22/11/202115:12

ΠΔΕ: Τα οφέλη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη διαδικτυακή συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου AGRO SE VI

Τα οφέλη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη διαδικτυακή συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου AGRO SE VI

Στις ανάγκες των κοινωνικών επιχειρήσεων σε Ελλάδα, Ισπανία και Φινλανδία επικεντρώθηκαν οι εργασίες κατά τη δεύτερη ανοιχτή διαδικτυακή συνάντηση (Web Café) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Ανάπτυξη ενός Σχεδίου για τη δημιουργία μιας Εικονικής Θερμοκοιτίδας για την υποστήριξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στον τομέα της Αγρο-Διατροφής» με ακρωνύμιο AGRO SE VI στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος. στη Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δει από την πρώτη στιγμή το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κοινωνική οικονομία και για αυτό άνοιξε προκήρυξη υποβολής σχετικών προτάσεων για τη στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στη Δυτική Ελλάδα», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει βγει ποτέ σε περιφερειακό επίπεδο» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης.

Στη διάρκεια του Web Café εκπρόσωποι φορέων & ειδικών της κοινωνικής οικονομίας και ειδικότερα η Ελεονώρα Παπακώστα, εκπρόσωπος της “WISE GREECE” , η Ιωάννα Αϊβαλιώτη, εκπρόσωπος του κοινωνικού καταναλωτικού συνεταιρισμού “Βίος Coop”, η Sina Hoch, Project coordinator του έργου BRESE προγράμματος INTERREG Europe καθώς και ο Κώστας Νικολάου, Πρόεδρος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας “UnivSSECoop” / Επισκέπτης Καθηγητής Οικολογίας & ΚΑΛΟ, ΑΠΘ συζήτησαν μαζί με τους εκπρόσωπους του εταιρικού σχήματος του ΑGROSEVI (Περιφέρειες Burgos Ισπανίας & Oulou Φινλανδίας),πάνω στο θέμα: «Ανάγκες κοινωνικών επιχειρήσεων και ευρήματα του AGRO SE VI»

Η συζήτηση ανάδειξε κοινά θέματα που απασχολούν τις κοινωνικές επιχειρήσεις και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Φινλανδία). Ιδιαίτερα αναδείχθηκε η ανάγκη ευρύτερου ορισμού της έννοιας «κοινωνική επιχείρηση» καθώς και νομοθετικού πλαισίου ώστε να συμπεριλαμβάνονται οι ποικίλες διαστάσεις των δραστηριοτήτων της κοινωνικής οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ξεπεραστούν εμπόδια και να υπάρχει μεγαλύτερη διάχυση των ωφελειών της κοινωνικής επιχειρηματικότητας σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και της συμπερίληψης. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εργασιών του έργου AGROSEVI μέσα από την συγκριτική αξιολόγηση καλών πρακτικών των εταίρων όπως σημείωσε ο Σπύρος Παπασπύρου, συντονιστής του AGROSEVI.

Στη συνέχεια η κ. Hoch μετέφερε την δική της εμπειρία από το project BRESE λέγοντας πως υπάρχει ανάγκη σχεδίων δράσης για τη βελτίωση των χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να καλύπτουν ικανοποιητικότερα τις ανάγκες των κοινωνικών επιχειρήσεων. Από την πλευρά του ο κ. Νικολάου παρουσίασε τον ιδιαίτερο εκπαιδευτικό ρόλο του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας και τόνισε ιδιαιτέρως τους δύο πυλώνες των κοινωνικών επιχειρήσεων, κοινωνία και οικονομία καθώς και την ανάγκη αλληλεπίδρασης διαφορετικών μορφών φορέων κοινωνικής οικονομίας. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών επιχειρήσεων επεσήμαναν το έλλειμμα στην κοινωνία και την αγορά που κλήθηκαν να καλύψουν. Η συνάντηση έκλεισε με σχόλια από τους εκπροσώπους των εταίρων, Beatriz Garzia και κα Sanna Salomaa αναφερόμενες στις πρακτικές από τις δικές τους χώρες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Δρ. Γιώργος Αλεξόπουλος , διδάσκων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, η Παναγιώτα Βάθη – Σαράβα, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Θεόδωρος Τσούμπελης Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο Παναγιώτης Βαφείδης, επίσης από το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα