17/07/202119:39

Μύκονος: Το παρασκήνιο της απόφασης για τα μέτρα τοπικού lockdown στο νησί- Στα «κάγκελα» οι επιχειρηματίες- Άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ακυρώσεις- Είναι άδικο δηλώνει ο Δήμαρχος του νησιού

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων στη Μύκονο

Το υψηλότατο επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη έκτακτων μέτρων στο νησί τα οποία περιλαμβάνουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση μουσικής. Τα έκτακτα μέτρα ελήφθησαν καθώς δεν υπήρχε τήρηση των επιδημιολογικών μέτρων παρά τις προειδοποιήσεις και τα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί στο νησί. Σύμφωνα με την ΕΡΤ μέσα σε λίγα 24ωρα τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία μάλιστα παρουσιάζουν και ανοδική τάση και η κατάσταση πλέον χαρακτηρίζεται «ανεξέλεγκτη» από τις αρμόδιες αρχές.

Σοκαρισμένος ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού από την απόφαση για περιοριστικά μέτρα στην καρδιά του καλοκαιριού – Η αστυνομία σήκωσε τα χέρια ψηλά με τα εκατοντάδες πάρτι καθημερινά

Απροετοίμαστοι, αιφνιδιασμένοι και σε κατάσταση σοκ είναι εδώ και μια ώρα περίπου οι επιχειρηματίες της Μυκόνου, μετά την ανακοίνωση του lockdown από την κυβέρνηση.

Ήταν τόσο ξαφνικό που χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά μέχρι να καταλάβουν ότι από τις 6 το απόγευμα σήμερα το νησι των ανέμων εισέρχεται σε άλλους ρυθμούς.
Ρυθμούς πολύ πιο υποτονικούς, χωρίς μουσική σε κανένα χώρο και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 1:00 το βράδυ μέχρι τις 6:00 το πρωί.

Όλοι πιάστηκαν απροετοίμαστοι και την τελευταία ώρα τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, αφού η νέα κατάσταση αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στο νησί.

Ήδη άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ακυρώσεις σε μεγάλα beach club του νησιού όπως έλεγε ένας ιδιοκτήτης, ο οποίος δύο ώρες μετά τις ανακοινώσεις άρχισε να ενημερώνεται για τα cancellations, όπως τα λένε.

Μετά τις 6:00 το απόγευμα αναμένονται οι πρώτες βόλτες της αστυνομίας στο νησί για συστάσεις, κυρίως σε όσους τυχόν δεν έχουν λάβει γνώση της απόφασης. Μια απόφαση που βάζει τέλος και στα πάρτι σε κλειστά κλαμπ, όπως το Void μέσα στην Χώρα που χθες το βράδυ άνοιξε τις πύλες του για μια και μοναδική φορά.

Με τον κόσμο να είναι ο ένας πάνω στον άλλο και τον Guy Berger στα decks το πάρτι κράτησε μέχρι το πρωί σε μια Μύκονο που από το απόγευμα υποχρεώνεται να βάλει stop στους συνήθεις ρυθμούς της, τουλάχιστον μέχρι τις 26 του μήνα, ζώντας πλέον τις ήσυχες μέρες του Ιούλη.

Ένας 18χρονος Ιταλός θετικός στον κορονοϊό περιπλανούνταν στο νησί για ημέρες

Το περιστατικό ενός 18χρονου τουρίστα από την Ιταλία, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και δεν μπορούσε για ημέρες να βρει κατάλυμα φαίνεται πως προβλημάτισε τις Αρχές.

Ο νεαρός τουρίστας θα έπρεπε κανονικά να μεταφερθεί σε ξενοδοχείο καραντίνας ωστόσο όλες οι κλίνες είναι κατειλημμένες με αποτέλεσμα να μην έχει πού να μείνει και τελικά σύμφωνα με την ΕΡΤ βρήκε περίθαλψη στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα – «Καταστρέφουν τον τουρισμό»

Στα «κάγκελα» είναι οι επιχειρηματίες του νησιού από την ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ένα είδος τοπικού lockdown στη Μύκονο. Όπως αναφέρουν στο ethnos.gr, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης – διασκέδασης αλλά και ξενοδόχοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στις επιχειρήσεις τους και περίμεναν την τουριστική σεζόν και το άνοιγμα των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης για τους εμβολιασμένους πολίτες ώστε να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του νησιού Αλέξανδρος Κουκάς τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «δεν το περιμέναμε» και αν σημειώνει πως τα μέτρα ήρθαν πολύ απότομα στο νησί, το οποίο φιλοξενεί 20.000 άτομα. «Τα μέτρα καταστρέφουν τον τουρισμό του νησιού ολοσχερώς», πρόσθεσε εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξει παράταση πέραν της 26 Ιουλίου. Μάλιστα τόνισε ότι η Μύκονος ανήκει στους πρωτεργάτες του εμβολιασμού.

Πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα στη Μύκονο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter υπογραμμίζει πως τα μέτρα στη Μύκονο είναι «πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας» της κυβέρνησης. Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Το lockdown στη Μύκονο πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας. Στέλνει αρνητικό σήμα για το σύνολο του τουρισμού μας. Αν υπήρχε φιλότιμο, θα ακούγαμε μια συγνώμη για το πρόχειρο-χωρίς μέτρα άνοιγμα του τουρισμού. Αντί συγγνώμης όμως, μόνο αυτοθαυμασμός και στοχοποίηση των πολιτών».

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, με δήλωσή της εξαπολύει ευθεία επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο αλλά μέτρα περιορισμού και πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι «κατά συρροήν ψεύτης, δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό». Αναλυτικά αναφέρει:

«Δεν υπάρχει δυσκολία με την οποία ο κ. Τσίπρας να μην χαίρεται. Ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής, πλέον δεν μπορεί να το κρύψει. Κατά συρροήν ψεύτης, δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό. Δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο. Επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση. Παρόμοια φαινόμενα δεν γίνονται ανεκτά. Το τουριστικό προϊόν της χώρας δεν είναι ξεσάλωμα χωρίς καμία τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είναι πρωτίστως η ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων. Κι αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα. Το θυμίζουμε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εσχάτως κόπτεται για την τήρηση των μέτρων. Είναι ο ίδιος ακριβώς, που σε περίπτωση που δεν λαμβάνονταν μέτρα θα κατήγγελε την κυβέρνηση για ολιγωρία.

Τα έκτακτα μέτρα για τη Μύκονο

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Μύκονο αποφασίστηκε :

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, τα έκτακτα μέτρα ισχύουν από σήμερα Σάββατο 17 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου στις 7:00 το πρωί, με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης. «Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση», ανέφερε ο κ. Χαραδαλιάς και κατέληξε:

«Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες  και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της».

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα