13/01/202210:37

Πύργος: Κάθειρξη 22 ετών επέβαλε το ΜΟΕ Πάτρας στους δύο ληστές για την ανθρωποκτονία του 77χρονου Παναγιώτη Αργυρίου, εννέα χρόνια πριν

Τον έδεσαν στα χέρια και στα πόδια, τον χτυπούσαν στο πρόσωπο και στο κεφάλι με απίστευτη αγριότητα για να τους αποκαλύψει τα χρήματα που νόμιζαν πως έκρυβε στο σπίτι του. Έψαξαν παντού, σπιθαμή προς σπιθαμή και βρήκαν μόνο 150 ευρώ και επέστρεψαν στον στάβλο για να αποτελειώσουν με βάναυσο τρόπο έναν ανήμπορο άνθρωπο.

Ο άτυχος 77χρονος αγροκτηνοτρόφος της Ηλείας, Παναγιώτη Αργυρίου, ένας φιλήσυχος άνθρωπος και αδύναμος να αντιδράσει, άφησε την τελευταία του πνοή με αργό και βασανιστικό τρόπο, περνώντας του ένα σχοινί στο λαιμό και φιμώνοντάς τον με μια πετσέτα…

Το άγριο έγκλημα έγινε στις αρχές Οκτωβρίου του 2013 στην περιοχή της Συντριάδας του στον Πύργο Ηλείας. Εννέα χρόνια μετά αναβίωσε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών με τους δύο κατηγορούμενους να μοιράζονται το εδώλιο, κατά την χθεσινή εκδίκαση της έφεσης που είχαν καταθέσει κατά της πρωτόδικης απόφασης (δις ισόβια).

Το Δικαστήριο μετά από εκδίκαση της υπόθεσης τους έκρινε ομόφωνα ενόχους για τα δύο αδικήματα, της ανθρωποκτονίας και της ληστείας με ιδιαίτερη σκληρότητα κατά συναυτουργία, όμως τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής τους και τους επέβαλε ποινή καθείρξεως 15 έτη για την κάθε μία πράξη. Ωστόσο, η συνολική ποινή που τους επεβλήθη κατά συγχώνευση είναι η κάθειρξη 22 ετών, με εκτιτέα τα 20 έτη.

ΤΟΝ ΒΡΗΚΕ ΝΕΚΡΟ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ

Στην αίθουσα του Εφετείου Πατρών κατέθεσαν οι τρεις γιοι του θύματος, ο ένας εκ των οποίων τον βρήκε νεκρό. Περιέγραψαν τα όσα συνέβησαν με αποτέλεσμα τον τόσο σκληρό θάνατο του πατέρα τους και ζήτησαν από το Δικαστήριο με την απόφασή του να γαληνέψει η ψυχή του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δύο κατηγορούμενοι αναχώρησαν νωρίς το πρωί από την περιοχή της Αμαλιάδας και έφθασαν στο σπίτι του 77χρονου την ώρα που γνώριζαν πως θα ήταν μόνος καθώς ο γιος του που έμεναν μαζί είχε φύγει νωρίτερα για την εργασία του.

Με βάση τα ευρήματα του ιατροδικαστή, οι δράστες χτύπησαν τον ηλικιωμένο με τα χέρια στο πρόσωπο και στο κεφάλι με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έχοντάς τον δεμένο χειροπόδαρα μέσα στον στάβλο τους.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, έφτασε στο σπίτι ο ένας από τους γιους του, ο οποίος αναζήτησε τον πατέρα του και τον βρήκε στο στάβλο χωρίς ίχνη ζωής. Προσπάθησε να κάνει κάτι να τον συνεφέρει, όμως ήταν αργά…

Στο Δικαστήριο κατέθεσαν και συγγενείς των δύο νεαρών κατηγορούμενων, οι οποίοι απολογούμενοι παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στην ληστεία, αρνήθηκαν όμως ότι ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Κ. ΧΟΡΤΗ: «ΕΔΡΑΣΑΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ»

Η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, δικηγόρος Αθηνών Κωνσταντίνα Χόρτη στην αγόρευσή της ανέδειξε τα στοιχεία που καταμαρτυρούν τις πράξεις που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι (οι τέσσερις τηλεφωνικές κλήσεις, το DNA, κ.α.), τονίζοντας πως «έδρασαν με ιδιαίτερη σκληρότητα και αγριότητα σε βάρος ενός φιλήσυχου οικογενειάρχη» ζητώντας την ενοχή τους για την ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία και ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα κατά συναυτουργία. Μάλιστα, αναφέρθηκε λεπτομερώς στα στοιχεία που προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία για τις βασανιστικές ώρες που έζησε ο άτυχος 77χρονος πριν αφήσει την τελευταία του πνοή και ζήτησε την τιμωρία των κατηγορουμένων για τις πράξεις του.

Γ. ΡΑΛΛΗΣ: «ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ, ΟΧΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ»

Ο συνήγορος υπεράσπισής τους, δικηγόρος Καλαμάτας Γεώργιος Ράλλης αντέκρουσε λέγοντας πως «πήγαν για να κλέψουν, όχι να σκοτώσουν…» τονίζοντας πως δεν προέκυψε η ανθρωποκτόνος πρόθεση ή ο δόλος τους και πρότεινε την μετατροπή της κατηγορίας σε θανατηφόρα ληστεία.

Σημείωσε, πως ο ένας από τους δύο κατηγορουμένους δεν είχε καμία συμμετοχή καθώς ήταν έξω από το σπίτι του θύματος και παρακολουθούσε το σημείο, ενώ ο άλλος πήγε στο σημείο μόνο για να βρει χρήματα.  Παραδέχθηκε στην αγόρευσή του ότι το έγκλημα που διέπραξαν ήταν πραγματικά βάναυσο και σκληρό και πως έχασαν τον έλεγχο, ζήτησε όμως να τους αναγνωριστεί η μετέπειτα καλή συμπεριφορά που επέδειξαν κατά το μεγάλο διάστημα του εγκλεισμού τους. Για τον μικρότερο σε ηλικία ζητήθηκε εκ μέρους της υπεράσπισης από το Δικαστήριο να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, κάτι όμως που απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.

Πάντως, με δεδομένο ότι και οι δύο βρίσκονται ήδη 8 χρόνια στη φυλακή σύντομα θα αποφυλακιστούν εφόσον θα έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους…

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Από την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης

gnomip.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα