11/08/202114:25

Επιμελητήριο Ηλείας: Τη λήψη νέων μέτρων για τους πυρόπληκτους πολίτες και τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Ηλείας ζητά η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου

Η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ηλείας, μετά την προσωρινή ύφεση του μετώπου της πυρκαϊάς και πάντα με την αγωνία για τις αναζωπυρώσεις όπως έγινε χθες στις περιοχές του Λάλα και του Λάσδικα, συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 11/08/2021 και αποφάσισε να ζητήσει  :

1ον Την υπαγωγή όλου του Δ. Πύργου και όλου του Δ. Αρχαίας Ολυμπίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

2ον Την εφαρμογή των μέτρων αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης  για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων στους πληττόμενους Δήμους, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένα ζημίες από την πυρκαγιά.

  • Επιπλέον, ειδικά για το 2021, το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτούς τους δύο Δήμους, να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ.
  • Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε αυτούς τους Δήμους μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι και για διάστημα 3 μηνών.

3ον Θεωρούμε αδιανόητο μέχρι σήμερα και με βάση την επανάληψη του φαινομένου του 2007, με την ευτυχή συγκύρια την μη απώλεια ανθρώπινων ζωών, να μην έχει εγκύψει ακόμα η πολιτεία στο μεγάλο θέμα των πυρόπληκτων δανείων που η σημερινή συγκυρία τα επαναφέρει.

4ον Άμεσες ενέργειες για τις επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν άμεσα αλλά υπέστησαν καθολική οικονομική καταστροφή όπως οι Τουριστικές επιχειρήσεις, τα Ελαιοτριβεία, τα συσκευαστήρια Ελαιόλαδου και ελιάς, τα Πυρηνελουργεια, Τυροκομεία και γενικά το σύνολο των μεταποιητικών επιχειρήσεων του πρωτόγεννους τομέα.

Εκτιμάται ότι στην ελαιοπαραγωγή το 80% του φυτικού κεφαλαίου κατεστράφη, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα για τις βοσκήσιμες εκτάσεις με τραγικές συνέπειές στο αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο και την μελισσοκομία.

Αναμένουμε την καταλυτική παρέμβαση των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων και από την Περιφέρεια Δυτ Ελλάδας και τους αυτοδιοικητικούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Προφανώς πρέπει να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για τις ευθύνες κρατικών και αυτοδιοικητικών αρχών ενώ θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τον σχεδιασμό της πυροπροστασίας.

Δυστυχώς είναι αδιανόητο να επαναλαμβάνεται μετά από 14 χρόνια η ίδια ακριβώς ιστορία με τα ιδία αποτελέσματα.

Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την θλίψη μας για τη μη αξιοποίηση και μη διοχέτευση έγκαιρα και στοχευμένα των ιδιωτικών δωρεών του ταμείου Μολυβιάτη.

Εφιστούμε την προσοχή των αυτοδιοικητικών αρχών για τις περιοχές που δεν επλήγησαν και παρακαλούμε για τις επιβαλλόμενες ενέργειες καθότι βιώνουμε συνθηκες υψηλής επικινδυνότητας

Τραγικός επίλογος η σημαντική μείωση του πληθυσμού μας και η ασυγκράτητη πτώση των δεικτών ευημερίας.

Το Επιμελητηριο Ηλείας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία συνάντησης των αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών παραγόντων προκείμενου να εξετάσουμε το σύνολο των προτάσεων και των μέτρων για την ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου, ώστε να αποφύγουμε τους μεγαλόσχημους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του 2007 που δεν επέφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

Για το Επιμελητήριο Ηλείας

Η Διοικητική Επιτροπή

 

Ο Προέδρος :  Νικολούτσος Κωνσταντίνος

Ά Αντιπρόεδρος :  Λεβέντης Κωνσταντίνος

Β Αντιπρόεδρος :  Παρασκευόπουλος Αντώνης

Γενικός Γραμματέας : Τσαούσης Βασίλης

Οικονομικός Επόπτης : Χριστόπουλος Χρήστος

Υπεύθυνος ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων : Χρονόπουλου Νίκη

Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων : Ξανθούλης Ηλίας

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα