22/07/202110:37

Δημήτρης Μπαξεβανάκης: “Το έγκλημα που λέγεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής”

Δημήτρης Μπαξεβανάκης: “Το έγκλημα που λέγεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής”

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων για τα ΑΕΙ ανέδειξε σε όλη του την έκταση το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος της νεολαίας. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οδηγεί στον άδικο αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών και μαθητριών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές που αποκλείονται ή που οι επιλογές τους περιορίζονται δραματικά δεν είναι εκείνοι που δίνουν «λευκή κόλλα», όπως υποκριτικά διακήρυσσε η Νέα Δημοκρατία εξαπατώντας τους πολίτες, αλλά και υποψήφιοι με πολύ καλές βαθμολογίες.

Το πιο τραγικό είναι ότι επιμένουν να εφαρμόσουν αυτό το εκ προμελέτης έγκλημα σε μια χρονιά που τα σχολεία ήταν κλειστά επί πολλούς μήνες και που πολλές χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες δεν είχαν καν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Βεβαίως, όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που η Δεξιά τους στερεί το δικαίωμα να φοιτήσουν σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, μπορούν να εγγραφούν ελεύθερα σε οποιοδήποτε ιδιωτικό κολέγιο. Εκεί δεν ισχύει καμιά βάση εισαγωγής. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχει η οικογένεια τη δυνατότητα να πληρώσει μερικές χιλιάδες ευρώ στους σχολάρχες, οι οποίοι «τυχαίνει» να είναι οι χορηγοί, οι χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, τα δημόσια πανεπιστήμια κινδυνεύουν να υποστούν δραματική συρρίκνωση. Δεκάδες τμήματα, κυρίως περιφερειακά, που εξυπηρετούν επιστημονικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φοιτητές και να κλείσουν. Η αρχή έχει ήδη γίνει με την κατάργηση τεσσάρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα δύο τμήματα της Ηλείας, την οποία η Δεξιά εξαφάνισε από τον πανεπιστημιακό χάρτη.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να μην περάσει αυτό το έγκλημα σε βάρος της νέας γενιάς και του δημόσιου πανεπιστημίου. Να μην ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα