13/01/202219:21

Διονύσης Καλαματιανός: “Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στην εστίαση”

Τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της εστίασης συζήτησαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, εκπρόσωποι του Σωματείου Εστίασης «Διόνυσος Πύργου» με τον Βουλευτή Ηλείας και Αναπ. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Διονύση Καλαματιανό.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, έχουν δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη θέση των επαγγελματιών του κλάδου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πολλά καταστήματα δεν άνοιξαν για την εορταστική περίοδο και συνεχίζουν ακόμα και τώρα να μη λειτουργούν, λόγω του μέτρου απαγόρευσης της μουσικής.

Αλλά και για τα καταστήματα που λειτούργησαν, η κίνηση στην αγορά ήταν χαμηλή και ο τζίρος πολύ πεσμένος. Οι καταστηματάρχες, όμως, είχαν ήδη προχωρήσει σε έξοδα προμηθειών, προκειμένου να έχουν έτοιμες τις επιχειρήσεις και εφοδιασμένα τα καταστήματά τους.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που ταλανίζουν τους επαγγελματίες της εστίασης.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλαματιανός, ο χώρος της εστίασης συνεχίζει να μετράει πληγές και εισπράττει την αδιαφορία της κυβέρνησης. Οι νέοι περιορισμοί δημιούργησαν επιπλέον οφειλές, τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν, ενώ και το τεράστιο κύμα της ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πρώτες ύλες, σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε καύσιμα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο οδηγεί μαθηματικά σε μαζικά λουκέτα.

Όταν λαμβάνονται μέτρα περιορισμού δραστηριοτήτων ενός κλάδου, λόγω της πανδημίας, είναι αυτονόητο ότι, αμέσως, πρέπει ν΄ ανακοινώνονται και μέτρα αντισταθμιστικά. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει, έως τώρα, κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης ή αντιμετώπισης της προβληματικής ή της μηδενικής λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου, για να μπορέσουν ν’ ανασάνουν οι επαγγελματίες του. Το αποτέλεσμα είναι ένας ολόκληρος χώρος να βρίσκεται σε απόγνωση και να προσπαθεί να κρατηθεί όρθιος υπό το βάρος παλιών και νέων δυσχερειών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όλο αυτό το διάστημα έχει σταθεί στο πλευρό της εστίασης. Έχει προτείνει εγκαίρως και επανειλημμένως ευέλικτα και ουσιαστικά μέτρα που θα την στηρίξουν και θα την ενισχύσουν αποφασιστικά.

Απαραίτητες και κρίσιμες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν είναι:

  • η παροχή ρευστότητας μέσω μη επιστρεπτέων προκαταβολών,
  • η ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην υγειονομική κρίση,
  • οι φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η μείωση των φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων,
  • η υψηλή επιδότηση των εμπορικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος,
  • η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως τα 40.000 ευρώ,
  • η γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό,
  • η ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών,
  • η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης,
  • η κατάργηση του απαράδεκτου πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση και απειλεί μέχρι και με απώλεια της πρώτης κατοικίας για τους οφειλέτες.

Η κυβέρνηση, όμως, εξακολουθεί να περιφρονεί τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών της εστίασης, αγνοώντας την κραυγή αγωνίας τους. Αδιαφορεί επιδεικτικά για ένα σημαντικό κομμάτι της επιχειρηματικότητας, στο οποίο δραστηριοποιούνται χιλιάδες επαγγελματίες και απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Με αυτό τον τρόπο οδηγεί σε ασφυξία έναν ολόκληρο κλάδο και τα οριστικά λουκέτα έρχονται.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα