17/01/202212:38

Θύελλα αντιδράσεων Γορτυνίων για τον υπό χάραξη νέο δρόμο Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία!

Με ανακοίνωσή της χθες η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκανε γνωστό ότι για τον οδικό άξονα Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία, του οποίου την προμελέτη σκοπιμότητας ολοκλήρωσε η Περιφέρεια, υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας πρόκειται για μία νέα ουσιαστικά χάραξη οδού υψηλής ποιότητας, με αφετηρία τον ανισόπεδο κόμβο του αυτοκινητόδρομου “Μορέας” στο Λεύκτρο, στην περιοχή της Μεγαλόπολης, που συνδέει την κεντρική Πελοπόννησο (περιοχή Μεγαλόπολης) με το βορειοδυτικό τμήμα της στην Αρχαία Ολυμπία.

Το γεγονός όμως αυτό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, γιατί με τον τρόπο αυτό εξοστρακίζεται εντελώς η Γορτυνία από την οδική αυτή αρτηρία! Μάλιστα όλο σχεδόν το έργο εκτελείται στα όρια της Δυτικής Ελλάδος!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ερχόμενος κάποιος από Αθήνα για να πάει Καρύταινα, Ελληνικό, Στεμνίτσα, Δημητσάνα κ.α. πρέπει να φτάσει στον κόμβο της Ανδρίτσαινας και από εκεί πάλι για τα χωριά της Ηραίας και Κάτω Γορτυνίας.

Ξέχωρα δε ότι δεν γίνεται καμία νύξη για την πολύπαθη Εθνική Οδό Βυτίνας – Αρχαίας Ολυμπίας, με την παράκαμψη Λαγκαδίων, όπου πληθώρα μελετών και υποσχέσεων από όλες τις τελευταίες Κυβερνήσεις μένουν απραγματοποίητες! Το ερώτημα όμως που γεννάται είναι γιατί δεν ολοκληρώνεται πρώτα η Εθνική Οδός που περνά από την καρδιά της Γορτυνίας και έχει ιστορία πλέον των 100 χρόνων, αλλά αντί αυτού σχεδιάζεται μια νέα οδική αρτηρία, που απομονώνει τελείως τη Γορτυνία;

Μάλιστα όπως επισημαίνεται ο εν λόγω νέος οδικός άξονας θα μελετηθεί και θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Όμως οι αρνητικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στην ευρεία περιοχή, εμπίπτουν και σε ένα μεγάλο κομμάτι της άλλοτε επαρχίας Γορτυνίας (χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Τρικολώνων Δήμου Γορτυνίας, αλλά και της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνος Δήμου Μεγαλοπόλεως).

Επομένως, γιατί απομονώνεται η Γορτυνία από τα όποια οφέλη προκύψουν;
Για όλους αυτούς τους ανωτέρω λόγους από χθες λαμβάνουμε πληθώρα μηνυμάτων συμπατριωτών μας για τον άδικο “παραγκωνισμό” της Γορτυνίας, με σκληρές εκφράσεις κατά της Περιφερειακής αρχής, προτείνοντας τον ξεσηκωμό των πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων της Αρκαδίας.

Χαρακτηριστική και πολύ τεκμηριωμένη είναι η ανάρτηση που έκανε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από Κοκκορά, που επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό έρχεται η «ταφόπλακα» για τη Γορτυνία. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά:

”Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχεδιάζει και προτείνει δρόμο που κατά το 70 % σχεδόν περνά από άλλη Περιφέρεια, αυτή της Δυτικής Ελλάδας. Η νέα χάραξη δεν ακουμπά σχεδόν καθόλου στην Αρκαδία και φυσικά ούτε ίχνος από Γορτυνία.
Νομίζω ότι μετά τις παλινωδίες της παράκαμψης των Λαγκαδίων έρχεται μια νέα ταφόπλακα για την Γορτυνία από την περιφέρεια.
Ο αυτοκινητόδρομος Μεγαλόπολη Αρχαία Ολυμπία ,ανέκαθεν από μελέτες ακόμα της δεκαετίας του ’60, αλλά και μεταγενέστερες πάντα προέβλεπε να διέρχεται από την Γορτυνία, τώρα πως οι “φωστήρες” της προμελέτης σκέφτηκαν να διασχίσουν όλο τον ορεινό όγκο της Ηλείας δεν είναι κατανοητό σίγουρα.
Πάντα ήμουν από εκείνους που στήριζα το συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, όπως και αυτόν της παράκαμψης των Λαγκαδιων και οτι ένας δεν λειτουργεί σε βάρος του άλλου για την Γορτυνία, σε καμία περίπτωση όμως δεν φανταζόμουν ότι αυτός θα είναι τόσο μακριά από την Γορτυνία.
Εύχομαι και ελπίζω αυτό να αποτελεί έναν αρχικό σχεδιασμό για να δουν αν γενικά περπατάει το εγχείρημα και στην συνέχεια να επανασχεδιαστεί σωστά.
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να καταθέσουμε την διαμαρτυρία μας για τον αποκλεισμό της Γορτυνίας από εκείνους που σχεδιάζουν ερήμην της.”

e-gortynia.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα