08/02/202212:33

Φωτεινή Πιπιλή: «Σώστε την Μεσαιωνική γέφυρα της Καρύταινας»

Τη θλίψη της αλλά και την οργή της για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ιστορική, μεσαιωνική γέφυρα της Καρύταινας, στην Αρκαδία, εξέφρασε με Επίκαιρη Ερώτηση – συζητήθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή- προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η Βουλευτής κατέγραψε λεπτομερώς την κατάσταση που είδε η ίδια σε πολύ πρόσφατη επίσκεψή της στο σημείο ενώ κατέθεσε και φωτογραφίες που αποτυπώνουν όχι μόνο την πλήρη εγκατάλειψη, αλλά και την επικινδυνότητα για τους επισκέπτες από το χωματόδρομο παράλληλα με τον αφρισμένο Αλφειό έως και πάνω στη σαπισμένη ξύλινη διέλευση της γέφυρας. Στην απάντησή της η Υπουργός ανακοίνωσε, ότι ήδη το Υπουργείο μέσω της τοπικής Εφορείας έχει προχωρήσει στην μελέτη για την πλήρη αποκατάσταση της γέφυρας, σύνθετη μελέτη που πρόκειται να δημοπρατηθεί εντός του τρέχοντος μηνός, διευκρίνισε όμως ότι ήδη από το 2014 το Υπουργείο Πολιτισμού είχε προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης, η οποία όμως στην περίοδο 2015 – 2019 μπήκε στα συρτάρια του Υπουργείου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η σκληρή τοποθέτηση της Βουλευτού αναφορικά με την απαράδεκτη αδιαφορία και αδράνεια των τοπικών αρχών, των τοπικών πολιτιστικών φορέων, αλλά και της περιφέρειας Πελοποννήσου που ως γνωστόν διαθέτει Τμήμα Πολιτισμού και Τμήμα Τουρισμού και μεγάλη οικονομική ευχέρεια, μέσω ΕΣΠΑ και λοιπών που επέτρεψε την πολύχρονη καταστροφή του γεφυριού παρά την μεγάλη σημασία του από την εποχή της Φραγκοκρατίας, την ιστορική σημασία του στην επανάσταση του ‘21 και την αποτύπωση του μεγαλείου της στο χαρτονόμισμα των πέντε χιλιάδων δραχμών.

Καταλήγοντας η Βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή ζήτησε από την Υπουργό να ξηλωθεί άμεσα μία προσβλητική για το Μνημείο εγκατάσταση μηχανήματος και μιας επεξηγηματικής μαρμάρινης πλάκας βιδωμένης πάνω στη γέφυρα: «Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις 2019,  χρηματοδότηση, Πράσινο Ταμείο» !!! Η Υπουργός απέκλεισε να έχει γίνει αυτή η εγκατάσταση με άδεια από την αρμόδια Εφορεία και είπε ότι θα κινητοποιηθεί και επ’ αυτού.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα