Οι συνέπειες της Omicron στην Ευρώπη: Ρεκόρ κρουσμάτων, μέτρα, ελλείψεις τεστ, αλλά και μικρότερη νοσηρότητα
Οι πέντε χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες είναι ευρωπαϊκές – Η Omicron εντοπίζεται στο 58,6% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ – Η Δανία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους
Ανησυχία και μέτρα φέρνει η μετάλλαξη Omicron που πλέον επελαύνει σε όλον τον κόσμο, με το επίκεντρο να βρίσκεται στην Ευρώπη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι πέντε χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ πρώτη είναι η Δανία, με ποσοστό μολύνσεων 1.612 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου. Κυρίαρχη είναι η Omicron και στις ΗΠΑ, καθώς αντιπροσωπεύει το 58,6% των κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού CDC. Τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι παρά τη ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, η νοσηρότητα σε επίπεδο βαριάς ασθένειας, ως εκ τούτου και νοσηλειών σε κλίνες νοσοκομείων και ΜΕΘ, είναι αρκετά μειωμένη. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η ανεξέλεγκτη αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, θα επιφέρει αύξηση και στις νοσηλείες, άρα και στους ασθενείς που θα κινδυνεύσουν.
Την ίδια ώρα, κι ενώ τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι των επιδημιολόγων, προβλήματα υπάρχουν και στη διεξαγωγή των τεστ.
Ρεκόρ 128.471 κρουσμάτων ανακοίνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Αγγλία αντιμετωπίζει έλλειψη τεστ, κάτι που απειλεί τους εορτασμούς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ στη Σκωτία, ο χρόνος αναμονής για τεστ PCR φτάνει και τις πέντε ημέρες. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι βλέπουν θετικά ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί.
Ρεκόρ κρουσμάτων με 179.807 μολύνσεις σε μία ημέρα στη Γαλλία
Παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων, ο αριθμός των ασθενών σε νοσοκομεία παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί στα προηγούμενα κύματα – Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.416 άνθρωποι
Η Omicron «δεν είναι ίδια ασθένεια όπως πριν ένα χρόνο»
Πάντως οι επιστήμονες με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία επισημαίνουν ότι η Omicron δημιουργεί διαφορετικά δεδομένα. «Δεν είναι η ίδια ασθένεια που είδαμε πριν έναν χρόνο» δηλώνει ο Σερ Τζον Μπελ, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.
Όπως είπε, με βάση τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, που δεν ακολουθείται από ανάλογος αριθμούς στους δείκτες των θανάτων, η μετάλλαξη «μοιάζει να είναι λιγότερο σοβαρή και πολλοί άνθρωποι περνούν λίγο διάστημα στο νοσοκομείο». Λιγότεροι ασθενείς χρειάζονται διασωλήνωση και ο μέσος όρος παραμονής μειώθηκε στις τρεις ημέρες.
«Οι τρομακτικές σκηνές που είδαμε ένα χρόνο πριν, με τις ΜΕΘ να είναι πλήρεις, γεμάτες με ανθρώπους που πεθαίνουν πρόωρα, είναι παρελθόν κατά τη γνώμη μου και νομίζω ότι θα πρέπει να καθησυχάσουμε ότι είναι πιθανόν να συνεχιστεί» δήλωσε ο Μπελ στο ραδιόφωνο του BBC.
Κυρίαρχη η Omicron σε Ολλανδία και Ελβετία
Η νέα μετάλλαξη είναι πλέον κυρίαρχη στην Ολλανδία, με 8.213 νέα κρούσματα, κι ενώ το Εθνικό Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας προειδοποιεί για αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η Ολλανδία βρίσκεται ήδη σε lockdown. Τα μη αναγκαία καταστήματα έχουν ήδη κλείσει. Ο πραγματικός αντίκτυπος των μέτρων αναμένεται στις αρχές ιανουαρίου.
Αντίστοιχα και στην Ελβετία, το 55% των κρουσμάτων οφείλεται στη νέα μετάλλαξη, ενώ η πανδημία πλήττει τους νέους γύρω στα 20 έτη. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας παραδέχονται ότι ανάμεσα στους ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν είναι και περίπου 40 άτομα που έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Η χώρα κατέγραψε πάνω από 13.000 νέα κρούσματα και ο αριθμός αναμένεται να αγγίξει τα 20.000 την ημέρα τον Ιανουάριο.
Περιορισμοί που παραπέμπουν σε lockdown ανακοινώθηκαν στο Δελχί στην Ινδία και περιλαμβάνουν κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των κινηματογράφων και των σταδίων. Επίσης, τα γραφεία θα λειτουργούν με δια ζώσης εργασία στο 50% και τα εστιατόρια θα δέχονται το 50% της χωρητικότητάς τους, ενώ θα βάζουν λουκέτο στις 10 το βράδυ.
Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Πορτογαλία
Ρεκόρ 17.000 νέων κρουσμάτων ανακοίνωσε και η Πορτογαλία, ωστόσο οι αρχές εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα ο αριθμός των μολύνσεων ενδέχεται να φτάσει τις 37.000.
Η Πορτογαλία, όπου η Omicron έγινε κυρίαρχη πριν τα Χριστούγεννα, έχει ποσοστό εμβολιασμών 89,3%. Από τα 10,3 εκατομμύρια κατοίκους, σχεδόν 2,4 εκατομμύρια έχουν ήδη κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου. Σήμερα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 936 ασθενείς, εκ των οποίων οι 152 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συγκριτικά, στην κορύφωση του κύματος του προηγούμενου χειμώνα, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν περίπου 7.000 και από αυτούς οι 900 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Από την Κυριακή, η κυβέρνηση έχει επιβάλλει νέα μέτρα, όπως υποχρεωτική τηλεργασία και κλείσιμο μπαρ και νυχτερινών μαγαζιών ενώ οι σχολικές διακοπές θα παραταθούν μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.
Στην Τουρκία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 30.000
Τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία ξεπέρασαν σήμερα τα 30.000 για πρώτη φορά από τη 19η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα να προειδοποιεί έναντι της αύξησης των μολύνσεων εξαιτίας της παραλλαγής Omicron.
Η Τουρκία κατέγραψε 32.176 κρούσματα και 184 θανάτους από τη νόσο, βάσει των κυβερνητικών στοιχείων. Οι ημερήσιοι θάνατοι κυμαίνονταν λίγο κάτω από τους 200 τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το ότι τα κρούσματα μειώθηκαν σε περίπου 20.000 την ίδια περίοδο.
protothema.gr