13/11/202109:26

Ηλεία: Η εντυπωσιακή Παναγία της Σμέρνας μέσα στο σπήλαιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ελάτε να επισκεφτούμε ένα εντυπωσιακό προσκύνημα, την Παναγία της Σμέρνας που βρίσκεται χτισμένη μέσα στο βράχο σε μία τεράστια σπηλιά με την απίθανη θέα σε όλο τον Ηλειακό κάμπο.
Το ορεινό χωριό Σμέρνα του νομού Ηλείας, στην Πελοπόννησο, βρίσκεται στην κορυφογραμμή του βουνού Λαπίθα, σε υψόμετρο 650 μέτρων, με απέραντη θέα προς το Ιόνιο.

Το χωριό πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ στις 7 Σεπτεμβρίου του 1825 και στα δυτικά του, ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παναγιά η Σμερνιώτισσα που πηγαίνουμε αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής που δυστυχώς δεν τη γνωρίζουν πολλοί.
Λέγεται πως η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στο σπήλαιο από κάποιον βοσκό, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κι έτσι το σπήλαιο μετατράπηκε στη συνέχεια σε ναό.

Δύο είναι οι πιθανές εκδοχές για το πώς πήρε την ονομασία του το χωριό: Από το ψάρι Σμέρνα που βρέθηκε πριν χιλιάδες χρόνια στον σημερινό κάμπο, που τότε ήταν λίμνη ή από έναν τσοπάνο που είχε έρθει από την Σμύρνη και λεγόταν Σμύρνης κι εγκαταστάθηκε εκεί στην εποχή της τουρκοκρατίας.

Η εκκλησία που πηγαίνουμε είναι σφηνωμένη μέσα στα βράχια σε ύψος 650 μ. Εκεί που λένε πολλοί, πως βρίσκεται το “μπαλκόνι του Θεού”. Και πραγματικά η θέα από εκεί κόβει την ανάσα, καθώς κάποιος μπορεί να αντικρύσει την κεντρική και βόρεια Ηλεία με ένα τμήμα και της νότιας. Ποιο πάνω στην κορυφή του βράχου που βρίσκεται και το πυροφυλάκειο της Πυροσβεστικής η θέα γίνεται ακόμα ποιο εντυπωσική.

Σε μια περιοχή καταπράσινη, παρά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, η προσέγγιση προς την εκκλησία είναι πλέον εύκολη αφού υπάρχει δρόμος χάρις σε ένα τοπικό δωρητή. Έπειτα υπάρχουν αρκετά στενά σκαλοπάτια που οδηγούν στο ναό. Φτάνοντας εκεί, η μυσταγωγεία που κρύβεται πίσω από τους τοίχους, θα μας “αποζημιώσει. Ένας ναός μέσα στον επιβλητικό βράχο και γύρω δεκάδες εικόνες της Παναγίας που έχουν φέρει εκεί ως τάμα οι πιστοί.

ρεπορτάζ – Βιντεο Στέλιος Αναστασίου

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα