26/03/202212:29

1ο Γυμνάσιο Πύργου: Πραγματοποιήθηκαν το πείραμα του Ερατοσθένη και πειράματα μετατροπής και αξιοποίησης ενέργειας σε αξιόλογες δραστηριότητες καθημερινής ζωής (Photos)

Την Τρίτη 23-03-2022 και την Τετάρτη 24-03-2022 πραγματοποιήθηκαν στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου το πείραμα του Ερατοσθένη και πειράματα μετατροπής και αξιοποίησης ενέργειας σε αξιόλογες δραστηριότητες καθημερινής ζωής.

Ο δράσεις αυτές αποτελούν για το σχολείο μας συνέχεια, προέκταση και συμπλήρωση της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας που πραγματοποιείται μέσα στη σχολική τάξη. Το κατάλληλα σχεδιασμένο πείραμα αποτελεί βασικό πυλώνα βιωματικής, ομαδοσυνεργατικής και διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Προωθεί βασικούς στόχους, ιδιαίτερα τη χαρά για μάθηση, την περιέργεια, το πάθος για ανακάλυψη. Οξύνει την κριτική σκέψη και καθιστά τη γνώση ελκυστικότερη.

Μπορεί να είναι εικόνα τριαντάφυλλο, εξωτερικοί χώροι και δέντρο

Ο Ερατοσθένης προσδιόρισε τον 3ο π.Χ. αιώνα την περίμετρο της Γης, με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, αξιοποιώντας μια ράβδο μόνο και βασικές γνώσεις τριγωνομετρίας.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και εσωτερικός χώρος

Στην αρχαιότητα, ήδη από τον 6ο π.Χ. αιώνα, Έλληνες δέχονταν τη σφαιρικότητα της Γης. Κατέληξαν στη σφαιρικότητα του πλανήτη μας, παρατηρώντας μεταξύ άλλων το σχήμα της σκιάς της Γης στη Σελήνη κατά τη διάρκεια ολικών εκλείψεων της Σελήνης και την εικόνα κάθε πλοίου καθώς απομακρύνεται. Η εικόνα αυτή περιορίζεται σταδιακά, με το κατάρτι του πλοίου να είναι το τελευταίο ορατό του σημείο.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα

Στο σχολείο, το πείραμα του Ερατοσθένη εκτελέστηκε με την αξιοποίηση και στοιχείων θεατρικότητας. Την Τρίτη 23-03-2022, ο θεατρικός Ερατοσθένης ήρθε σε απευθείας δημιουργικό διάλογο με τους μαθητές/μαθήτριες, καθοδηγώντας τους στη σκέψη του.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται και κείμενο που λέει "xidas H01730"

Εμβάθυνση στο πεδίο των μορφών και μετατροπών ενέργειας έλαβαν οι μαθητές/μαθήτριες του σχολείου με την αξιοποίηση συμβατικού ποδήλατου που είχε νωρίτερα υποστεί κατάλληλες αλλαγές. Την Τετάρτη 24-03-2022, επέτυχαν αξιοποιώντας αποκλειστικά τη δική τους δύναμη και κατ’ επέκταση την απλή κίνηση του πίσω τροχού του συγκεκριμένου ποδήλατου, μέσω κατάλληλων ηλεκτρικών κυκλωμάτων, να κινήσουν τις έλικες ανεμιστήρα, να φωτίσουν λαμπτήρα, να ακούσουν μουσική, να φορτίσουν κινητό τηλέφωνο και να διασπάσουν το νερό στα στοιχεία από τα οποία αποτελείται, στο οξυγόνο και στο υδρογόνο. Αφομοίωσαν σημαντική γνώση με τρόπο περισσότερο εύληπτο, κατανοητό και γοητευτικό.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και άτομα που στέκονται

Ο Διευθυντής του σχολείου Γιώργος Μπίρμπάς για τις συγκεκριμένες δράσεις αναφέρει χαρακτηριστικά:  Ευχαριστώ θερμά:

Την κα Μάλεση Σοφία, Μαθηματικό του σχολείου, για το συνολικό σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση της δράσης του πειράματος του Ερατοσθένη, την ενσωμάτωση ουσιαστικών στοιχείων θεατρικότητας στη δράση αυτή και τη δημιουργία σχετικής πρωτότυπης κατασκευής. Η κατασκευή φτιάχτηκε ειδικά γι αυτό το πείραμα και παρουσίαζε τη Γη, τον Ήλιο και τις ακτίνες του Ήλιου.

Μπορεί να είναι εικόνα 16 άτομα και άτομα που στέκονται

Τον κ Μπακόπουλο Διονύσιο, Φυσικό του σχολείου, για το συντονισμό και την υλοποίηση της δράσης του πειράματος του Ερατοσθένη και τη συνολική συμβολή του στα πειράματα μετατροπών ενέργειας.
Τον κ. Καλογήρου Ηλία, Φυσικό, τον έως πρόσφατα Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Ηλείας, για το σχεδιασμό των απαραίτητων τροποποιήσεων στο ποδήλατο επίδειξης μετατροπών ενέργειας καθώς και τη διαχρονικά σταθερή, άριστη και απολύτως δημιουργική συνεργασία μας.

Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα

Τον κ Χαραλαμπάκη Νικόλαο, Χημικό, Υπεύθυνο Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών ΕΚΦΕ Ηλείας, για την υλοποίηση όλων των μετατροπών στο ποδήλατο επίδειξης, την οργάνωση και εξαιρετική παρουσίαση των πειραμάτων μετατροπής ενέργειας. Οι δράσεις μας στοχεύουμε να συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον και να διανθιστούν με την προσθήκη συνεργασιών Επιστημονικών Φορέων.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα

Τη μαθήτρια Φάκλαρη Παντελία για την προσφορά του ποδήλατου.

Μπορεί να είναι εικόνα 16 άτομα και άτομα που στέκονται

Τους μαθητές/μαθήτριες του σχολείου: Ζέκιο Κωνσταντίνο, Καράμπελα Δήμητρα, Κατσωνοπούλου Ειρήνη, Καφεντζή Ελένη, Λαμπαούνα Γεωργία, Μαρκόβα Βικτωρία, Ρασούλη Βασιλική, Σκούτα Κωνσταντίνο, Χριστοδουλοπούλου Κωνσταντίνα και Χρονόπουλο Γεώργιο, που βοήθησαν στην παρουσίαση και υλοποίηση του πειράματος του Ερατοσθένη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και άτομα που στέκονται

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται, ποδήλατο και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα