08/06/202219:11

Το Ελληνικό Ωδείο Πύργου συμπληρώνει 90 χρόνια προσφοράς στη μουσική παιδεία και τον πολιτισμό!

Το Ελληνικό Ωδείο Πύργου συμπληρώνει
90 χρόνια προσφοράς στη μουσική παιδεία και τον πολιτισμό!

O Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ – Ωδείον Πύργου (Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) ιδρύθηκε στις 8 Ιουνίου του 1932 και συμπληρώνει 90 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών το 2001 για την πολιτιστική και πνευματική του δράση, συνεχίζει δυναμικά τη μύηση των παιδιών μας στην πιο ευγενή τέχνη, τη μουσική!

Ο τόπος μας, αν και μία μικρή γωνιά της χώρας μας, έχει συναρτήσει άμεσα την κοινωνική του ζωή με την μουσική! Ενενήντα χρόνια πριν (σχεδόν έναν αιώνα!) πνευματικοί άνθρωποι του τόπου συγκρότησαν την επιτροπή ίδρυσης του Μουσικού Συλλόγου ΟΡΦΕΥΣ με σκοπό τη «διδασκαλία και εν γένει διάδοσιν της Μουσικής φωνητικής και ενοργάνου, δια της λειτουργίας επί τούτω σχολών και παντός άλλου αναγκαίου μέσου». Ανάμεσα στους ιδρυτές ήταν τα μέλη του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, οι : Κουνάδης Σπυρίδων, Στεφανόπουλος Βάσσος, Εξαρχόπουλος Πάνος, Δασιός Νίκος, Στεργιόπουλος Γεώργιος, Δημακόπουλος Αριστομένης, Βανδώρος Γεράσιμος, Καραποστόλης Νίκος. Πολύ σύντομα σε συνεργασία με το Ελληνικό Ωδείο, ίδρυσαν το Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Πύργου. Το γεγονός αυτό αποτελεί σπουδαίο ιστορικό επίτευγμα αν σκεφτεί κανείς ότι το Παράρτημα του Πύργου ήταν ανάμεσα στα πέντε πρώτα παραρτήματα στην Ελλάδα που δημιούργησε το Ελληνικό Ωδείο!

Δύσκολη εποχή για τη χώρα, για την εκπαίδευση, για τον πολιτισμό! Μεσοπόλεμος, η Ελλάδα να μετράει τις πληγές της και να προσπαθεί να αναρρώσει από έναν παγκόσμιο πόλεμο (τον 1ο) με την υποψία που επαληθεύτηκε ότι χειρότερα δεινά θα ακολουθήσουν (2ος Παγκόσμιος πόλεμος, κατοχή, εμφύλιοι, δικτατορία, φυσικές καταστροφές). Παρόλα αυτά το Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Πύργου στέκεται όρθιο με συνεχή λειτουργία, με αμέριστη συνέπεια απέναντι στους σπουδαστές του, με αγάπη για την πόλη και τη γύρω περιοχή που το φιλοξενούν. Να εκπαιδεύει, να μορφώνει, να εμπνέει καλλιτεχνικά, πολιτιστικά, και κυρίως ανθρώπινα, μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, χαρίζοντάς τους μουσικές γνώσεις, εκπαιδευτικές εμπειρίες, επαγγελματικές ευκαιρίες.

Δεν ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες του τότε για να επαληθεύσουμε τα γραφόμενά μας, όμως η καταγραφή της ιστορίας του Ωδείου και της πορείας του μας το φανερώνει! Και φτάνοντας στο σήμερα, που το Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Πύργου, συνεχίζει με την ίδια διάθεση προσφοράς και αγάπης για τους ανθρώπους του τόπου, διαπιστώνουμε τον πλούτο του έργου και την αξιοσύνη των συντελεστών του από το μακρινό τότε μέχρι το σύγχρονο τώρα!

Από το Ωδείο έχουν περάσει εξέχουσες μουσικές πνευματικές προσωπικότητες που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας και εξαίρετα μουσικά ταλέντα που έχουν διαπρέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέχρι και σήμερα, σε όλο το φάσμα της μουσικής δραστηριότητας.

Ο Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ – Ωδείον Πύργου, ταυτόχρονα με την διδασκαλία της μουσικής, έχει θέσει τις έννοιες της προσφοράς, της χαράς, της γνώσης, της συνεργασίας, της αρμονίας, εφόδια πολύτιμα για τους σπουδαστές του σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Φέτος με την ευκαιρία των 90 του χρόνων, καλεί όλους τους παλιούς και νέους φίλους του να συμμετέχουν στον εορτασμό που προγραμματίζεται για το προσεχές διάστημα.

Σήμερα το Σωματείο-Ωδείο βρίσκεται σε φάση ανανέωσης, αναδιάρθρωσης και εξέλιξης. Το νέο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο για την περίοδο 2022-2025, ο Πρόεδρος και Διοικητικός Διευθυντής Γιώργος Γεωργόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Θοδωρής Παναγόπουλος και το καλλιτεχνικό και διοικητικό προσωπικό, κάνουν το καλύτερο δυνατόν, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και συγκυρίες, ώστε να παραδώσουν το Ωδείο στις νέες γενιές βιώσιμο , σύγχρονο και λειτουργικό.

Μ’ ένα λαμπρό παρελθόν το Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Πύργου ατενίζει το μέλλον του ακόμα πιο αισιόδοξα και πιο δημιουργικά!

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΥΡΓΟΥ – ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα