Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας – Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ- Ο συναρπαστικός χώρος του μουσικού θεάτρου από τη Λυρική στην Ολυμπία (photos)
Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας – Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ
Ο συναρπαστικός χώρος του μουσικού θεάτρου από τη Λυρική στην Ολυμπία
Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσίασαν το μουσικό παραμύθι «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;» την Παρασκευή 02 Ιουλίου στο Πάρκο Εκεχειρίας του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας. Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους οι δημοτικές αρχές, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η ομάδα παραγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας.
Πρόκειται για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του ομότιτλου εκπαιδευτικού πενθήμερου προγράμματος που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και παιδιά από 6 έως 12 από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Το πρόγραμμα, μέσα από σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία, έφερε σε επαφή τους συμμετέχοντες με τον συναρπαστικό χώρο του Μουσικού Θεάτρου, έτσι όπως αυτός υπηρετείται σήμερα στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Πέραν της επιτυχίας της παράστασης στην οποία συμμετείχε σύσσωμη η ομάδα του εργαστηρίου (16 μαθητές και εκπαιδευτικοί, ηλικίας 6-40 ετών), μετά το τέλος του εργαστηριακού κύκλου εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς για τη συνέχιση των συγκεκριμένων εργαστηρίων και καθόλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, μέσω μηνιαίων επισκέψεων στην Εθνική Λυρική Σκηνή στην Αθήνα.
Συντονισμός εργαστηρίου & επεξεργασία τραγουδιών και κειμένου: Δήμητρα Τρυπάνη
Ομάδα συντονιστών:
Δήμητρα Τρυπάνη
Νίκος Ζιάζιαρης
Σοφία Κετετζιάν
Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:
Ζωή Ανδρίτσου, Χριστίνα Βλάχου, Μαρία Ασημακοπούλου Ζεύκα, Ισμήνη Καφαντάρη, Γιωργία Κερδέλα, Ελευθερία Κουή, Κανέλλα Πολιτοπούλου, Ελένη Χριστοδουλοπούλου, Σοφία Ψαρρά
Συμμετέχοντες Μαθητές:
Παναγιώτης Δεββές, Σταυρούλα Δημακαρέα, Αλκυόνη Διαμαντοπούλου, Άρτεμις Θανοπούλου, Κατερίνα Θανοπούλου, Αναστασία Μπαφατάκη, Νικολία Χρυσανθακοπούλου
Τι είπαν οι συμμετέχοντες:
«…Μια εξαιρετική μεταφορά-παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού “Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας”! Θα απαριθμήσω κάποια από τα οφέλη που αποκομίσαμε: εκμάθηση παραδοσιακών πολυφωνικών τραγουδιών παράλληλα με το συντονισμό ηχηρών κινήσεων από το σώμα μας (body percussion), κατανόηση του Ρυθμού λόγου-λέξεων για μια πιο εκφραστική και κατανοητή ανάγνωση, επαφή με την εξαιρετική Δήμητρα Τρυπάνη και τον τρόπο προσέγγισης, μετάδοσης και εκμάθησης των μουσικορυθμικών στοιχείων του παραμυθιού… Μια έντονη εβδομάδα ανατροφοδότησης που μας γέμισε μουσική, ρυθμό και συναισθήματα και μας ώθησε να δημιουργήσουμε, να εκφραστούμε και να εξελιχθούμε σαν μουσικοί- εκπαιδευτικοί!»
Μαρία Ασημακοπούλου-Ζεύκα, δασκάλα μουσικής
«Έχοντας περάσει περισσότερα από 30 χρόνια μέσα στον Χορό – είτε ως μαθήτρια, είτε ως δασκάλα – ομολογώ ότι δεν περίμενα να εκπλαγώ τόσο θετικά από το σεμινάριο μουσικού θεάτρου που μας προσέφερε η Εθνική Λυρική Σκηνή στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας. Οι νέοι τρόποι χρήσης του σώματος μας ως μουσικού οργάνου και τα μοντέλα αφήγησης που μας παρουσιάστηκαν, με ενθουσίασαν πραγματικά κι αποτέλεσαν για μένα πηγή έμπνευσης για νέους τρόπους διδασκαλίας. Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστώ ξανά στο μέλλον με τους εξαιρετικά ταλαντούχους ανθρώπους της ΕΛΣ.»
Ζωή Ανδρίτσου, δασκάλα χορού
«Τις προάλλες είχα την απροσδόκητα μεγάλη χαρά να συμμετέχω στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας. “Απροσδόκητα” διότι καθόλου δεν περίμενα να ξεχάσω, να ξεδεθώ -τουλάχιστον για λίγο- από τον φόβο και την επιφυλακτικότητα που έχει δημιουργήσει ο ιός και να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι, καμιά φορά ισχυρότεροι για να επικοινωνήσει κανείς ουσιαστικά με συνανθρώπους. Θυμήθηκα τι σημαίνει ζεστασιά, ομαδικότητα, συνεργασία, κοινή συνείδηση, κατανόηση… Λέξεις που όντως έλειπαν για πολύ καιρό από την καθημερινότητά μου. Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλη την ομάδα-ρα και την Ηρώ που μου προσέφεραν απλόχερα μια αγκαλιά. Νοητή μεν αλλά εξίσου σημαντική και ζέστη με την κανονική. Σας αγαπώ όλους παιδιά γι’ αυτό.»
Ελένη Χριστοδουλοπούλου, τελειόφοιτη Λυκείου
“Το σεμινάριο έφερε εκπαιδευτικούς και μαθητές πιο κοντά μεταξύ τους αλλά και πιο κοντά στη μουσική! Οι συντελεστές μας μετέδωσαν τις γνώσεις τους με πάθος, έκαναν μικρούς και μεγάλους μια ομάδα και το αποτέλεσμα ήταν για όλους μας συγκινητικό!»
Χριστίνα Βλάχου, νηπιαγωγός