14/04/202217:25

Δήμος Ηλιδας: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022

Δήμος Ηλιδας: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022

Η τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Ήλιδας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Σοχιά στην Αμαλιάδα, υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας , Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ήλιδας κ. Βαγγέλη Χριστοφόρου. Από τα μέλη του Συντονιστικού παρόντες ήταν : Πύραρχος Κωνσταντακόπουλος Γιώργος Διοικητής Π.Υ. Νομού Ηλείας , Αντιπύραρχος Χριπάτσιος Κων/νος Διοικητής Π.Υ Αμαλιάδας, Μπαλκάμος Κώστας Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ηλείας, Θωμόπουλος Διονύσιος Δασάρχης Αμαλιάδας Προϊστάμενος στη Γεν. Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκ. Διοίκησης Πελοποννήσου-Δ.Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Αντισμήναρχος Χρυσανθόπουλος Κων/νος 117ΠΜ, Γιαννακόπουλος Κώστας Α.Τ. Αμαλιάδας, Νικάκης Ιωάννης Προϊστάμενος Δ/νσης Υδάτινων Πόρων και Μπούτσικας Σάκης Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας, Αδαμόπουλος Δημήτρης Πρόεδρος Τ.Κ. Αμαλιάδας, Αρβανίτης Ευστάθιος Ελλ. Ερυθρός Σταυρός , Περιφ. Τμήμα Αμαλιάδας, Παναγιωτόπουλος Βασίλης Τμήμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ήλιδας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση ήταν ο απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2021-2022 η ενημέρωση από την πλευρά των φορέων και των υπηρεσιών που μετείχαν στη συνεδρίαση οι οποίοι αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα στο πλαίσιο αποτροπής ενδεχόμενων φαινομένων σε διάφορες «επικίνδυνες» περιοχές, εντός των ορίων του δήμου και ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πυρκαγιών για την περίοδο 2022.

Στη συνεδρίαση, που συμμετείχαν τα μέλη του Οργάνου, ο Αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Χριστοφόρου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η συνεργασία όλων των μελών του Συντονιστικού Οργάνου με τη συνεισφορά του καθενός από το δικό του πόστο ώστε να αποφέρει συνολικά επιτυχές αποτέλεσμα στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων που πιθανό να προκύψουν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2022.

Ειδική αναφορά έγινε από όλους στην αρκετά πρόωρη έναρξη πυρκαγιών που έχει παρατηρηθεί στο Νομό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει ο Δήμος Ήλιδας και οι κάτοικοι να είναι σε συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση. Η πρόληψη και η επαγρύπνηση είναι αυτή που κατά κύριο λόγο θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να προλάβουμε συμβάντα δυσάρεστα με πυρκαγιές κι ανυπολόγιστες ζημίες.Το νομοθετικό πλαίσιο είναι γνωστό, χρειάζεται όμως η ενεργοποίηση όλων μας σε επίπεδο Δήμου αλλά και των κατοίκων ατομικά ώστε να γίνει ο απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων από ξερά χόρτα και φερτά εύφλεκτα υλικά, η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δρόμων ,όπου η βλάστηση είναι πυκνή , ο σωστός συντονισμός και η οργάνωση των Οργάνων για να διασφαλίσουμε ότι τίποτα το δυσάρεστο δε θα προκύψει, αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί η επέμβαση των εμπλεκόμενων να είναι άμεση κι αποτελεσματική.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος μεταξύ άλλων εξέφρασαν την ανάγκη περαιτέρω καθαρισμού και διάνοιξης των αγροτικών και δασικών δρόμων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των οχημάτων και επισήμαναν τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Από την Αστυνομία και την 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας εκφράστηκε η ετοιμότητα τους για άμεση επέμβαση όπου τους ζητηθεί, καθώς και η συμβολή τους με τη διενέργεια περιπολιών. Εκ μέρους της Δασικής Υπηρεσίας έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία της πρόληψης για την προστασία του Δάσους. Οι εθελοντές ανέφεραν ότι θα ασκούν εθελοντικά επιτήρηση του δάσους της Μαραθιάς και στις περιοχές του Δήμου Ήλιδας, δίνοντας κάθε δυνατή βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά. Από τη μεριά του ο Δήμος Ήλιδας ενημέρωσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες καθαρισμών κι επισήμανε την διαθεσιμότητα του μηχανισμού του Δήμου να επέμβει όπου χρειαστεί.

Επίσης όλοι συμφώνησαν ότι κρίνεται αναγκαία μια συνάντηση τις προσεχείς ημέρες με το σύνολο των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων ώστε να ενημερωθούν αυτοί και οι κάτοικοι για τους τρόπους καύσης υλικών αγροτικών εργασιών αλλά και ιδιωτικών χώρων, βάσει του νέου Νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από εδώ και στο εξής αλλά και να είναι σε ετοιμότητα να επέμβουν και να ενημερώσουν άμεσα ,όποτε αυτό χρειαστεί.

Κλείνοντας όλοι οι παρευρισκόμενοι ευχήθηκαν να υπάρξει μια ήρεμη περίοδος για όλους με τις λιγότερες δυνατόν επεμβάσεις και τα λιγότερα δυσάρεστα συμβάντα για το Δήμο Ήλιδας και ολόκληρη τη χώρα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα