08/10/202118:36

Οικολογική Δυτική Ελλάδα: Με τι υλικά θα γίνει η «Πατρών – Πύργου»;

Είναι δυνατόν ένα σοβαρό έργο να στηρίζεται σε παράνομα υλικά από κλειστό λατομείο σε προστατευόμενη περιοχή;

Όσοι δεν νοιάζονται για την γελοιοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την καταστροφή της φύσης ας προβληματιστούν, τουλάχιστον, από το πόσο επισφαλές γίνεται το έργο της Ολυμπίας Οδού.

Τα ξαναλέμε όσο γίνεται πιο απλά:

Τα λεγόμενα λατομεία Αράξου στα «Μαύρα Βουνά», προστατευόμενη Ζώνη Α του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς-Κυπαρισσιακού, έχουν κλείσει από το 2011.
Βρέθηκε, ωστόσο, «παραθυράκι»: Οι εργασίες «αποκατάστασης και διαμόρφωσης» του χώρου, κατά την διάρκεια των οποίων το υλικό που θα εξορυχτεί (π.χ. κατά το άνοιγμα λάκκων για φυτεύσεις ή κατά την επαναφορά πρανών σε φυσική μορφή) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έργα.
Το «παραθυράκι» έγινε … «μπαλκονόπορτα» και με αυτό το υλικό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχεδιάζει να τροφοδοτήσει τα μεγάλα έργα όπως την «Πατρών – Πύργου».


Μια ανατολίτικη κουτοπονηριά, λοιπόν, είναι η επίσημη πολιτική για τα μεγάλα έργα. Το επιχείρημα της Περιφέρειας ότι χρειαζόμαστε υλικά και δεν βρίσκουμε λατομικές ζώνες στην Αχαΐα είναι, εκτός από επίσημη παραδοχή της λαθροχειρίας, αστήρικτο και δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης. Ακόμη και εάν ίσχυε, η Νομοθεσία (για εθνικής σημασίας έργα και ο 4512/2018) προβλέπει άλλες λύσεις και όχι την κοροϊδία των δήθεν έργων «αποκατάστασης».

Ενώ περιμέναμε να τελειώσει αυτή η κατάσταση το 2020, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κρατά ανοικτά τα λατομεία έως το 2023 και, μάλιστα, εξετάζει την νομιμοποίησή τους! Αντί, δηλαδή, να βρει νέα λατομική ζώνη, δίνει την χαριστική βολή, υποχωρώντας στις πιέσεις εργολάβων και εταιριών για λατομεία σε βολική δημόσια γη.

Η κατεδάφιση των Μαύρων Βουνών είναι πλέον ορατή από παντού και, με δεδομένη την καταδίκη της χώρας για ανεπαρκή προστασία των περιοχών Natura-2000 και τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου, το έγκλημα δεν μπορεί να καλύπτεται συνεχώς.

Τελευταία ευκαιρία είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ορίσει νέα λατομική ζώνη στην Αχαΐα και να σώσει την κατάσταση. Αλλιώς θα ευθύνεται για όσα ακολουθήσουν.

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός σύμβουλος

Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα