15/11/202115:58

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηλείας: ΜΕΘ Γ.Ν. Πύργου: Ένα βήμα πριν την κατάρρευση

Η αποτυχία της κυβέρνησης για ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και η απόφασή της να επιμείνει στην υποχρεωτική αργία των 6500 ανεμβολίαστων εργαζομένων σε συνδυασμό με την έξαρση της πανδημίας, οδηγεί στην κατάρρευση των νοσοκομείων και των ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή η εμμονική, κοινωνικά άδικη και τιμωρητική επιλογή,πρέπει επειγόντως να αναιρεθεί και να επανέλθουν στα νοσοκομεία όσοι είναι σε αναστολή εργασίας, με τους ίδιους όρους που ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκατοντάδες εργαζόμενοι του ΕΣΥ που έχουν απαλλαγεί για λόγους υγείας από τον εμβολιασμό (2 rapid τεστ τη βδομάδα). Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν έχει την «πολυτέλεια» να στερείται σήμερα την παρουσία χιλιάδων έμπειρων υγειονομικών.

Επιπλέον είναι στρατηγικής σημασίας να γίνει πραγματικότητα το αυτονόητο: να ανανεωθούν όλοι οι συμβασιούχοι και οι επικουρικοί που ενισχύουν το ΕΣΥ. Είναι τεράστια ανάγκη η ενίσχυση των εργαζομένων, οι οποίοι βιώνουν την εργασιακή κόπωση και την ψυχολογική πίεση, όσο το νέο κύμα της πανδημίας δυναμώνει.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, η αποχώρηση του ενός από τους δύο γιατρών στην ΜΕΘ του Πύργου προστίθεται στον μακρύ κατάλογο αποχωρήσεων γιατρών και οδηγεί στο κλείσιμο της ΜΕΘ Πύργου. Σε όλες τις επισκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στις δομές υγείας, είναι ευδιάκριτη η κόπωση του προσωπικού. Στις δραματικές αυτές εξελίξεις αποτυπώνεται η κυβερνητική πολιτική για συρρίκνωση του περιφερειακού βραχίονα του ΕΣΥ και ιδιαίτερα νοσοκομείων που διέθεταν μονάδες στρατηγικού χαρακτήρα στον σχεδιασμό τους, όπως
αυτό του Πύργου.

Ένα χρόνο τώρα η Μονάδα λειτουργούσε χωρίς εξειδικευμένο γιατρό χάρη στο φιλότιμο όσων είχαν απομείνει και τη συνδρομή γιατρών από αλλά τμήματα. Ο τρόπος όμως που προκηρύχθηκαν οι θέσεις για τις ΜΕΘ το Σεπτέμβριο του 2020 λειτούργησε σε βάρος των περιφερειακών ΜΕΘ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. παρέδωσε ΜΕΘ με πέντε μόνιμους γιατρούς και τώρα έχει μόνο έναν. Ασφαλώς είναι σεβαστό δικαίωμα κάθε εργαζομένου να θέλει καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όμως είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να φροντίζει για την κάλυψη των τμημάτων των νοσοκομείων μας, και εδώ για άλλη μια φορά το νοσοκομείο άδειασε σε ένα πολύ νευραλγικό τομέα. Είναι απαράδεκτο να υποβαθμίζεται η υγεία στην Ηλεία, με την μη λειτουργία των λίγων κλινών ΜΕΘ που έχουμε. Είναι απαράδεκτο ο νομός να μην διαθέτει νέες κλίνες ΜΕΘ μετά την πανδημία.

Ο πολίτης της Ηλείας είναι αυτός που τελικά πληρώνει το τίμημα. Αυτό που χρειάζεται είναι, αντί για ατελέσφορες εκκλήσεις και κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ, να δοθούν άμεσα ισχυρά κίνητρα (οικονομικάεργασιακάεκπαιδευτικά) στο ιατρικό προσωπικό που ήδη υπηρετεί, για να παραμείνει στο σύστημα και να ανακοπεί η τάση παραιτήσεων και φυγής προς τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό. Αυτό είναι επείγουσα ανάγκη. Ταυτόχρονα, χρειάζεται η επείγουσα ενίσχυση των νοσοκομείων της Ηλείας με ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα στην ΜΕΘ και στην Παθολογική κλινική. Επιπλέον χρειάζεται η οργανωμένη αξιοποίηση της ΠΦΥ (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) στην προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων και όχι η αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία.

Με άλλα λόγια, χρειάζεται μια νέα στρατηγική ενδυνάμωσης του ΕΣΥ και των ανθρώπων του, την οποία η κυβέρνηση δεν υιοθετεί επειδή δεν πιστεύει στο Δημόσιο Σύστημα αλλά στην ιδιωτική αγορά.


Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ  ΠΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα