12/10/202123:10

Νύχτα αγωνίας στην Κρήτη μετά τα 6,3 Ρίχτερ – Τι ανησυχεί τους σεισμολόγους

Ισχυρούς μετασεισμούς αναμένουν οι σεισμολόγοι – «Δεν έχω δει πολλούς μετασεισμούς» λέει ο Τσελέντης – Πού θα κλείσουν σχολεία, υπηρεσίες και καταστήματα – Αποκαθίστανται τα προβλήματα από τις κατολισθήσεις

Προβληματισμό για την μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη μετά τη δόνηση των 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, εκφράζει ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

«Δεν έχω δει πολλούς μετασεισμούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης μιλώντας στον Alpha, εκτιμώντας ότι η περιοχή μπορεί να δώσει μετασεισμό έως και 5,4 Ρίχτερ. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το επίκεντρο να είναι πιο κοντά σε παράκτιες περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν πιο αισθητοί και ενδεχομένως θα προκαλέσουν ζημιές σε παλαιά και ετοιμόρροπα κτίρια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από την ώρα του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ μέχρι και λίγο πριν τις 16:30, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε έξι μικρότερους μετασεισμούςμε το ίδιο σχεδόν, επίκεντρο, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και σε Κύπρο και Αίγυπτο.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η δόνηση των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, σε μικρό εστιακό βάθος και διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Πιο επιφυλακτικός εμφανίζεται στο protothema.gr ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, που υποστήριξε ότι είναι ένας ισχυρός σεισμός και πρόσθεσε ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι ο κύριος.
«Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 23 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της πόλης της Ζάκρου. Είναι υποθαλάσσιος σεισμός, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του επονομαζόμενου “ελληνικού τόξου”, εκεί όπου είναι η ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας. Και πέρυσι είχαμε έναν σεισμό περίπου 6 Ρίχτερ στην περιοχή. Εξετάζουμε το φαινόμενο. Ενδεχομένως πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά αυτό θα το ξέρουμε τα επόμενα 24ωρα» είπε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
Αποκαθίστανται τα προβλήματα από τις κατολισθήσεις
Μετά τον σεισμό, τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκαν άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος όπως και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα, για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Π.Ε. Λασιθίου βρίσκονται σε εγρήγορση με στόχο την αποκατάσταση των προβλημάτων. Σε περιοχές του Δήμου Σητείας, με επίκεντρο τον Ξερόκαμπο υπήρξαν κατολισθήσεις. Μηχανήματα του δήμου, αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γουλιδάκης, απομακρύνουν βράχους που έχουν πέσει σε διάφορα σημεία στο οδικό δίκτυο.

Ο κ. Γουλιδάκης κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία, διαβεβαιώνοντας ότι «όλες οι υπηρεσίες είναι σε επαγρύπνηση για την καταγραφή οποιασδήποτε ανάγκης προκύψει», ενώ παραδέχθηκε ότι ο κόσμος είναι ανήσυχος.

Τα συντρίμμια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου από τον σεισμό των 6.3 R

Κλειστά την Τετάρτη σχολεία και υπηρεσίας στον δήμο Σητείας

Αύριο θα διενεργηθούν αυτοψίες από ειδικά κλιμάκια σε σχολεία και υπηρεσίες του δήμου Σητείας, που θα παραμείνουν κλειστές. Σύμφωνα με το cretapost.gr, δεν έχουν καταγραφή σημαντικές ζημιές, με εξαίρεση την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο, καθώς και κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στην περιοχή θα βρεθεί την Τετάρτη και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκης, ο οποίος μαζί με το κλιμάκιο των μηχανικών θα επισκεφθεί κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα.

Κλειστά έως την Παρασκευή σχολεία στην Π.Ε. Ηρακλείου

Ανάλογη απόφαση για αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως την Παρασκευή έλαβε και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης.

Ειδικότερα, τα σχολεία που θα κλείσουν

Στον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων
– 3ο Νηπιαγωγείο Αρχανών
– Νηπιαγωγείο Τεφελίου
– Γυμνάσιο Τεφελίου

Στον Δήμο Ηρακλείου
-24ο Δημοτικό Σχολείο
-31ο Δημοτικό Σχολείο
-7ο Δημοτικό Σχολείο
-4ο Νηπιαγωγείο

Στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας
– 1° Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου
– 2° Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου
– Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου
– Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου
– Γυμνάσιο Καστελλίου
– Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου
– 1° Επαγγελματικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου
– IX. Γενικό Λύκειο Καστελλίου

Εκτός από το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού το οποίο θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας μόνο Τετάρτη 13-10-2021, Πέμπτη και Παρασκευή θα λειτουργήσει κανονικά.

Στο Δήμο Φαιστού
– Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Καμαρών
– Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου
– ΔΟΜΗ ΚΔΑΠ Τυμπακίου
Για το χρονικό διάστημα Τετάρτη 13-10-2021 έως και Παρασκευή 15-10-2021.

Στο Δήμο Χερσονήσου
– Νηπιαγωγείο Γουβών
– Γυμνάσιο Επισκοπής
– Λύκειο Επισκοπής

Τα παραπάνω σχολεία του Δ. Χερσονήσου θα παραμείνουν σε αναστολή λειτουργίας μόνο για το χρονικό διάστημα Τετάρτη 13-10-2021 και Πέμπτη 14-10-2021, την Παρασκευή 15-10-2021 θα λειτουργήσουν κανονικά.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα