24/07/202112:29

Πανελλήνιες 2021: Σκληρή επίθεση καθηγητών στην Κεραμέως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν από την υπουργό έστω και την ύστατη στιγμή, να μην εφαρμόσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Δεν έχουν σταματημό οι αντιδράσεις από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία φέτος αποκλείει χιλιάδες παιδιά από τα πανεπιστήμια και ταυτόχρονα εμποδίζει άριστους μαθητές να κατακτήσουν το όνειρό τους μπαίνοντας στη σχολή, που επιθυμούν.

Ιδιαίτερα οι καθηγητές οι οποίοι ζουν από κοντά τις τεράστιες προσπάθειες, που έκαναν φέτος οι μαθητές τους και κυρίως  αυτοί που κατέκτησαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στέκονται δίπλα τους και διαμαρτύρονται μαζί τους για την αδικία που υφίστανται τα «παιδιά τους».

Είναι εντυπωσιακό ότι καθηγητές βάζουν τις υπογραφές τους σε υπομνήματα τα οποία στέλνουν στην υπουργό με στόχο να στηρίξουν έστω και ένα άριστο μαθητή ή μαθήτριά τους καθώς βλέπουν ότι δε θα μπορέσει να εισαχθεί στη σχολή, που θέλει κάτι το οποίο θεωρούν άδικο.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν 16 καθηγητές  του Ζαννείου Προτύπου Λυκείου Πειραιά, οι οποίοι υπέγραψαν ένας – ένας επιστολή και την έστειλαν στο υπουργείο Παιδείας, καταθέτοντας τη λύπη και την αγωνία τους για συγκεκριμένη μαθήτριά τους η οποία αρίστευσε στις εξετάσεις συγκεντρώνοντας 18.180 μόρια και επιπλέον εξετάστηκε στο σχέδιο, όπου βαθμολογήθηκε με 18 στο γραμμικό και 13,9 στο ελεύθερο. Ξεπέρασε κατά 12.500 μόρια την περσινή βάση εισαγωγής στο τμήμα γραφιστικής του ΠΑΔΑ. Ωστόσο δεν μπορεί ούτε καν να υποβάλλει στο μηχανογραφικό της την επιθυμία της να σπουδάσει στη σχολή αυτή, καθώς η βαθμολογία της στο ελεύθερο σχέδιο είναι μικρότερη της ΕΒΕ κατά 0,12 μόρια!

Σε πολύ σκληρό τόνο απευθύνεται προς το υπουργείο Παιδείας και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), τονίζοντας ότι  «μετά από ένα και πλέον  χρόνο πανδημίας, με κλειστά σχολεία και διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το υποδεέστερο υποκατάστατο της τηλεκπαίδευσης, το ΥΠΑΙΘ αποφασίζει με τον πλέον ανάλγητο τρόπο να μειώσει των αριθμό των εισακτέων εφαρμόζοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Με περισσή υποκρισία υποστηρίζοντας ότι θεραπεύει το πρόβλημα της «λευκής κόλλας» οδηγεί πάνω από 26.000 παιδιά περισσότερα από πέρυσι εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, λόγω του ότι μαθητές-τριες με υψηλές βαθμολογίες θα αναγκαστούν να δηλώσουν τμήματα χαμηλότερων βάσεων, οδηγώντας εκτός άλλους μαθητές με μέτριες βαθμολογίες».

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα