν.Δ., κ. Ιωάννη Μπούγα, τον Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης ΚΙΝΑΛ και Β’ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, κ. Γιώργο Αρβανιτίδη, τον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κωνσταντόπουλο, συνοδευόμενο από τον Βουλευτή Βοιωτίας, κ. Μουλκιώτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, κ. Γιώργο Δελμούζο, τον Δήμαρχο Δωρίδος, κ. Καπεντζώνη, τον Αντιδήμαρχο για θέματα Περιβάλλοντος, κ. Πολίτη, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Λιδωρικίου, κ. Πέτρου, και τον Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ, κ. Σιαδήμα, επισκέφθηκαν τις Φυλακές Μαλανδρίνου, το Λιδωρίκι, το φράγμα το Μόρνου, το παραλιακό μέτωπο και την πεδιάδα, ενώ πραγματοποιήθηκε ανοιχτή ενημέρωση στην πλατεία του Λιδωρικίου με τη συμμετοχή του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, των Επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του Δήμου, των πολιτών και εκπροσώπων φορέων, όπου οι Βουλευτές είχαν μια πλήρη ενημέρωση για το θέμα.

Η αυτοψία διενεργήθηκε σε συνέχεια συνεδρίασης της Υποεπιτροπής μετά από αναφορά  προς τη Βουλή από το Δήμο Δωρίδος, αλλά και ανάδειξης του ζητήματος από τους Βουλευτές, κ. Μπούγα και κ. Κωνσταντόπουλο.

 

Μετά το πέρας της αυτοψίας, η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, προέβην στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Το φράγμα και η τεχνητή λίμνη του Μόρνου έχουν δημιουργήσει τον σπουδαιότερο ταμιευτήρα της χώρας μας, ο οποίος υδρεύει καθημερινά το Λεκανοπέδιο Αττικής. Αποτελεί δε τον δεύτερο μεγαλύτερο ταμιευτήρα αποθήκευσης πόσιμου νερού στην Ευρώπη. Πρέπει να διαχειριστούμε ορθά και τις περιβαλλοντικές και οικονομικές διαστάσεις του σημαντικού αυτού έργου και για την τοπική κοινωνία.

Ήδη το ζήτημα της δημιουργίας ενός παραλίμνιου αγωγού αστικών λυμάτων έχει αναδειχθεί από την Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής καθώς και από του Βουλευτές και τους τοπικούς φορείς. Με την αυτοψία μας σήμερα διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι την πρακτική αυτή ανάγκη. Η διαβίβαση των προτάσεών μας στα συναρμόδια Υπουργεία, λειτούργησε ήδη ως παραίνεση αποτελεσματικά και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε άμεσα προς επίλυση του ζητήματος.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείων Υποδομών ενεργούν ήδη, ώστε να γίνει ο χαρακτηρισμός του έργου ως Εθνικού Επιπέδου. Η Κυβέρνηση θα εντάξει άμεσα το έργο στον προγραμματικό σχεδιασμό για χρηματοδότηση.  Ενώ θα υπάρξει περαιτέρω δράση για την περιβαλλοντική διαχείριση της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου τόσο του παραλίμνιου όσο και του παραλιακού μετώπου. Στηρίζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με έργα!»

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα