10/12/202115:18

Καιρός – ΕΜΥ: Το δελτίο επιδείνωσης καιρού αναβαθμίστηκε σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων- Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Αιτία της αναβάθμισης το γεγονός πως τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο (11-12-2021) είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου από την ΕΜΥ, τροποποιείται και αναβαθμίζεται σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για αύριο Σάββατο είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Παράλληλα στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.
Διευκρινίζεται ότι αναφορικά με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

Α. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Β. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Γ. Σημειώνεται ότι το πέρασμα της διαταραχής από την ανατολική Στερεά (Εύβοια και Αττική) προσδιορίζεται τις απογευματινές – πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να προβλέπονται ιδαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.

 

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός – Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής στην Πολιτική Προστασία ενόψει του κύματος κακοκαιρίας που θα χτυπήσει τη χώρα και ενώ βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των Περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού προς αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία. Θα γίνει, επίσης, ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου από τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, για την πορεία των φαινομένων, ενώ στη σύσκεψη θα μετάσχει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο του αποτελεσματικότερου συντονισμού των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η λειτουργία των κέντρων αυτών είχε δοκιμαστεί και στην κακοκαιρία «Μπάλλος» και κρίθηκε ιδιαίτερα αποδοτική.

Η Πολιτική Προστασία, σημειώνει πως σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων, «καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα