27/06/202100:49

Ιταλία – Αυστρία 2-1: Αγχωτική πρόκριση στους “8” με «χρυσές» αλλαγές

Ιταλία – Αυστρία 2-1: Αγχωτική πρόκριση με «χρυσές» αλλαγέςΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Ιταλία δυσκολεύτηκε πολύ απέναντι στην εξαιρετική Αυστρία την οποία λύγισε στην παράταση και περιμένει μεγάλο αντίπαλο από το Βέλγιο – Πορτογαλία

Δια πυρός και σιδήρου και με αρκετή βοήθεια από τον πάγκο η Ιταλία πήρε το χρυσό εισιτήριο για την προημιτελική φάση του Euro 2020. Η Σκουάντρα Ατζούρα χρειάστηκε να φτάσει μέχρι την παράταση για να κάμψει την αντίσταση (2-1) της μαχητικής Αυστρίας, η οποία προσπάθησε να κάνει την υπέρβαση και να προκριθεί για πρώτη φορά στην οχτάδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Και πάλι όμως, παρά τον αποκλεισμό, η εξαιρετική ομάδα του Φράνκο Φόντα έκανε… limit up. Την ίδια ώρα οι Ιταλοί, που ήταν εξαρχής το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση, τα χρειάστηκαν όχι μόνο στο 90λεπτο αλλά και στην παράταση, ακόμη κι όταν προηγήθηκαν με 2-0 καθώς οι ψυχωμένοι Αυστριακοί σκόραραν (2-1) και διεκδίκησαν μέχρις εσχάτων την παραμονή τους στο τουρνουά.

Παρ’ όλα αυτά, η βαριά φανέλα της Ιταλίας μίλησε. Η καλοδουλεμένη, παθιασμένη και ιδιαίτερα αθλητική ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι που έγραψε ιστορία καθώς έμεινε αήττητη για 31 (!) σερί παιχνίδια, καταρρίπτοντας μια επίδοση που κρατούσε από το 1939, περιμένει τον αντίπαλο για έναν πρόωρο «τελικό» στα προημιτελικά, που θα προκύψει από τη μεγάλη μάχη του Βελγίου με την Πορτογαλία το βράδυ της Κυριακής (27/6, 22.00).

Οι Ιταλοί που είχαν για «χρυσούς» σκόρερ τον Κιέζα και τον Πεσίνα, τις… χρυσές αλλαγές του Μαντσίνι, δίνουν το παρών στην τελική οχτάδα του Euro για πέμπτη φορά στις τελευταίες έξι διοργανώσεις (2016: 8άδα, 2012: τελικός, 2008: 8άδα, 2004: όμιλοι 2000 τελικός).

Η Ιταλία, όπως αναμενόταν, μπήκε δυνατά στο ματς και με διάθεση να πιέσει την Αυστρία που, ιδίως στο ξεκίνημα, δυσκολεύτηκε αρκετά να κυκλοφορήσει την μπάλα. Η ομάδα του Μαντσίνι απείλησε στο 12′ με τον Σπινατσόλα και στο 17′ με τον Μπαρέλα σε σουτ του οποίου αντέδρασε σωστά ο Μπάχμαν. Στο 32′ ο Ιμόμπιλε με φοβερό σουτ τράνταξε το δοκάρι του Μπάχμαν, ο οποίος κράτησε το μηδέν ξανά στο 43′ σε σουτ του Σπινατσόλα. Αντιθέτως, οι Αυστριακοί απείλησαν μόλις μια φορά στο α’ ημίχρονο με τον Αρναούτοβιτς να σουτάρει ψηλά άουτ στο 18′.

Η Αυστρία παρουσιάστηκε… αγνώριστη και πιο απειλητική με την έναρξη του β’ ημιχρόνου φτάνοντας πιο κοντά στο γκολ με εκτέλεση φάουλ του Αλάμπα στο 52′ και με τον Σάμπιτσερ στο 62′. Η Αυστρία βρήκε ένα γκολ στο 67′ με τον Αρναούτοβιτς, ο οποίος όμως ήταν οφσάιντ έπειτα από παρέμβαση του VAR κι ενώ το γκολ πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους Αυστριακούς!

Οι Ιταλοί, που γλίτωσαν κι ένα πέναλτι λόγω οφσάιντ, φάνηκε να αφυπνίζονται και απάντησαν με δύο απειλητικά σουτ του Λοκατέλι και του Ινσίνιε στο 72′ και το 73′. Γκολ όμως δεν βρήκαν με αποτέλεσμα το 90λεπτο να ολοκληρωθεί στο 0-0. Η παράταση άρχισε με προειδοποιητική βολή στο 94′ από τον Κιέζα, ο οποίος στο 95′ έδωσε τη χαριστική βολή στους Αυστριακούς! Ο άσος της Γιουβέντους, που είχε περάσει στο παιχνίδι ως αλλαγή στο 84′, υποδέχθηκε την πάσα του Σπινατσόλα, την κατέβασε με το κεφάλι, έκανε θαυμάσια ντρίμπλα με το δεξί και κεραυνοβόλησε με το αριστερό ανοίγοντας το σκορ (1-0).

Στο 104′ ο Ινσίνιε απείλησε με απευθείας εκτέλεση φάουλ αλλά ο Μπάχμαν κράτησε την Αυστρία στο παιχνίδι της πρόκρισης. Οχι όμως και στο 105′, οπότε ο Πεσίνα, η έτερη αλλαγή του Μαντσίνι, με δυνατό συρτό σουτ «έγραψε» το 2-0 και σφράγισε την πρόκριση των Ατζούρι.

Η Αυστρία πάντως δεν τα παράτησε κι αφού πίεσε την Ιταλία, μείωσε στο 114′ με κεφαλιά του Κάλαιτζιτς (2-1), προκαλώντας άγχος και πίεση στους Ιταλούς που θεώρησαν ότι είχαν τελειώσει με την πρόκριση.

Ιταλία: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντζο, Σπινατσόλα, Μπονούτσι, Ατσέρμπι, Βεράτι (68′ Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Ινσίνιε (108′ Κριστάντε), Μπεράρντι (84′ Κιέζα), Μπαρέλα (68′ Πεσίνα), Ιμόμπιλε (84′ Μπελότι).

Αυστρία: Μπάχμαν, Ντράγκοβιτς, Χίντερεγκερ, Αλάμπα, Σάμπίτσερ, Γκρίλιτς (106′ Σάουμπ), Μπάουμγκαρτνερ (90′ Σεπφ), Λάινερ (114′ Ιλσάνκερ), Ξ. Σλάγκερ (106′ Γκρέγκοριτς), Λάιμερ (114′ Τρίμερ), Αρναούτοβιτς (97′ Κάλαιτζιτς).

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα