Ομιλία Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης: Νέα πυρά προς τη Δύση – Δεν προχώρησε σε περαιτέρω κλιμάκωση ο πρόεδρος της Ρωσίας
Χωρίς σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν τελικά η ομιλία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης, στη Μόσχα.
Παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούσαν σενάρια για το τι θα μπορούσε να πει ο πρόεδρος της Ρωσίας – το Reuters δημοσίευσε μέχρι και διαρροή περί προειδοποίησης για τη «συντέλεια του κόσμου»- ο Πούτιν, επέλεξε απλώς να επιτεθεί στη Δύση, λέγοντας ότι σχεδίαζε να εισβάλει στη χώρα του.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Πούτιν
- Παρά τις διαφωνίες στις διεθνείς σχέσεις, η Ρωσία πάντα υποστήριζε τη δημιουργία ενός συστήματος ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας, ενός συστήματος που είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.
- Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, προτείναμε τη σύναψη συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ρωσία κάλεσε τη Δύση να εισέλθει σε έναν ειλικρινή διάλογο, σε αναζήτηση λογικών συμβιβαστικών λύσεων, να λάβει υπόψη της τα συμφέροντα του άλλου. Όλα ήταν μάταια.
- Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είχαν εντελώς διαφορετικά σχέδια, και αυτό το είδαμε. Ανοιχτά, γίνονταν προετοιμασίες για μια άλλη τιμωρητική επιχείρηση στο Ντονμπάς, την εισβολή στα ιστορικά μας εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
- Στο Κίεβο, ανακοίνωσαν την πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων, το μπλοκ του ΝΑΤΟ άρχισε να παίρνει ενεργά τον στρατιωτικό έλεγχο εδαφών που γειτνιάζουν με τα δικά μας. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε συστηματικά μια απολύτως απαράδεκτη απειλή για εμάς, και μάλιστα απευθείας στα σύνορά μας.
- Όλα έδειχναν ότι μια σύγκρουση με τους νεοναζί, τους Μπαντερίτες [ουκρανούς ναζιστές συμπαθούντες], υποστηριζόμενους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους νεότερους εταίρους τους, ήταν αναπόφευκτη.
Χαμηλότεροι τόνοι από το αναμενόμενο
Ο Πούτιν δεν ανακοίνωσε γενική κινητοποίηση ή επίσημη κήρυξη πολέμου, δύο σενάρια που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα κλιμάκωναν περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ομιλία του ήταν επίσης απαλλαγμένη από απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς οι δυτικές ανησυχίες έχουν αυξηθεί πρόσφατα λόγω της ρητορικής της Μόσχας που σηματοδοτούσε ότι το Κρεμλίνο εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης τέτοιων όπλων.
Αλλά δεν υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι ο Πούτιν σχεδίαζε να αποκλιμακώσει τη σύγκρουση. Ορισμένοι παρατηρητές είπαν ότι ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να επιδιώξει να τερματίσει τον πόλεμο διακηρύσσοντας τη νίκη στο Ντονμπάς.
Όπως αναμενόταν, ο Πούτιν είχε ως στόχο να παρουσιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως συνέχεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της μάχης κατά του ναζισμού.
Απευθυνόμενος στους Ρώσους στρατιώτες που, όπως είπε, έφτασαν από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, είπε: «Πολεμάτε για την πατρίδα, για το μέλλον της, για να μην ξεχάσει κανείς τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Περίπου 11.000 στρατιώτες συμμετέχουν στην παρέλαση στη Μόσχα. Συνολικά 77 αεροσκάφη αναμενόταν να πετάξουν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. Μεταξύ αυτών των αεροσκαφών θα περιλαμβάνονταν και οκτώ μαχητικά MiG-29 που θα πετούσαν σε σχηματισμό «Ζ» για να δείξουν υποστήριξη στα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο,
Ωστόσο, ο καιρός ανέτρεψε τα σχέδια του Κρεμλίνου με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ να ανακοινώνει, όπως μεταδίδει το Tass, ότι «το εναέριο μέρος της παρέλασης δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».
Το γράμμα «Z» έχει γίνει το σύμβολο του πολέμου, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και έχει αποτυπωθεί στα περισσότερα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα που λειτουργούν στην Ουκρανία. Όποιος στη Ρωσία επικρίνει δημόσια την εισβολή ή ακόμα κάνει λόγο για πόλεμο διώκεται. Έχουν ήδη γίνει χιλιάδες συλλήψεις. Η κριτική απέναντι στις στρατιωτικές ενέργειες μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση.
Οι τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου
Μάχες διεξάγονταν σε πολλά μέτωπα, αλλά η Ρωσία ήταν πιο κοντά στη νίκη στη Μαριούπολη. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας προειδοποίησε σε μια καθημερινή έκθεση πληροφοριών στο Twitter ότι η Ρωσία είχε έλλειψη πυρομαχικών ακριβείας και χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο ανακριβείς ρουκέτες και βόμβες, υποβάλλοντας τις ουκρανικές πόλεις σε «έντονους και αδιάκριτους βομβαρδισμούς με ελάχιστη ή καθόλου προσοχή στις απώλειες αμάχων».
Περισσότεροι από 60 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους μετά την ισοπέδωση από ρωσική βόμβα ενός ουκρανικού σχολείου που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο στην Μπιλοχορίβκα, ένα ανατολικό χωριό, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Περίπου 90 άνθρωποι είχαν καταφύγει στο υπόγειο του σχολείου όταν δέχθηκε την επίθεση το Σάββατο. Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης βρήκαν δύο πτώματα και διέσωσαν 30 ανθρώπους, αλλά «πιθανότατα και οι 60 άνθρωποι που παραμένουν κάτω από τα ερείπια είναι πλέον νεκροί», έγραψε ο Σερίχι Χάινταϊ, κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν δύο αγόρια, ηλικίας 11 και 14 ετών, στην κοντινή πόλη Πριβίλια, δήλωσε ο Χαϊντάι. Το Λουχάνσκ είναι μέρος του Ντονμπάς, της βιομηχανικής ενδοχώρας στα ανατολικά που οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν. Εκρήξεις αντηχούσαν στο μεγάλο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.
Συνεχίζοντας την επίμονη αντίστασή του, ο στρατός της Ουκρανίας έπληξε ρωσικές θέσεις σε νησί της Μαύρης Θάλασσας που είχε καταληφθεί τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Μια δορυφορική εικόνα της Planet Labs έδειξε καπνό να αναδύεται από δύο θέσεις στο νησί.
Αλλά οι δυνάμεις της Μόσχας δεν έδειξαν κανένα σημάδι υποχώρησης στο νότο. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι η Ρωσία έχει τοποθετήσει τεθωρακισμένα οχήματα και πυραυλικά συστήματα σε μια μικρή βάση στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Ο στρατός της Ουκρανίας προειδοποίησε επίσης ότι περίπου 19 ρωσικά τάγματα σταθμεύουν ακριβώς απέναντι από τα σύνορα στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται πιθανότατα από περίπου 15.200 στρατιώτες με άρματα μάχης, συστοιχίες πυραύλων και άλλο οπλισμό.
Οι πιο έντονες μάχες των τελευταίων ημερών έλαβαν χώρα στην ανατολική Ουκρανία. Μια ουκρανική αντεπίθεση στα βορειοανατολικά κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σημειώνει «σημαντική πρόοδο», σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης της Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πολιορκημένη ανατολική πόλη Ποπάσνα μετά από δύο μήνες σφοδρών μαχών. Ο Ροντιόν Μιρόσνικ, εκπρόσωπος της φιλορωσικής, αυτονομιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της και τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
Η περιφερειακή διοίκηση του Χαρκόβου δήλωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό της πόλης Μπογκοντούχιβ, περίπου 50 χιλιόμετρα από το Χάρκοβο.
Νότια του Χαρκόβου, στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ, ο κυβερνήτης δήλωσε ότι ένα 12χρονο αγόρι σκοτώθηκε από ένα πυρομαχικό διασποράς που βρήκε μετά από ρωσική επίθεση. Μια διεθνής συνθήκη απαγορεύει τη χρήση τέτοιων εκρηκτικών, αλλά ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν υπογράψει τη συμφωνία.
Ethnos.gr