30/11/202120:39

ΙΝ Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου: Δεκέμβριος ο μήνας ο ευλογημένος! – 25 ημέρες για τα Χριστούγεννα!!

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Ο ΜΗΝΑΣ Ο ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ!25 ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!

«Χιονόστρωτα ονείρατα, παιδί γιορτή προσμένει, να φτάσει θέλει γρήγορα Δεκέμβριος, σαν σημαίνει. Μα είν’ οι μέρες διαλεχτές, ποια να πρωτοπαινέψεις και ποιο Μεσίτη στο Χριστό πρώτο να ικετέψεις;».Δεκέμβριος! Ο δέκατος μήνας αγαπητοί μας πριν βεβαίως γίνει η μεταρρύθμιση του Ρωμαϊκού ημερολογίου από τον Ιούλιο Καίσαρα. Γι’ αυτό και οι Ρωμαίοι τον ονόμασαν έτσι, από το (Decem), που σημαίνει δέκα. Στη συνέχεια ο Ιανουάριος έγινε ο πρώτος μήνας και ο Δεκέμβριος δωδέκατος. Τον ονομάζουμε Δεκέμβρη, αλλά και Χριστουγεννιάτη, λόγω της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας, την Γέννηση του Ιησού Χριστού! Συνήθως από τις πρώτες μέρες του μήνα η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και αρχίζει κρύο και χιονιάς κυρίως στα ορεινά.

Αυτές οι πρώτες μέρες ονομάζονται και «Νικολοβάρβαρα», από τις εορτές του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Βαρβάρας. Ο λαός, για να υπογραμμίσει πόσο κοντά είναι αυτές οι γιορτές χρησιμοποιεί την εξής παροιμία: «Άγια Βάρβαρα βρόντηξε, άγιος Σάββας απεκκριθεί κι άη Νίκολας έτρεξε, να πάει να λειτουργήσει», αλλά και για να δείξει ότι το κρύο είναι τσουχτερό εκείνες τις ημέρες επίσης λέει: «Αγιά Βαρβάρα μήνυσε κι ο Σάββας, απολογηθεί: Μαζώξτε ξύλα κι άχερα, και σύρτε για το μύλο. Γιατί αϊ Νικόλας έρχεται, τα χιόνια φορτωμένος».

Ο Δεκέμβριος επίσης είναι αδιαμφισβήτητα ένας μήνας με πολύ σημαντικές εορτές για την Ορθοδοξία μας. Η Αγία Εκκλησία μας, τιμάει τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σάββα, της Αγίας Βαρβάρας, της Αγίας Άννας, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Ελευθερίου του Αγίου Διονυσίου και βέβαια την Γέννηση του Ιησού Χριστού! Και ενώ για την Εκκλησία το νέος έτος ξεκινά την πρώτη του Σεπτέμβρη, ημερολογιακά το νέος έτος ξεκινά την πρώτη Ιανουαρίου. Συνεπώς, ο τελευταίος μήνας του χρόνου είναι η κατάλληλη αφορμή για να ξεκινήσουν οι αναθεωρήσεις. Να σκεφτούμε τι κάναμε, τι δεν κάναμε και να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε.

Να θέσουμε νέους στόχους και να σχεδιάσουμε πως θα τους αποκτήσουμε…Ο μήνας Δεκέμβριος αγαπητοί μας Χριστιανοί, είναι ακόμη ένας ευλογημένος μήνας, διότι όπως προαναφέρθηκε ήδη είναι ο μήνας της Γέννησης του Χριστού μας! Ο Χριστός παίρνει σάρκα και οστά, γίνεται άνθρωπος και έρχεται στην γη ως φτωχός μετανάστης… και ταπεινός πρόσφυγας…, για να μας σώσει από τα δεσμά της αμαρτίας, να μας διδάξει την αγάπη, καθώς επίσης και για να γεννηθεί η ελπίδα στις καρδιές μας.

Ο μόνος δρόμος λοιπόν της γαλήνης, της χαράς, και της ευτυχίας, είναι ο δρόμος του Κυρίου μας προς την Βηθλεέμ! Ας τον ακολουθήσουμε αγαπητοί όλοι μας για 25 ημέρες ακόμη. ‘Οχι μόνο εξωτερικά με στολίσματα, λαμπιόνια και ψώνια, αλλά και με εσωτερική προετοιμασία με την νηστεία, την μετάνοια την εξομολόγηση, με την καθημερινή συμμετοχή μας στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας (Σαραναταλείτουργο) και με την φιλανθρωπία μας!

Διότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο για να ανοίγουμε δώρα αλλά για να ανοίγουμε και τις καρδιές μας. Πρέπει δε να ξέρουμε επίσης εκείνος που δεν έχει τα Χριστούγεννα στην καρδιά του, δεν θα τα βρει ποτέ κάτω από ένα Χριστουγεννιάτικο δένδρο… Ας Του κάνουμε λοιπόν λίγο χώρο στης δικής μας καρδιάς την σπηλιά για να γεννηθεί. Αφήνοντας στην άκρη όλα όσα παίρνουν χώρο και γεμίζουν την καρδιά. Αφήνοντας πίσω τον εγωϊσμό, κάθε μίσος, αντιπάθεια και κακία. Παραμερίζοντας διχόνοιες και μικρότητες αμέσως αδειάζουμε πολύ χώρο στις καρδιές μας.

Και αφού την αδειάσουμε από όλα αυτά, στην συνέχεια, ας την ζεστάνουμε κιόλας, με αγάπη, στοργή, καλοσύνη, πραότητα, ανεκτικότητα, υπομονή, ταπείνωση, εγκράτεια… Και ύστερα, θα έρθει Αυτός… Θα την φωτίσει, με το Θείο και Ουράνιο Φως της δικής Του Αγάπης! Θα βρει τον χώρο εντός μας να ανακλίνει το δικό Του κεφαλάκι και να ζεσταθεί. Θα της χαρίσει την γαλήνη Του, και την ειρήνη της δικής Του παρουσίας. Και τότε πραγματικά, θα είναι τα πιο όμορφα Χριστούγεννα μες την καρδιά μας, γιατί θα αφήσουμε να γεννηθεί εκεί ο Γλυκύτατος και Αγαπημένος Ιησούς Χριστός!

Δεν χρειάζονται πολύ κόπο όλα αυτά. Λίγη καλή προαίρεση μονάχα από τον καθένα και θα τα ζήσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως πραγματικά το ποθεί και το επιζητά η καρδιά μας. Ας του κάνουμε λοιπόν λίγο χώρο μέσα την καρδιά μας για να γεννηθεί… Ας το προσπαθήσουμε… και τότε θα κάνουμε πραγματικά Χριστούγεννα με τον νεογέννητο ΧΡΙΣΤΟ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ- ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΩ ΕΥΑΡΕΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα