28/04/202219:09

Νέο πακέτο-«μαμούθ» 33 δισ. δολαρίων προορίζει ο Μπάιντεν για την Ουκρανία – Τα 20 δισ. θα αφορούν όπλα

Από τα 33 δισ. δολάρια, τα 20 δισ. θα αφορούν όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια

Νέα γενναία στήριξη αναμένεται να προσφέρει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 δισ. των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, ανέφερε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν θα προτείνει επίσης τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών για να αποζημιωθεί η Ουκρανία για τις ζημίες που υφίσταται. Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.

Από τα 33 δισ. δολάρια, τα 20 θα αφορούν όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ανήλθε στα 3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια, όπως γιοτ, ελικόπτερα, κτίρια και έργα τέχνης.

Στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Μπάιντεν για Ουκρανία

Το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου είχε ανακοινώσει, προ μίας εβδομάδας, μεγάλη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ύψους 800 εκατ. δολαρίων.

Στο στρατιωτικό πακέτο στήριξης δεκάδες οβίδες, πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκαφών (drones), αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Howitzer και πυρομαχικά.

Τα λεγόμενα drones «φαντάσματα» που αποτελούν μέρος του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού προγράμματος για την Ουκρανία, συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειδικά για το Κίεβο και έχουν ανάλογες δυνατότητες με τα οπλισμένα «Switchblade» drones, όπως έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο.

«Αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία ανταποκρινόμενη ειδικά στις ανάγκες της Ουκρανίας», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

Η οικονομική βοήθεια των 500 εκατ.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει επιπλέον οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Ο Μπάιντεν διερωτήθηκε εάν πράγματι οι Ρώσοι κατέχουν τον έλεγχο ολόκληρης της Μαριούπολης, ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διατρανώνουν ότι συνεχίζουν την αντίσταση στην κομβικής σημασίας πόλη.

Protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα