09/11/202115:40

«Έφυγε» από τη ζωή ο Πυργιώτης Καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Βασίλης Κανελλακόπουλος

Έφυγε από τη ζωή στις 19 Οκτωβρίου 2021 σε ηλικία 86 ετών στην Καρλσρούη της Γερμανίας ο Πυργιώτης στην καταγωγή, Πανεπιστημιακός Καθηγητής Χημείας Βασίλης Ι.  Κανελλακόπουλος.

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1935 στον Πύργο Ηλείας, δίδυμος αδερφός του Τάκη Κανελλακόπουλου επίσης Χημικού και γιος του διακεκριμένου συμπολίτη μας Γιάννη Κανελλακόπουλου  Χημικού και για πολλά χρόνια Διευθυντή της μεγάλης τοπικής Βιομηχανίας Οίνου και Οινοπνευμάτων.  Αριστούχος  απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών έφυγε με κρατική υποτροφία   για τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γερμανία.

Δραστηριοποιήθηκε  στην αρχική φάση του πρώην Ινστιτούτου Heisse Chemie στη σημερινή τοποθεσία του Ινστιτούτου IKFT του KIT και υπήρξε επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2000.

Ήταν μια διαμορφωτική προσωπικότητα του Ινστιτούτου με το οποίο παρέμεινε πάντα στενά συνδεδεμένος.

Ως επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, αποτέλεσε πρότυπο για πολλές γενιές νέων επιστημόνων.

Η τεράστια τεχνογνωσία του, ο κριτικός προβληματισμός των ερευνητικών αποτελεσμάτων του και η διάχυτη ανθρωπιά του ήταν χαρακτηριστικά του Βασίλη Κανελλακόπουλου.

Ως ερευνητής στον τομέα της οργανομεταλλικής χημείας των ακτινιδίων και των λανθανιδίων, γνώρισε παγκόσμια αναγνώριση και δημοσίευσε σχεδόν 200 εργασίες σε περιοδικά και ερευνητικές εκθέσεις.

Μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε πρωτοποριακές εργασίες σχετικά με τη δομή και την κατανομή φορτίου των οργανομεταλλικών συμπλόκων των στοιχείων 4f- και 5f- και τη χημεία του τεχνητίου.

Όλοι όσοι τον γνώρισαν θα θυμούνται πάντα την σεμνότητα του, την εξυπηρετική του προσφορά στους νέους   και το “ελληνικό” ταμπεραμέντο του που διατηρούσε πέραν των άλλων με τη συχνή του επιστροφή στον Πύργο και την αγάπη του για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα