22/03/202213:15

«Το Φως της Ολυμπίας» : Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

«Το Φως της Ολυμπίας» : Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ.

Η αρχαία Ολυμπία είναι ένας τόπος με ιδιαίτερη ιστορική και ιδεολογική σημειολογία. Ονομαζόταν Ιερό Άλσος, Άλτις. Χτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Αλφειού έχει ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από τη Νεολιθική περίοδο.  Στην πορεία της κατέληξε να γίνει το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Εκεί δημιουργήθηκε ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός από τον Φειδία.

Στην Αρχαία Ολυμπία τον 10ο και 9ο αι π.Χ.  καθιερώνεται η λατρεία του Δία στον ιερό τόπο της Άλτεως. Τον 8ο αι π.Χ ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή που η φήμη της Ολυμπίας επεκτείνεται σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Και δεν σταματά εκεί. Η αίγλη και η ακτινοβολία της εξαπλώνεται στα πέρατα της γης, από την Ανατολή και τη Μεσοποταμία, μέχρι τη Δύση και την Κάτω Ιταλία. Το 776 π.Χ συντελείται ένα μεγαλειώδες επίτευγμα για την ανθρωπότητα, η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων (πρώτη επίσημη γραπτή μαρτυρία ως προς την τέλεση τους). Η Ολυμπία τότε γίνεται ένας προορισμός τεράστιας θρησκευτικής και ιδεολογικής αξίας.

 

Στα 200 χρόνια ζωής του ελεύθερου και ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, την επέτειο του οποίου θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες, οι άνθρωποι που ζούν στην Ολυμπία και στην ευρύτερη Ηλεία με πολύ αγώνα και όραμα έχουν κάνει σημαντική δουλειά στην προβολή της αρχαίας Ολυμπίας και την προώθηση του πολιτισμού (Ολυμπισμού) του οποίου είναι μοναδικός και αποκλειστικός φορέας η Ελλάδα. Τα αρχαιολογικά μουσεία σε Ολυμπία, Ήλιδα και Πύργο, η ανακήρυξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ηλείας καθώς και η μεγάλη τουριστική προβολή της αρχαίας Ολυμπίας μέσω της αξιοποίησης του πολύτιμου λιμανιού στο Κατάκολο είναι λίγες μόνο από τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην παγκόσμια προβολή αυτής της πολυσήμαντης κληρονομιάς.

Είναι βαθιά πεποίθηση της διαδικτυακής εταιρείας DOXAS/ΔΟΞΑΣ ΙΚΕ ότι αποτελεί χρέος ελληνικό η υποστήριξη και η υλοποίηση του οράματος της προβολής αυτού του πολιτιστικού πακτωλού του οποίου όλοι οι Έλληνες είναι φορείς.  Είναι αναγκαίο να υπάρξουν δράσεις που σκοπό θα έχουν την επανασύνδεση του Σύγχρονού Ανθρώπου με αυτό το λίκνο πολιτισμού. Αυτό εννοούσε ο ποιητής όταν έγραφε: «πες τους να ξεκινήσουν όλοι για την Ολυμπία». Υπάρχουν πολλοί σταθμοί-ορόσημα στη πορεία διαμόρφωσης της ανθρωπότητας, ελάχιστοι όμως με την δυναμική και την ακτινοβολία της Ολυμπίας.

Όταν το 1829 έγιναν οι πρώτες ανασκαφές από την γαλλική αρχαιολογική σχολή στον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, οι Γάλλοι ανακάλυψαν τμήματα από τις μετόπες του πρόναου και του οπισθόδρομου του ναού του Διός. Μόνο έξι εβδομάδες ήρθαν σε ζωντανή επαφή με αυτόν τον τόπο και τα επιτεύγματα του και αμέσως κατάλαβαν την ανυπέρβλητη αξία τους εξ’ ου και τα μετέφεραν στη Γαλλία. Από τότε και για δύο αιώνες τα αξιοποιούν ως εκθέματα στο Μουσείο του Λούβρου και είναι και εξαιτίας αυτών των ευρημάτων πολιτισμού που οδήγησαν το Μουσείο αυτό να είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως. Είναι οι Γάλλοι πιο έξυπνοι; Είναι καλύτεροι διαχειριστές; σίγουρα είναι. Οδυνηρή είναι και η αίσθηση της δικής μας αυτογνωσίας και ολιγωρίας που θα πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας ενεργοποιήσει.

 

Οι Έλληνες είμαστε «μαγικά» πλάσματα, ένα εξαίρετο δείγμα του ανθρώπινου είδους, αυτοκαταστροφικά ιδιοφυείς αλλά και ταυτόχρονα δαιμόνια δημιουργικοί. Οι μη Έλληνες μπορεί να διδάσκουν στα πανεπιστήμια τους ακόμα και τους πολέμους που διεξάγαμε ως πρότυπο δείγμα στρατηγικής και οργάνωσης, αναγνωρίζουν όμως όλοι τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό ως φωτοδότη και ζωφόρο. Μπορεί οι ιστορικές στιγμές αδυναμίας μας να είναι πολλές, όμως δημιουργήσαμε πλήθος από τα θαύματα του κόσμου ολάκερου (Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο, το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού στην Ιωνία, τον Κολοσσό της Ρόδου, τον Λαβύρινθος της Κρήτης, το ναό της Αφροδίτης στην Πάφο της Κύρου, τον Κολοσσός του όρου Άθως, το θέατρο του Διονύσου και της Αθηνάς στην Αθήνα, τον Ακροκόρινθο). Είναι η ώρα – πάντα ήταν – να σταματήσουμε να ακολουθούμε και να πρωτοστατήσουμε στην διάδοση του πολιτισμού μας. Η επικείμενη επέτειος της 25ης Μαρτίου του αγώνα της εθνικής μας ανεξαρτησίας ας λειτουργήσει ως εφαλτήριο για δημιουργική δράση προς το μέλλον. Όταν ο κόσμος γύρω μας «προχωρεί με φωτιά και με μαχαίρι…» εμείς να πορευτούμε μέσα στο Φως και για το Φως, «Το Φως της Ολυμπίας».

 

*Υπεύθυνη για τη δημιουργία των κειμένων για «Το Φως της Ολυμπίας» της εταιρείας DOXAS/ΔΟΞΑΣ ΙΚΕ:

Μαρία-Άννα Δαφνοπούλου email:[email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα