15/09/202108:29

Πύργος- Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”: Δυο χρόνια δράσεων και εκδηλώσεων για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας του 1821

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ»

Δυο χρόνια δράσεων και εκδηλώσεων
για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας του 1821

*Στις 14 Σεπτεμβρίου ιδρύθηκε ο Σύλλογος που φέρει τιμής ένεκεν το όνομα του αγνού Πύργιου αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης

*Μέσα στα δυο χρόνια ζωής ο Σύλλογος έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο δράσεων και την δημιουργία δυο δραματοποιημένων ταινιών – ντοκιμαντέρ

Πολλά πράγματα στη ζωή μας είναι σημαδιακά και μας ακολουθούν μέχρι το τέλος.
Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 2019 όταν μια παρέα πέντε φίλων με κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για την ιστορία και ειδικά για την περίοδο που αφορά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον πρώτο Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης στην Ηλεία – Τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» τιμής ένεκεν στον Πύργιο αγωνιστή που έπεσε στα 40 του χρόνια στα Σμιλεϊκά Αμπέλια στο Λαντζόι Πύργου υπερασπιζόμενος την πατρίδα και τα ιδανικά του.
Είπαμε παραπάνω ότι κάποια πράγματα είναι σημαδιακά στη ζωή μας αφού η ημερομηνία δημιουργίας του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» συμπίπτει με την ημερομηνία ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό της τότε Ρωσίας το 1814. Της Εταιρείας που συνετέλεσε σημαντικά στην προπαρασκευή του αγώνα της Ανεξαρτησίας – στους κόλπους της οποίας μυήθηκαν οι περισσότεροι Έλληνες αγωνιστές όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Νικηταράς, ο δικός μας Χαράλαμπος Βιλαέτης κ.α.
Άρα η χαρά του Δ.Σ. του Συλλόγου μας είναι διπλή αφού η δημιουργία του Συλλόγου μας συμπίπτει με ένα τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός όπως η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.
Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αφού στην αρχή οι πρακτικές δυσκολίες στο να συστηθεί ο εν λόγω σύλλογος ήταν αρκετές. Παρόλα αυτά ο Σύλλογος απέκτησε νομική μορφή και εδώ και δυο χρόνια έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο δράσεων και εκδηλώσεων μέσα σε αντίξοες συνθήκες όπως η πανδημία του Κορωνοϊού που δημιούργησε σημαντικά εμπόδια σε όλο τον κόσμο.

Το Ιστορικό του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλάετης»
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ», που συγκροτήθηκε σε νόμιμο Σύλλογο, απέκτησε Διοικητικό Συμβούλιο και από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του δραστηριοποιήθηκε εντός και εκτός Ηλείας. Αναφέρουμε μερικές από τις χαρακτηριστικές μας δράσεις:

1.Συμμετοχή σε εκδηλώσεις τοπικών Δήμων για να τιμηθεί το 1821, με την παρουσία τιμητικού αναβιωτικού αγήματος.

2.Συνδιοργάνωση δραματοποιημένων ταινιών- ντοκιμαντέρ, με θέμα το 1821. Καταγράφουμε σχετικώς :
Η Πολιορκία και η Άλωση του Λάλα, η Μάχη των στενών του Αγίου Αθανασίου Καρύταινας, Χιλίαρχος Ηλίας Κορμάς, η Επανάσταση του 1821 στον Μοριά (διοργάνωση του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών), Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – η ζωή και η μορφή του. Τα σενάρια και οι διάλογοι των ταινιών αυτών δημιουργήθηκαν από τον Σύλλογό μας. Εν εξελίξει είναι και άλλες παρόμοιες προσπάθειες.

3.Επισκέψεις σε Σχολεία και πολιτιστικούς χώρους, για να προβάλουμε τον οπλισμό και τις φορεσιές του 1821.

4.Συμμετοχή σε αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων, όπως η Μάχη του Πύργου (3 Απριλίου 2021), η Μάχη του Γηροκομειού Πατρών (3 Ιουλίου 2021) και η Ναυμαχία του Κατακώλου (1 Αυγούστου 2021).

6.Δημοσίευση έργων και κειμένων που αφορούν την τοπική Ιστορία.

7.Συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολιν Ηλείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και Δήμους του Νομού Ηλείας, με σκοπό την ανάδειξη του 1821 και της Ελληνικής Ιστορίας εν γένει. Η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας από τα πρώτα βήματα δράσεων μας, μάς έχει στηρίξει με πολλούς τρόπους.

8.Εκπομπές για την Ελληνική Ιστορία σε τοπικά ΜΜΕ (τηλεόραση και ραδιόφωνο) και Διαδίκτυο, εντός και εκτός Ηλείας.
Πολλές από αυτές τις προσπάθειες υλοποιήθηκαν και με την βοήθεια και άλλων Αναβιωτικών σχημάτων από μέρη της Ελλάδος, όπως ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών όπλων Πατρών (με τον οποίο ο Σύλλογός μας έχει αδελφοποιηθεί), ο Σύλλογος «Αγία Τριάδα» Καλαμάτας , ο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» Βλυζιανών Αιτωλοακαρνανίας κ.ά.

Θεόδωρος Λάμπρος – Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»

«Η αγάπη πέντε φίλων για το 1821 και την τοπική μας ιστορία
μετουσιώθηκε στον πρώτο Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης στην Ηλεία»

Για τα δυο χρόνια ζωής του Συλλόγου μίλησε το ιδρυτικό του μέλος Θεόδωρος Λάμπρος που ανέφερε τα εξής:
«Η αγάπη πέντε φίλων για την ιστορία και το 1821 μας ώθησε στο να δημιουργήσουμε τον πρώτο Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης στην Ηλεία. Ήταν ένα όνειρο ζωής για εμάς που έγινε πράξη και είμαστε υπερήφανοι γιατί μέσα στα δυο χρόνια ζωής που έχουμε ως Σύλλογος καταφέραμε και υλοποιήσαμε μια σειρά δράσεων – εκδηλώσεων με στόχο να αναδείξουμε την τοπική ιστορία του 1821 και όχι μόνο. Συνεχίζουμε δυναμικά με αγάπη για το 1821 και τον τόπο μας».

Φώτης Βερβίτας – Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»
«Συνεχίζουμε τις δράσεις – εκδηλώσεις μας με στόχο οι Ηλείοι αγαπήσουν το 1821 και να γίνει κομμάτι της εθνικής τους συνείδησης»

Με την σειρά του το ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φώτης Βερβίτας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μέχρι τώρα δράσεις του συλλόγου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είμαι πολύ χαρούμενος που ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα. Ως άνθρωπος που ασχολούμαι με την αναβίωση εδώ και οκτώ χρόνια περίπου πάντα ήθελα έναν Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης στον τόπο μου. Να λοιπόν που το όνειρο έγινε πραγματικότητα και μαζί με τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους μου σε αυτή την προσπάθεια δημιουργήσαμε τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης». Έχουμε κάνει σημαντικές δράσεις – εκδηλώσεις μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με στόχο οι Ηλείοι αγαπήσουν το 1821 και να γίνει κομμάτι της εθνικής τους συνείδησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» έχει καταρτίσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων – εκδηλώσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί σταδιακά.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα