19/08/202118:51

Αυγερινοπούλου: Άμεση η κρατική αρωγή προς τους πληγέντες- Την άλλη εβδομάδα η καταβολή των αποζημιώσεων

Αυγερινοπούλου: Άμεση η κρατική αρωγή προς τους πληγέντες

Την άλλη εβδομάδα η καταβολή των αποζημιώσεων

 

Η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στο πλαίσιο της διαρκούς επικοινωνίας της με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, λόγω των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας από τις πρόσφατες πυρκαγιές, δήλωσε τα κάτωθι για τη διαδικασία της κρατικής αρωγής προς τους πυρόπληκτους:

«Τάχιστα και με γοργούς ρυθμούς κινήθηκε σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός για την ανακούφιση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου. Το πρώτο στάδιο των αυτοψιών πραγματοποιήθηκε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ήδη τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις αυτοψίες και ο δρόμος των αποζημιώσεων έχει ήδη ανοίξει. Από την άλλη κιόλας εβδομάδα ξεκινάνε οι εκταμιεύσεις.

Με γνώμονα τη διευκόλυνση των πληγέντων, αλλά και την άμεση και δίκαιη αποζημίωσή τους, η Κυβέρνηση έθεσε σήμερα σε λειτουργία τη ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπου με μια απλή αίτηση και χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι πληγέντες μπορούν να υποβάλουν έως και τις 30 Σεπτεμβρίου τις αιτήσεις τους για τις φθορές που έχουν υποστεί σπίτια, η οικοσκευή των νοικοκυριών, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και να λάβουν άμεσα την πρώτη αρωγή.

Η πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες περιλαμβάνει την προκαταβολή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την έκταση της ζημιάς και ανέρχεται σε 14.000 ευρώ για τα απολύτως κατεστραμμένα κτίσματα. Σε αυτήν προστίθεται η αποζημίωση έως 6.000 ευρώ για την οικοσκευή, εφόσον πρόκειται για κατοικία, και ενίσχυση έναντι της σχετικής επιχορήγησης έως 8.000 ευρώ σε περίπτωση που πρόκειται για επιχειρηματικό ακίνητο. Παράλληλα, η πρώτη στήριξη προβλέπει απαλλαγή των πληγέντων ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ για την τριετία 2021, 2022 και 2023, ενώ προβλέπεται  και δυνατότητα επιδότησης προσωρινής στέγασης (ενοικίου) για τους πολίτες των οποίων η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη.

Στήριξη σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Ειδική μέριμνα υπάρχει δε για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημιούργησε Κέντρο Υποστήριξης Πυρόπληκτων Αγροτών στην τηλεφωνική γραμμή 1540, όπου οι πυρόπληκτοι αγρότες μπορούν να ενημερωθούν για τα μέτρα αποζημίωσης, τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, καθώς και για τις συνολικές δράσεις υποστήριξης των παραγωγών και κτηνοτρόφων στις πυρόπληκτες περιοχές. Χρήσιμες πληροφορίες για τη διαχείριση των πυρόπληκτων εκτάσεων (ελαιώνων, αμπελώνων και βοσκήσιμων γαιών) είναι διαθέσιμες στο: http://www.minagric.gr/index.php/el/xrisimewplirofories-2/odhgies-pyroplhkton-160821

Με οργάνωση και σχέδιο η Κυβέρνηση αποτιμά τις επιπτώσεις των πυρκαγιών και εμπλουτίζει διαρκώς όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι όλοι οι πληγέντες θα αποζημιωθούν πλήρως και να ιαθεί κάθε πληγή από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε, μπορείτε να απευθυνθείτε άμεσα σε εμένα και τους συνεργάτες μου στο τηλέφωνο του γραφείου της Αθήνας: 2114118547, του Πύργου: 2621306776 και της Αμαλιάδας (2622309026)».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα