05/10/202117:33

Αλλάζει ο καιρός, έρχεται κακοκαιρία διαρκείας – Πόσο θα κρατήσει και ποιες περιοχές θα χτυπήσει- Εκτιμήσεις ειδικών- Ανακοίνωση από την ΕΜΥ

Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» από ισχυρά καιρικά φαινόμενα – Αναλυτικά η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Στη σημαντική επιδείνωση που θα σημειώσει ο καιρός τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναφέρεται ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζοντας πως έρχεται κακοκαιρία διαρκείας.

 

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Newsbeast ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ο καιρός θα αλλάξει από αύριο (Τετάρτη 6/10) το βράδυ. «Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά και θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας» δηλώνει.

«Στη βόρεια κυρίως Ελλάδα θα έχει αρκετό κρύο» υπογραμμίζει ο μετεωρόλογος του Open εξηγώντας πως «το θερμόμετρο στα βόρεια θα δείχνει από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νότια της χώρας η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στους 22 βαθμούς Κελσίου».

Βροχές στην Αττική – Πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη από την Παρασκευή και μέχρι το Σαββατοκύριακο στην Αττική θα δούμε βροχές οι οποίες όμως δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

«Στο λεκανοπέδιο η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στους 23 βαθμούς Κελσίου» συμπληρώνει.

Πού μπορεί η βροχή να δημιουργήσει προβλήματα

«Στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια της χώρας θα έχουμε πολύ μεγάλα ύψη βροχής τα οποία είναι ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα, ενώ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι» αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Η ανάρτηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Μετά και την κατακόρυφη πτώση που παρουσίασε η θερμοκρασία στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες θυμίζοντας κανονικό Χειμώνα τη νύχτα και νωρίς το πρωί, ο καιρός θα προσπαθήσει να εναρμονιστεί με το ημερολόγιο που θέλει περισσότερες βροχές παρά τόσο κρύο. Αυτό θα συμβεί μέσω μιας οργανωμένης κακοκαιρίας η οποία θα προσπαθήσει να βρει τον δρόμο προς της χώρα μας κινούμενη νότια νοτιοανατολικά καθώς αυτή ήδη βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη» επισημαίνει στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης και παρέθεσε σχετικούς χάρτες.

«Δύο ατμοσφαιρικά βουνά είναι αυτά που εδώ και πολλές ημέρες καθορίζουν την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο. Από τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης υψώνεται ένα θερμό ατμοσφαιρικό βουνό (θερμός αντικυκλώνας), ενώ προς τα βορειοανατολικά υψώνεται αντίστοιχα ένα ψυχρό ατμοσφαιρικό βουνό (ψυχρός αντικυκλώνας). Τα βουνά στην ατμόσφαιρα εμφανίζουν αργή κίνηση – τροποποίηση στον χρόνο και αυτός είναι και ο λόγος (σε συνάρτηση και με τη θέση που αυτά έχουν πάρει) για την ανομβρία σε πολλές περιοχές της χώρας ή και το πρόωρο χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό ιδιαίτερα στα ανατολικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ατμοσφαιρικών βουνών συνιστά ένα πλανητικό κύμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα» συμπληρώνει.

«Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μία κακοκαιρία (βαρομετρικό χαμηλό) από την βορειοδυτική Ευρώπη, θα καταφέρει να “ξεγελάσει” το θερμό ατμοσφαιρικό βουνό και στην ουσία κινούμενο αρκετά γρήγορα θα προλάβει το θερμό βουνό από τη δυτική Ευρώπη και άρα θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο ώστε να φτάσει μέχρι και τη χώρα μας. Στην πορεία του όμως θα συναντήσει το ψυχρό βουνό προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης και θα αναγκαστεί να εγκλωβιστεί προς την περιοχή της Αδριατικής, της Ιταλίας και του Ιονίου πελάγους. Θα μείνει μέσα εκεί για αρκετές ημέρες παίρνοντας τροφοδοσία από τον συνδυασμό του ψυχρού αέρα που θα κινείται καθώς θα συνδυάζεται με το ψυχρό βουνό βορειοανατολικότερα με τα θερμά θαλάσσια νερά των αυτών γεωγραφικών διαμερισμάτων» προσθέτει ο μετεωρόλογος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥΜετά και την κατακόρυφη πτώση που παρουσίασε η θερμοκρασία στη χώρα μας τις τελευταίες…

Posted by Klearhos Marousakis on Monday, October 4, 2021

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

Τετάρτη (6/10)

Στα δυτικά, θα σημειωθούν σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο, ενώ από τις βραδινές ώρες τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία και τη δυτική Στερεά. Τα φαινόμενα τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια όπου θα φτάσει τους 23 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη (7/10)

Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5, στα βόρεια 6 και από το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Παρασκευή (8/10)

Στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στα κεντρικά και τα νότια. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ, στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Σάββατο (9/10)

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και από το βράδυ στο Ιόνιο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Κυριακή (10/10)

Στα δυτικά και βαθμιαία τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Newsbeast.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα