Στο Αρχαίο Θέατρο οι παραστάσεις του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας- Την Πέμπτη 8 Ιουλίου με τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη σηκώνεται η αυλαία- Αναλυτικά το πρόγραμμα
Την Πέμπτη 8 Ιουλίου με τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη σηκώνεται η αυλαία
Στο Αρχαίο Θέατρο οι παραστάσεις του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας
Γ. Λυμπέρης : «Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, διεκδικεί μαζί με την Επίδαυρο, τις «δάφνες» στο χώρο των θεατρικών παραστάσεων της αρχαιότητας»
Το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας ετοιμάζεται να υποδεχθεί ξανά το κοινό στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ της Ήλιδας. Μετά από τη δοκιμασία των τελευταίων μηνών, που τις έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις, το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας παραμένει ζωντανό και το μεσημέρι της Τετάρτης, ανακοίνωσε το σχεδιασμό του για το καλοκαίρι του 2021, προσαρμοσμένο τις νέες συνθήκες. Όλες οι παραστάσεις θα «ανέβουν» στο Αρχαίο Θέατρο, το οποίο παραχωρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με τους θεατές να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στο επιχωματωμένο κοίλο θα χρησιμοποιούνται μαξιλαράκια. Στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκαν μίλησε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Τόνια Μουρτζίνη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Βασίλης Καψής. Να σημειωθεί πως οι παραστάσεις ξεκινούν την Πέμπτη 8 Ιουλίου με τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη και ολοκληρώνονται την Τρίτη 24 Αυγούστου με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί και θα παρουσιαστούν δυο παραστάσεις από τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αγρινίου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Γιάννης Λυμπέρης : «Επανεκκίνηση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας»
Ξεκινώντας ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης ανέφερε : «Πιστεύω με σχετική και όχι απόλυτη βεβαιότητα, πως το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας θα πραγματοποιηθεί. Είναι περιττό να τονίσω πως μέσα σε αυτή την κρίση, ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που έχει υποστεί σοβαρές επιπτώσεις. Κοινωνία όμως χωρίς πολιτισμό δεν έχει τύχη. Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε πως ένα καταξιωμένο Φεστιβάλ που έχει στοχοποιήσει το ύφος και το περιεχόμενο, που είναι θεατρικών παραστάσεων της αρχαιότητας, έρχεται πάλι να ανοίξει τις πύλες του και να προσφέρει όλα αυτά που παρείχε τόσα χρόνια στην τοπική κοινωνία. Το ότι το Αρχαίο Θέατρο φιλοξενεί παραστάσεις δίνει την απαιτούμενη αίγλη στο Φεστιβάλ μας. Αυτονόητο είναι πως εμείς ως Δήμος θα πρέπει να επισκευάσουμε και καταστήσουμε λειτουργικό το ξύλινο θέατρο που έχει προσφέρει τόσα πολλά στο Φεστιβάλ».
Καταλήγοντας επεσήμανε : «Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, διεκδικεί μετά την Επίδαυρο τις δάφνες στο χώρο των αρχαίων παραστάσεων. Είμαι βέβαιος και από το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε, για την επιτυχία που ουσιαστικά σημαίνει την επανεκκίνηση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας».
Νίκος Κοροβέσης : «Δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και παράλληλα προσφέρουν θέαμα υψηλής ποιότητας»
Η συνεργασία του Δήμου Ήλιδας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έφερε την πρώτη παράσταση του Φεστιβάλ, που παρουσιάζεται την Πέμπτη 8 Ιουλίου είναι οι Ιππείς του Αριστοφάνη.
Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ Νίκος Κοροβέσης : «Στις πλούσιες δράσεις του Πολιτιστικού καλοκαιριού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με εμπνευστή τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, στηρίζουμε και συνδιοργανώνουμε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και παράλληλα προσφέρουν θέαμα υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ήλιδας, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τους «ΙΠΠΕΙΣ» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μια διανομή σημαντικών πρωταγωνιστών όπως ο Κώστας Κόκλας και ο Πάνος Μουζουράκης. Πρόκειται για την ίσως πιο μαχητική σάτιρα του Αριστοφάνη, η οποία αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου και σχετίζεται απόλυτα με το σήμερα και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπο μας. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας, την Πέμπτη 8 Ιουλίου στις 9 το βράδυ και θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι μια πολύ ωραία παράσταση που αγκάλιασε η περιφέρεια και ο Δήμος και νομίζω πως αξίζει ο κόπος και η κοινωνία έχει ανάγκη».
Τόνια Μουρτζίνη : «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στηρίζει θερμά τον θεσμό»
Για την προσωρινή παραχώρηση του αρχαίου θεάτρου αλλά και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προστατευθεί – αναδεχθεί η Αρχαία Ήλιδα, μίλησε η αρχαιολόγος κ. Τόνια Μουρτζίνη.
Όπως ανέφερε : «Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και της προϊσταμένης Ερωφύλης Ίριδος Κόλλια χαιρετίζουμε την έναρξη του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1991 από την εταιρεία «Φίλων Αρχαίας Ήλιδας» με σκοπό την αναβίωση πολιτιστικών δρωμένων στο χώρο και την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στηρίζει θερμά τον θεσμό που «κλείνει» φέτος 30 χρόνια παρουσίας ως ένα από τα ενδεδειγμένα μέσα βίωσης του αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας, από το κοινό. Οι σύγχρονες, άλλωστε, τάσεις στη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων θεωρούν ότι αυτά οφείλουν να ανάγονται σε βιούμενα κοινωνικά αγαθά. Το αρχαίο θέατρο της Ήλιδας, αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρωτότυπο και ευαίσθητο μνημείο καθώς συνδυάζει, λίθινη σκηνή με το επιχωματωμένο κοίλο ενώ η σκηνή με τα προσκήνια και τα παρασκήνια είναι από τα παλαιότερα της Αρχαίας Ελλάδας. Σήμερα η κατάσταση διατήρησης του μνημείου είναι τέτοια ώστε να είναι απαραίτητη η εκπόνηση και εφαρμογή μιας μελέτης αποκατάστασής του προκειμένου αυτό να προστατευθεί και να καταστεί ενδεχομένως ικανό για νέα χρήση. Μέχρις ότου αυτό επιτευχθεί και προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το επιτυχημένος θεσμός του Φεστιβάλ στο χώρο της Ήλιδας και στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας από το 2001 έως και το 2010 απαλλοτριώθηκε από τον τότε Δήμο Αμαλιάδας, μια έκταση όπου κατασκευάστηκε το ξύλινο θέατρο χωρητικότητας 1150 θεατών. Η εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή του Φεστιβάλ και στο πλαίσιο των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, συναίνεσε στην προσωρινή παραχώρηση του αρχαίου θεάτρου για την τέλεση των παραστάσεων και εύχεται στην απρόσκοπτη και επιτυχή τέλεσή του στο πλαίσιο μιας αγαστής συνεργασίας η οποία θα συνεχιστεί και σε άλλες δράσεις ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας».
Β. Καψής : «Επαναφέραμε την ταυτότητα του Φεστιβάλ»
Παίρνοντας το λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Βασίλης Καψής, επεσήμανε πως η επιλογή των παραστάσεων έγιναν με γνώμονα το χώρο που θα «ανεβούν» δηλαδή το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας και ως εκ τούτου, η θεματολογία προέρχεται από το αρχαίο δράμα, όπως άλλωστε είχε καθιερωθεί για πολλά χρόνια το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας, Στάθηκε στη συμβολή της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εξασφάλιση της παράστασης «Ιππείς του Αριστοφάνη» από το Εθνικό Θέατρο, καθώς επίσης και στο κομμάτι που αφορά τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Αμέσως μετά παρουσίασε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.
Πρόγραμμα 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας
Πέμπτη 8 Ιουλίου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:21:00
Ιππείς του Αριστοφάνη – Εθνικό Θέατρο
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Παίζουν : Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Αλαντοπώλης), Στέλιος Ιακωβίδης (Δήμος), Κώστας Κόκλας (Κλέων), Λαέρτης Μαλκότσης (Νικίας), Πάνος Μουζουράκης (Δημοσθένης)
Χορός
Kορυφαίοι: Στεφανία Γουλιώτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Χαρίσης
30 χρόνια μετά το τελευταίο τους ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο οι Ιππείς καλπάζουν σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου.
Έπειτα από τη νίκη των Αθηναίων επί των Σπαρτιατών στη Σφακτηρία, η Αθήνα βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της και ο Κλέων αυξάνει τη δημοτικότητά του. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον Αριστοφάνη να εξαπολύσει μία αμείλικτη επίθεση εναντίον του, προσφέροντας παράλληλα μια κριτική ανάλυση της σχέσης του αθηναϊκού λαού με τους πολιτικούς που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την εύνοιά του με κολακείες και απάτες, υπολογίζοντας μόνο το προσωπικό τους συμφέρον και όχι το γενικό καλό.
Οι Ιππείς παρουσιάστηκαν στα Λήναια το 424 π.Χ. και κέρδισαν το πρώτο βραβείο. Ήταν η πρώτη φορά που ο Αριστοφάνης σκηνοθέτησε ο ίδιος το έργο του. Οι Ιππείς είναι μία κωμική πολιτική αλληγορία με στόχο τον γνωστό δημαγωγό της εποχής, Κλέωνα, που μετά τον θάνατο του Περικλή απέκτησε ισχυρή θέση στη δημόσια ζωή του τόπου. Εδώ παρουσιάζεται ως ο καινούργιος ευνοούμενος επιστάτης του Δήμου -του προσωποποιημένου λαού της Αθήνας- με το όνομα Παφλαγόνας. Οι παλαιότεροι δούλοι του Δήμου, Δημοσθένης και Νικίας που υποφέρουν από την κακομεταχείριση του βάρβαρου Παφλαγόνα, βρίσκουν τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο ενός περαστικού αλλαντοπώλη.
Χειρότερος από τον Παφλαγόνα, ο άξεστος και αγράμματος αλλαντοπώλης, καταφέρνει με τη βοήθεια των Ιππέων, που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας, να θριαμβεύσει. Όχι μόνο νικάει τον Παφλαγόνα σε όλες τις δοκιμασίες πετυχαίνοντας να γίνει ο καινούργιος επιστάτης, αλλά προξενεί και τη θαυματουργική αναγέννηση του Δήμου, ο οποίος αποκτά πάλι το μεγαλείο που είχε την εποχή των περσικών πολέμων. Ο ηττημένος Παφλαγόνας εκδιώκεται και ο Αλλαντοπώλης παίρνει τα ηνία της πόλης στα χέρια του.
Παρασκευή 23 Ιουλίου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.15
Οθέλλος Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
ΔΙΑΝΟΜΗ
Οθέλλος: Γιάννης Μπέζος
Ιάγος: Αιμίλιος Χειλάκης
Αιμιλία: Μυρτώ Αλικάκη
Βραβάντιος: Κώστας Κορωναίος
Κάσσιος: Αλέξανδρος Βάρθης
Δυσδαιμόνα: Μάιρα Γραβάνη
Ροδρίγος: Κωνσταντίνος Γαβαλάς
Μοντάνος: Κρις Ραντάνοφ
Δόγης: Μανώλης Δούνιας
Μπιάνκα: Ελευθερία Κοντογεώργη
Λουδοβίκος: Νίκος Τσιμάρας
Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το αξεπέραστο ερωτικό δράμα του William Shakespeare, «Οθέλλος», σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας με τον Γιάννη Μπέζο στον ομώνυμο ρόλο.
Το εξαιρετικά δημοφιλές έργο θα παρουσιαστεί σε μετάφραση
του Διονύση Καψάλη και με πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Γιάννης Μπέζος (Οθέλλος),
ο Αιμίλιος Χειλάκης (Ιάγος) και η Μυρτώ Αλικάκη (Αιμιλία).
Βραβάντιος ο Κώστας Κορωναίος, Κάσσιος ο Αλέξανδρος Βάρθης και Δυσδαιμόνα, η Μάιρα Γραβάνη. Συμπρωταγωνιστούν οι: Κωνσταντίνος Γαβαλάς,
Κρις Ραντάνοφ, Μανώλης Δούνιας, Ελευθερία Κοντογεώργη, Νίκος Τσιμάρας.
Στον «Οθέλλο» ο Σαίξπηρ μιλάει για τον παράφορο έρωτα που αντιβαίνει σε φυλετικές, ηλικιακές και κοινωνικές διαφορές. Είναι μια τραγωδία για τη ζήλια, την προδομένη εμπιστοσύνη και το φόβο για οτιδήποτε ξένο και διαφορετικό. Ο έρωτας του έμπειρου και γενναίου Μαυριτανού στρατηγού με τη νεαρή και ευγενικής καταγωγής Βενετσιάνα καταρρίπτει τα στερεότυπα της εποχής, αλλά, αντί να γεφυρώσει τις διαφορές, κλονίζει τις βεβαιότητες και διαταράσσει τις κοινωνικές ισορροπίες.
Ο Οθέλλος, παρόλο που έχει διακριθεί χάρη στη γενναιότητα και το ήθος του και έχει ανέλθει σε αξιώματα, δεν καταφέρνει να ενταχθεί στην κοινωνία που ζει ως ισότιμο μέλος: εκτός από το χρώμα του δέρματός του και την καταγωγή του, τον εμποδίζει η ίδια του η ανασφάλεια. Παραμένει ο μαύρος, ο ξένος, ο κατώτερος.
Το έργο του Σαίξπηρ μιλάει ακόμα για την άσβεστη μανία του ανθρώπου να καταστρέψει οτιδήποτε ιδεατό, διαφορετικό ή ικανό να καταρρίψει τις υπάρχουσες κοινωνικές νόρμες, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στην υποκρισία της κοινωνίας που στην πρώτη ευκαιρία θα αποκαθηλώσει τους ευεργέτες της.
Βρισκόμαστε στη Βενετία την εποχή της ακμής της και ο Μαυριτανός Οθέλλος είναι ο πιο γενναίος και νικηφόρος στρατηγός της. Η απόφασή του να παντρευτεί μυστικά τη νεαρή, ευγενικής καταγωγής Δυσδαιμόνα προκαλεί την οργή του πατέρα της Βραβάντιου, που έξαλλος, απευθύνεται στον Δόγη της Βενετίας, θεωρώντας ότι ο Μαύρος ξελόγιασε το παιδί του. Όμως η Δυσδαιμόνα ομολογεί δημόσια τον έρωτά της και ο Δόγης, που χρειάζεται τον Οθέλλο, τον στέλνει στην Κύπρο να αντιμετωπίσει τους Τούρκους. Εκεί ο Ιάγος, ο σημαιοφόρος του, που μισεί τον Οθέλλο και θέλει να τον εκδικηθεί γιατί διάλεξε τον Κάσσιο και όχι εκείνον για υπασπιστή του, δηλητηριάζει το μυαλό του με την υποψία ότι η Δυσδαιμόνα και ο Κάσσιος έχουν ερωτική σχέση. Χρησιμοποιεί μάλιστα τη σύζυγο του Αιμιλία και τον αριστοκράτη Ροδρίγο για να τον εξαπατήσει. Ο Οθέλλος βυθίζεται στην τρέλα της ερωτικής ζήλιας, ενώ το μίσος του Ιάγου οδηγεί τον Οθέλλο στον όλεθρο.
Παρασκευή 30 Ιουλίου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.30
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Λένα Παπαληγούρα | Ιφιγένεια
Μιχάλης Σαράντης | Ορέστης
Νίκος Ψαρράς | Θόας
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης | Αγελαδάρης – Αγγελιοφόρος
Προμηθέας Αλειφερόπουλος | Πυλάδης
Κίττυ Παϊταζόγλου | Κορυφαία Χορού
και η Χάρις Αλεξίου στον ρόλο της Αθηνάς
Μετά την πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη, περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα.
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης, ο οποίος συνεργάζεται και πάλι με την Λένα Παπαληγούρα, τον Μιχάλη Σαράντη, αλλά και με την Χάρις Αλεξίου που συμμετέχει για πρώτη φορά σε παράσταση αρχαίου δράματος. Ο Νίκος Ψαρράς, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, η Κίττυ Παϊταζόγλου και ένας εξαμελής χορός πρωταγωνιστούν επίσης σε αυτόν τον εξαιρετικό θίασο.
Τι σημαίνει να είσαι εξόριστος και ξένος; Πώς ξεφεύγει ο άνθρωπος από το παρελθόν και τη μοίρα του; Μέσα στα συντρίμμια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια περίοδο κρίσης – που θυμίζει, με έναν τρόπο, τη σημερινή – ο Ευριπίδης γράφει την Ιφιγένεια η εν Ταύροις, εξυμνώντας το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες που βλέπει να χάνονται.
Σάββατο 7 Αυγούστου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.30
ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία/Δραμ. επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
ΑΡΗΣ ΣΕΡΒΕΤΑΛΗΣ (Ορέστης)
ΜΑΙΡΗ ΜΗΝΑ (Ηλέκτρα)
ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Μενέλαος)
ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ (Πυλάδης)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ (Τυνδάρεως)
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΟΤΣΑΗΛΙΔΟΥ (Ωραία Ελένη)
ΖΕΡΟΜ ΚΑΛΟΥΤΑ (Φρύγας)
Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου καταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με τονΟρέστη του Ευριπίδη, στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.
Στις 16, 17 & 18 Ιουλίου,θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο αργολικό θέατρο ένα έργο γεμάτο σφοδρές συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό. Ένα έργο που δεν σταματά να θέτει συνεχώς ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους.
Στο ρόλο του Ορέστη ο εξαιρετικός ‘Αρης Σερβετάλης, ενώ δίπλα του πρωταγωνιστεί ένας λαμπερός θίασος ηθοποιών που ξεχωρίζουν για τις ερμηνευτικές τους ικανότητες μεταξύ των οποίων: η
Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο Γιώργος Ψυχογιός ως Τυνδάρεως, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Πυλάδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη, ο Ζερόμ Καλουτά ως Φρύγας.
Συμμετέχουν οι Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ‘Αλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.
Βρισκόμαστε στο Άργος.
Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης νέοι, πληγωμένοι, εύθραυστοι, απροστάτευτοι και ευάλωτοι, ασφυκτιώντας μέσα στον μύθο τους, μετατρέπονται σε άγρια ζώα.
Αποδιωγμένοι μετά την πράξη τους γίνονται από παιδιά βασιλέων μιάσματα στην ίδια τους την οικογένεια και ανεπιθύμητοι στην ίδια τους την πατρίδα.
O Μενέλαος και η Ελένη φτάνουν από την Τροία. Τα δύο αδέλφια ελπίζουν στην παρέμβαση του Μενέλαου, αλλά ούτε αυτός ούτε ο Τυνδάρεως σκοπεύουν να τους βοηθήσουν. Ο Ορέστης στρέφεται τότε στον Πυλάδη. Οι δυο τους, με τη βοήθεια της Ηλέκτρας, σχεδιάζουν ένα πλάνο εκδίκησης με θύματα την Ελένη και την κόρη της, Ερμιόνη. Την τελική λύση έρχεται να δώσει η παρέμβαση του από μηχανής θεού, Απόλλωνα.
Στον Ορέστη ο Ευριπίδης πιάνει το νήμα του μύθου των δύο αδερφών, του Ορέστη και της Ηλέκτρας, αμέσως μετά τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας, για να τον φέρει πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα και να μιλήσει για την επιβίωση των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από συνθήκες που τους ξεπερνούν. Βυθίζει τους ήρωες του στο σκοτάδι της θλίψης, της απελπισίας και της απόγνωσης αναζητώντας το Φως.
Την Αλήθεια.
Την Αυτογνωσία.
_____________
Ο Ορέστηςτου Ευριπίδη (408 π.Χ.) συνιστά ένα καίριο σχόλιο στη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας. Θεωρείται το τελευταίο έργο του ποιητή που παραστάθηκε στην Αθήνα πριν την αναχώρηση του για τη Μακεδονία και πραγματεύεται την τύχη των νεαρών μητροκτόνων μετά το έγκλημα.
Δευτέρα 16 Αυγούστου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:21:00
Βάκχες του Ευριπίδη
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Σκηνοθεσία | ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ
Σκηνικά – Κοστούμια | ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΝΕΤΟΥ
Ερμηνεύουν:
ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ (Διόνυσος)
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Πενθέας)
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ (Τειρεσίας)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Κάδμος)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΚΑΛΟΥ (Αγαύη)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ (Αγγελιοφόρος)
Η Εταιρεία Τέχνης «Αrs Aeterna» και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ παρουσιάζουν το καλοκαίρι του 2021 την τραγωδία του Ευριπίδη Βάκχες, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η παράσταση, θα παρουσιαστεί και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στις 13, 14 & 15 Αυγούστου σε σκηνοθεσία ΝΙΚΑΙΤΗΣ ΚΟΝΤΟΥΡΗ.
«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη». Έτσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την ανεξάντλητη τραγωδία του Ευριπίδη.
Στις ΒΑΚΧΕΣ, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.
Ο Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ τον γεννούσε πρόωρα η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι ΒΑΚΧΕΣ γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.
Η υπόθεση. Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του , τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών . Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.
Ύβρις -Τιμωρία- Κάθαρση. Ο Ευριπίδης συνθέτει τις ΒΑΚΧΕΣ, μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της Θεατρικής πράξης: μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες εγκληματικές πράξεις κ.α. Μέσα από μια ποικιλία ρυθμών, ήχων , συγκρούσεων και γεγονότων εντός και εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Οι άνθρωποι γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά τους.
Ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός του Δραματουργού, απαντά στην Ύβρη με Τιμωρία, αποδίδει Δικαιοσύνη και οδηγεί στην Κάθαρση.
Σάββατο 21 Αυγούστου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:21:00
ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
Μετάφραση | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ
Σκηνοθεσία – Σκηνικό | ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Ερμηνεύουν :
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΕΙΛΑ ΦΑΜΕΛΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ
ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ “Αrs Aeterna” επαναλαμβάνει, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το καλοκαίρι του 2021, την παράσταση Αντιγόνη του Σοφοκλή, το κορυφαίο ίσως κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
«Σ’ αυτό το νέο και αναθεωρημένο ταξίδι της Αντιγόνης, έχουμε την τύχη να συνυπάρχουμε με έναν κορυφαίο Έλληνα ηθοποιό, τον Θανάση Παπαγεωργίου», αναφέρει στο σημείωμά του για την παράσταση ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης.
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, στο ρόλο του Κρέοντα, και μια σειρά σημαντικών ηθοποιών, εκπροσώπων της νεότερης γενιάς, με την Χριστίνα Χειλά
ι ﷽﷽﷽﷽﷽﷽εσaw.w thw ao υργ Φαμέλη , στο ρόλο της Αντιγόνης, την Ντόρα Μακρυγιάννη [Ισμήνη], τον Μάνο Καρατζογιάννη [Φύλακας, Άγγελος], τον Δημήτρη Σαμόλη [Αίμων], τον Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη [Τειρεσίας], αναμετρώνται με το αιώνιο κείμενο του Σοφοκλή.
Την σκηνοθεσία υπογράφει ο ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ με την συνεργασία του ΜΑΝΟΥ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ.
Το έργο Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.
Η υπόθεση Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέων έχει αναλάβει τώρα την εξουσία, ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα. Διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης ως προδότης της πατρίδας του. Ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του. Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης. Αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, δίκαιου και νόμιμου, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται. Καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.
Τρίτη 24 Αυγούστου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:21:00
Προμηθέας Δεσμώτης, Αισχύλου
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
ΔΙΑΝΟΜΗ
Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου
Κράτος: Άρης Μπινιάρης
Βία: Κωνσταντίνος Γεωργαλής
Ήφαιστος: Δαυίδ Μαλτέζε
Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης
Ιώ: Ηρώ Μπέζου
Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης
ΧΟΡΟΣ (Αλφαβητικά)
Αντριάνα Αντρέοβιτς
Δήμητρα Βήτα
Φιόνα Γεωργιάδη
Κατερίνα Δημάτη
Γρηγορία Μεθενίτη
Νάνσυ Μπούκλη
Δώρα Ξαγοράρη
Λεωνή Ξεροβάσιλα
Αλεξία Σαπρανίδου
Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Παπαϊωάννου (Βιολοντσέλο, effects)
Παραγωγή: Θέατρο Πορεία
Συμπαραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
Ο Προμηθέας Δεσμώτης, η συνταρακτική τραγωδία του Αισχύλου, παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, με ένα δυνατό επιτελείο πρωταγωνιστών και τον Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του Προμηθέα.
ἀλλ᾽ ἐκδιδάσκει πάνθ᾽ ὁ γηράσκων χρόνος…
Στη δεύτερη εμφάνισή του στην Επίδαυρο, ο Άρης Μπινιάρης συνεχίζει την έρευνά του πάνω στην αρχαία τραγωδία, με όχημα τoν Προμηθέα Δεσμώτη. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν σε θεατρική δράση τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου με το σώμα και τη φωνή. Mέσα από ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, αναδεικνύονται έτσι τα πρόσωπα μιας παλιάς, μα πάντα επίκαιρης ιστορίας. «Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον», όπως λέει ο ίδιος. Στον ρόλο του Προμηθέα, διαχρονικού συμβόλου αντίστασης απέναντι στην εξουσία, ο Γιάννης Στάνκογλου.
Εορτασμός 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση
Δευτέρα 19 Ιουλίου ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
«Ελευθερία, ο Ύμνος των Ελλήνων»
Οικία Τατάνη ώρα έναρξης 21.30
Ελεύθερη είσοδος για το κοινό
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία –Σύλληψη: Χρήστος Στρέπκος
Σκηνικά -Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Μουσική: Φοίβος Μαρκιανός
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος
Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου
Φωτογραφίες προβών: Νίκος Παπαγιαννόπουλος
Πρωταγωνιστούν:
Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Κουκιάς, Φοίβος Μαρκιανός, Βασίλης Τριχάς, Λένα Νάτση
Στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας θα παρουσιάσει το έργο Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων.
Η παράσταση στηρίζεται στα κείμενα του Διονύσιου Σολωμού: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «’Ύμνος στην Ελευθερία», καθώς και στα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού Σπυρομήλιου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων
Η παράσταση:
Πέντε ηθοποιοί επί σκηνής ζωντανεύουν τις μεγάλες στιγμές της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου. Βασισμένοι στην συνταρακτική περιγραφή των γεγονότων από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Σπυρομήλιου που έζησε την πολιορκία μέσα από τα τείχη, οι ηθοποιοί της παράστασης αφηγούνται και αναπαριστούν την ένδοξη και ηρωική αντίσταση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου μέχρι τον αποκλεισμό του από τον οθωμανικό στόλο.
Επί σκηνής βλέπουμε την αγωνία και το πάθος των ηρώων, να δίνουν μάχες σώμα με σώμα, παιδιά να συμμετέχουν στις μάχες με πετροπόλεμο, γυναίκες να βοηθούν την νύχτα στην επισκευή των προμαχώνων και όλοι μαζί να αρνούνται να συνθηκολογήσουν στις δελεαστικές προτάσεις των πολιορκητών για προσκύνημα και υποταγή στον τουρκικό ζυγό.
Μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια, κερδίζοντας όλες σχεδόν τις συμπλοκές με τους εχθρούς σε στεριά και θάλασσα, οι πολιορκημένοι λυγίζουν από το
καθεστώς του αποκλεισμού και της πείνας. Τότε, κάνοντας Δεύτερη Παναγιά τους την Ελευθερία, αψηφούν τις κακουχίες και το θάνατο και αποφασίζουν την Ένδοξη Έξοδό τους.
Αυτή η Έξοδος, μοναδική στην παγκόσμια ιστορία, φωτίζεται επί σκηνής με το ποιητικό λόγο του Διονύσιου Σολωμού . Οι στίχοι των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» και ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» είναι η άλλη γλώσσα των ηρώων του Μεσολογγίου.
Η παράσταση «Ελευθερία. Ο Ύμνος των Ελλήνων» είναι μια πρόταση επικού θεάτρου από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, που επιθυμεί να συνταιριάξει τα ιστορικά στοιχεία του Μεσολογγίου με την ποίηση του Διονύσιου Σολωμού, να ψυχαγωγήσει τον θεατή κάνοντάς τον μάρτυρα όχι μόνο των πραγματικών γεγονότων αλλά και της εσωτερικής πορείας των αγωνιστών, από τον τρόμο της σκληρότητας του πολέμου, στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Πέτρος Βάης : η Ελληνική Επανάσταση, όπως και οι σύγχρονές της σε όλον τον κόσμο, δημιούργησε το νέο έθνος-κράτος, άλλαξε την πορεία αυτού του λαού, προχώρησε την κοινωνική εξέλιξη. Οι οικονομικά αναπτυσσόμενες κοινωνικές τάξεις της εποχής, έμποροι, βιοτέχνες, καραβοκυραίοι, οργανώνουν την κατάργηση του καθυστερημένου φεουδαρχικού κόσμου και ο λαός-ραγιάς, σκλάβος, βασανισμένος και καταπιεσμένος αγρότης πολεμά με ηρωισμό και θυσίες για τη λευτεριά του.
Τετάρτη 28 Ιουλίου ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
«ΕΛΛΑΣ, ΗΡΩΩΝ ΧΩΡΑ…»
Οικία Τατάνη ώρα έναρξης 21.30
Ελεύθερη είσοδος για το κοινό
Ο Γεώργιος Σουρής ήταν πολυγραφότατος χρονικογράφος, εξαιρετικά ταλαντούχος και ευφυής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 1906 είχε προταθεί για Νόμπελ Λογοτεχνίας με πρωτοβουλία της Βουλής. Στα έργα του αντικατοπτρίζει όλα τα ελαττώματα της φυλής με απαράμιλλο σαρκασμό, αυτογνωσία και γλυκόπικρο χιούμορ.Έχει γράψει, ίσως, το πιο εύστοχο και διαχρονικό ποίημα για την κακοδαιμονία της ελληνικής πολιτικής σκηνής, που αντικατοπτρίζει όλα τα ελαττώματα της φυλής με απαράμιλλο σαρκασμό, αυτογνωσία και γλυκόπικρο χιούμορ. Συγκαταλέγεται στην ανθολογία της ποίησης και έχει μείνει γνωστό ως «Δυστυχία σου Ελλάς».
«Ποιος είδε κράτος λιγοστό σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει και πενήντα να μαζεύει;
«Να τρέφει όλους τους αργούς, νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα και δόξης τόσα μνήματα;
Νά ‘χει κλητήρες για φρουρά και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε τον κλέφτη να γυρεύουνε;
Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι, κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο- να παριστάνει τον ευρωπαίο.»
Η παράσταση βασίζεται στα εξαιρετικά επίκαιρα μονόπρακτά του.
διασκευή / σκηνοθεσία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
σκηνικά: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΑΣ
κοστούμια: ΕΛΛΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
φωτισμοί: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΜΠΟΣ
βοηθός σκηνοθέτη: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΩΖΟΥ
παίζουν:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΩΖΟΥ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΦΗΚΑΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΛΕΑΝΘΗ
ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΝΤΙΝΟΥ
ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΟΛΟΒΟΣ
ΡΟΥΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ
Ημερομηνίες και τιμές παραστάσεων
Πέμπτη 8 Ιουλίου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:21:00
Ιππείς του Αριστοφάνη
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
Τιμές εισιτηρίων: 18€, 14€ φοιτητικό, θεατές άνω των 65 ετών, ανέργων ΑΜΕΑ Προπώληση: www.ticketservices.gr
Παρασκευή 23 Ιουλίου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:21:15
Οθέλλος Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
20 ΕΥΡΩ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
15 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ,ΑΝΕΡΓΟΥΣ,ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΑ
Προπώληση εισιτηρίων : viva.gr
Παρασκευή 30 Ιουλίου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.30
Ιφιγένεια εν Ταύροις
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
Τιμές Εισιτηρίων:
ΚΑΝΟΝΙΚΟ 20€
ΜΕΙΩΜΕΝΟ 15€ (ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ, ΑΝΕΡΓΩΝ, ΑΜΕΑ, ΠΑΙΔΙΚΟ 6-12 ΕΤΩΝ)
Σάββατο 7 Αυγούστου Ώρα έναρξης ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:30
ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Φοιτητικό άνω των 65 ετών 17€ Γενική είσοδος 20€
Σύνδεσμος ηλεκτρονικής προπώλησης :VIVA.GR
Δευτέρα 16 Αυγούστου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.00
Βάκχες του Ευριπίδη
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
20€ κανονικό
15€ μειωμένο (μαθητικό, φοιτητικό, άνω των 65 ετών, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, άνεργοι).
Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr .
Σάββατο 21 Αυγούστου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.00
ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
18€ κανονικό
15€ μειωμένο (μαθητικό, φοιτητικό, άνω των 65 ετών, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, άνεργοι).
Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr .
Τρίτη 24 Αυγούστου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.00
Προμηθέας Δεσμώτης, Αισχύλου
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
Τιμές εισιτηρίων
- Κανονικό: 20€
- Εκπτωτικά εισιτήρια: 15€
Φοιτητικό (με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας), παιδιά μέχρι 12 ετών, ανέργων (με προσκόμιση της ηλεκτρονικής ανανέωσης της κάρτας ανεργίας), πολυτέκνων, ΑΜΕΑ (67% και άνω με την επίδειξη βεβαίωσης αναπηρίας του Υπουργείου Υγείας), ομαδικά άνω των 10 ατόμων
Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα ακόλουθα σημεία:
ΑΜΑΛΙΑΔΑ:
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 26220-21221)
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΟΣ (τηλ. 26220-21770)
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΚΥΚΛΟΣ (Κατάστημα Α΄ τηλ. 26220-26910 και Κατάστημα Β΄ ΤΗΛ. 26220- 23826)
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΙΔΕΙΑ (τηλ. 26220-32047)
ΠΥΡΓΟΣ:
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΚΟΡΚΟΛΗΣ (Κατάστημα Α΄, τηλ. 26210-22674)
ΓΑΣΤΟΥΝΗ
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 26230-32356)
ΛΕΧΑΙΝΑ:
ΟΠΤΙΚΑ ZOEL, Ζωή Γεωργιτσοπούλου (τηλ. 26230-22888, κιν. 6973 491445)
ΒΑΡΔΑ:
ΟΠΤΙΚΑ ZOEL, Ζωή Γεωργιτσοπούλου (τηλ. 26230-73727, κιν. 6973 491445)