07/10/202113:02

Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας- Ανδρέας Νικολακόπουλος: Η λύση στην τιμή σταφίδας απαραίτητη για τη συνέχιση της καλλιέργειάς της- Ελπίδες από τη συνάντηση με τον Υφ. ΥΠΑΑΤ Γ. Στύλιο

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο.Π. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΥΛΙΟ

 

Η λύση στην τιμή σταφίδας απαραίτητη

για την συνέχιση της καλλιέργειάς της

 

 

ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

 

Σύντομα οι αποζημιώσεις για την επίσπορη πατάτα – Συζήτηση και για αρδευτικό δίκτυο αν αναμονή των ήδη αποφασισμένων μεγάλων έργων υπογειοποίησης

 

 

 

 

 

Σημαντικά αγροτικά θέματα του Νομού, μας με κυρίαρχο αυτό της σταφίδας, συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος και ο Αντιπρόεδρος Σωτήρης Κακαλέτρης με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο.

Ειδικότερα, για το προϊόν της σταφίδας εκφράστηκε από την Ηλειακή αντιπροσωπεία ο ιδιαίτερος προβληματισμός για την διαμόρφωση της τιμής η οποία παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτό δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει αν δεν υπάρξει η απορρόφηση των αποθεμάτων προηγούμενης παραγωγής τα οποία και θα πρέπει να προωθηθούν για να δώσουν λύση στα σημερινά αδιέξοδα.

Τόσο ο κ. Νικολακόπουλος όσο και ο κ. Βαλιανάτος παρουσίασαν την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι σταφιδοπαραγωγοί του Νομού,  με τους φόβους τους να επιβεβαιώνονται για τον «εγκλωβισμό» τους σε τιμές απαγορευτικές ακόμη και για την συνέχεια των συγκεκριμένων καλλιεργειών τους.

Ο Υφυπουργός έδειξε να κατανοεί το ζήτημα για το οποίο θα έχει συζήτηση και με τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό για να ξεπεραστεί το θέμα της τιμής για τους παραγωγούς, ακούγοντας και πάλι τους εκπροσώπους των τελευταίων να υπενθυμίζουν ότι αν δεν υπάρξει διέξοδος δεν θα μπορέσει να έχει άλλο μέλλον το προϊόν ούτε να προχωρήσουν παρεμβάσεις που έχουν τεθεί  στο «τραπέζι» για την αναδιάρθρωση και την αναγέννηση της καλλιέργειας…

 

 

Η ΠΛΗΡΩΜΗ

ΕΠΙΣΠΟΡΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

 

Συζητήθηκε εξ’ άλλου  και το θέμα της επίσπορης πατάτας που δρομολογείται θετικά και έχει ήδη αποφασισθεί η καταβολή αποζημιώσεων  με συνολικό ποσό 1.400.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Στύλιος αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμών . Ήταν ένα δίκαιο αίτημα για το οποίο και ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος είχε διατυπώσει προς το Υπουργείο πολλές φορές και είχε ζητήσει την επίλυση του προβλήματος ώστε να συμπεριληφθεί και η επίσπορη πατάτα στις αποζημιώσεις,  με δεδομένη την οικονομική ζημιά που είχαν υποστεί και οι πατατοπαραγωγοί μας.

 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΤΩΝ ΤΟΕΒ

 

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν και αυτό με τα μεγάλα ζητήματα των ΤΟΕΒ που αποτελούν  «ανοικτή πληγή» για την Ηλεία τόσο με την λειτουργία του δικτύου όσο και με το οικονομικό μέρος που δείχνει δισεπίλυτο και δημιουργεί κινδύνους για την εξυπηρέτηση των καλλιεργητών.

Επισημάνθηκε έτσι ότι πρέπει να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα υπογειοποίησης του δικτύου για τα οποία είχαν υπάρξει το προηγούμενο χρονικό διάστημα ανακοινώσεις, ειδικά μετά τις διαδοχικές επισκέψεις του κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου στην ηγεσία του Υπουργείου με στόχο την χρηματοδότηση της αντικατάστασης και της υπογειοποίησης, έργο μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου και την αγροτική παραγωγή. Η έγκρισή του με ύψος 100 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργεί μια αισιόδοξη προοπτική για λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα δεκαετιών. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το έργο περιλαμβάνει τα δίκτυα : Α΄ΤΟΕΒ Πύργου, Αμαλιάδας, Πελοπίου, Επιταλίου ενώ παράλληλα κινείται η διαδικασία όπως είναι γνωστό για την αντικατάσταση του δικτύου και τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων στον ΤΟΕΒ Γαστούνης.

Ο σχεδιασμός με μικρές μόνο αποκλίσεις ως προς τα χρονοδιαγράμματα είναι σε ουσιαστική εξέλιξη, ενώ για τα οικονομικά σημερινά προβλήματα οι εκπρόσωποι των αγροτών επεσήμαναν ότι πλέον απαιτείται και πολιτική παρέμβαση για να βρεθεί λύση και να μην μπαίνει σε κίνδυνο κάθε φορά η λειτουργία του αρδευτικού δικτύου.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα