21/11/202111:47

Πύργος- Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου: Τίμησε τους ντόπιους αγωνιστές του 1821

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διήμερη έκθεση ιστορικών κειμηλίων που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα πλαίσια των εορτασμών της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από το 1821 το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου.

 

 Την  Κυριακή δεύτερη μέρα της έκθεσης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που περιλάμβανε ομιλία του καθηγητή Φιλόλογου και Γραμματέα του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Γ. Κουρκούτα για την συνδρομή της Ηλείας στην επανάσταση, απονομή φακέλων αριστείας στις οικογένειες των απογόνων αγωνιστών, παρουσίαση παραδοσιακής φορεσιάς από την κ. Αιμιλία Γιαννοπούλου και ανάδειξη των αρμάτων του αγώνα από τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών και τον πρόεδρο κ. Κώστα Βαγγελάκο.

 

 

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Νώντας Κυριαζής, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου “ΑΠΟΛΛΩΝ” κ. Θανάσης Δασκόπουλος , ο εφημέριος του τοπικού διαμερίσματος και πλήθος κόσμου.

 

Παναγιώτης Ηλιόπουλος:

“Τιμούμε όλους τους Ηλείους αγωνιστές του 1821”

 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Παναγιώτης Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην Επανάσταση του 1821 που όπως τόνισε υπήρξε το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας της χώρας τονίζοντας την τεράστια συμβολή που είχε η Ηλεία κατά την Επανάσταση του 1821. Αναφέρθηκε στους οκτώ Αγιοργίτες αγωνιστές που συμμετείχαν στην Επανάσταση και σημείωσε πως ήταν ένα όνειρο ζωής για τον Σύλλογο να τιμηθούν οι εν λόγω αγωνιστές από τον Άγιο Γεώργιο – στοιχεία των οποίων βρέθηκαν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους μετά από την έρευνα που έκανε.

Ολοκληρώνοντας ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος έκανε αναφορά στην ανάδειξη και προβολή της τοπικής ιστορίας τονίζοντας οτι έχει ξεκινήσει μια πολύ σημαντική προσπάθεια με νέους επιστήμονες ιστορικούς και ερευνητές που αναδεικνύουν το 1821. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο βιβλίο του Δήμου Πύργου για την Επανάσταση του 1821 στην Ηλεία που έγραψε ο καλός φίλος και Ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος τονίζοντας οτι παρόμοιες προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και στο μέλλον για να αναδειχθεί η πλούσια ιστορία της Ηλείας.

Η εκδήλωση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις κατά κοινή ομολογία! Μετά την εκδήλωση προσφέρθηκαν τοπικά γλυκίσματα από τις κυρίες του χωριού!

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα