20/06/202217:40

Ο Επιμένων 80s- Μια pop κοινωνιολογική βουτιά στη δεκαετία του ’80!- Το Βιβλίο της Δήμητρας Σταθοπούλου

Η δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα σημαδεύτηκε από οικονομικές αλλαγές που έφεραν στο προσκήνιο την τηλεόραση, η οποία για πρώτη φορά δεν θεωρούνταν άπιαστο είδος πολυτελείας για τους πολλούς. Μαζί με αυτήν, δυναμική είσοδο στη ζωή των πολιτών έκανε η διαφήμιση, αλλάζοντας για πάντα τις καταναλωτικές συνήθειές τους. Η επίδραση της διαφήμισης όμως δεν περιορίστηκε εκεί, καθώς διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές σταθερές των θεατών. Διαφημιστικά σποτ όπως εκείνο που μιλάει για μια κατσαριδούλα, εν ονόματι Μικρή Τερέζα, παρέμειναν στα χείλη των ανθρώπων αρκετά χρόνια αφότου η διαφήμιση είχε πάψει να προβάλλεται. Και η pop κοινωνιολογική μελέτη “Ο Επιμένων 80s” δεν εξετάζει μόνο τις διαφημίσεις, αλλά και την ίδια την κοινωνία!

Η συγγραφέας Δήμητρα Σταθοπούλου, έχοντας σπουδάσει Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μας παραδίδει μια νοσταλγική ανάλυση σαράντα εμβληματικών τηλεοπτικών διαφημίσεων της δεκαετίας του ’80 με εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο! Παράλληλα, εξετάζει τον τρόπο µε τον οποίο αυτές αφενός συµβολοποίησαν τις µεταβολές των κοινωνικών και οικονοµικών ταυτοτήτων της εποχής και αφετέρου επηρέασαν τους καταναλωτές όλων των ηλικιών, διαµορφώνοντας τις αγοραστικές τους προτιµήσεις και δηµιουργώντας συγκεκριµένα πρότυπα “χαρακτήρα”. Η pop κοινωνιολογική μελέτη “Ο Επιμένων 80s είναι μια μελέτη που δεν μπορεί να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη!

“Η δεκαετία µιας γενιάς που µεγάλωσε παίζοντας στον δρόµο και έγινε µάρτυρας της εντυπωσιακής µετάβασης από τον αναλογικό κόσµο, στον ψηφιακό.”

Η συγγραφέας

Η Δήµητρα (Μέµα) Ι. Σταθοπούλου είναι πτυχιούχος του Τµήµατος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισµού (Κατεύθυνση Μέσα Επικοινωνίας) του Παντείου Πανεπιστηµίου, και κάτοχος του µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Δηµιουργικής Γραφής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου και του Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει γεννηθεί στα Κρέστενα του Νοµού Ηλείας, όπου ζει και εργάζεται. Ασχολείται µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώµενα της περιοχής. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει και γράφει ποιήµατα και διηγήµατα.

 

Δέιτε περισσότερα για το βιβλίο

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα