23/08/202117:17

Αυγερινοπούλου στην σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου για τις πυρκαγιές: Πρόταση για σύγκληση ευρείας σύσκεψης για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Ηλείας

Αυγερινοπούλου στην σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου για τις πυρκαγιές: Πρόταση για σύγκληση ευρείας σύσκεψης για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Ηλείας

 

Η βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μετείχε στην σημερινή σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενο από τον Υφυπουργό Οικονομικών, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Γρηγόρη Σκάλκο, και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, και τους Δημάρχους των δύο πυρόπληκτων δήμων, κ. Αντωνακόπουλο και κ. Γεωργιόπουλο.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η δρομολόγηση όλων των ενεργειών ανακούφισης των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, η άμεση ανάγκη υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων για τη «θωράκιση» των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση αφενός του δασικού κεφαλαίου και αφετέρου της τοπικής οικονομίας.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου επισήμανε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί τάχιστα τόσο τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών από τις πυρκαγιές όσο και καταβολής της αποζημίωσης των πυροπλήκτων για τις απώλειές τους σε οικιστικό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Στα επόμενα άμεσα βήματα για τη «θωράκιση» των δύο πυρόπληκτων Δήμων, όπως σημείωσε, προτεραιοποιείται η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, ενώ καίριας σημασίας είναι η κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης των περιοχών που θα ενσωματώνει, σε όλα τα στάδια, οριζόντια τα περιβαλλοντικά κριτήρια και δη τις πολυεπίπεδες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία εντείνει την ευαλωτότητα των περιοχών.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής θα παρακολουθήσει στενά τόσο την διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών, του οποίου ο σχεδιασμός ήδη έχει ξεκινήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία και το task force του Μαξίμου, όσο και την πορεία υλοποίησής του. Η Επιτροπή θα είναι αρωγός στο σύνολο της διαδικασίας, ώστε να διευκολύνει την αποκατάσταση του φυσικού και δη του δασικού κεφαλαίου, τόνισε η κα Πρόεδρος.

Η κα Αυγερινοπούλου, απευθυνόμενη στον κ. Σκάλκο και στον Περιφερειάρχη, κ. Φαρμάκη, πρότεινε δε να πραγματοποιηθεί ευρύτερη σύσκεψη στην Ηλεία για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Νομού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ώστε να σχεδιαστεί και να επιτευχθεί μια ολιστική προσέγγιση της ανασυγκρότησης της περιοχής τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά και οικονομικά.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα