11/07/202215:28

Πρωτοβουλία Νίκου Καλάκου για την έλλειψη εργατών γης

Με τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη, συναντήθηκαν οι Ηλείοι παραγωγοί φράουλας

-Ψηφίστηκε τροπολογία για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Η επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης των Ηλείων παραγωγών φράουλας με τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη, η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη σε πρωτοβουλία του Ηλείου οικονομολόγου και τ. γενικού διευθυντή Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκου Καλάκου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Ηλείοι παραγωγοί ανέλυσαν όλες τις παραμέτρους που αφορούν τη νόμιμη παραμονή και εργασία των μεταναστών εργατών γης στην Ελλάδα, ζητώντας απλοποίηση των διαδικασιών, και στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να αλλάξει η αντιστοιχία εργατών γης ανά είδος καλλιέργειας με τη μεταβολή του δείκτη Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας (0,75 ΜΑΕ/στρέμμα από 1 ΜΑΕ /7 στρέμματα), από τον οποίο καθορίζεται και ο αριθμός των εργατών για τους οποίους μπορεί να γίνει αίτηση μετάκλησης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Από την πλευρά του ο Νίκος Καλάκος τόνισε ότι το μοντέλο συνεργατικής ανάπτυξης, όπως είναι οι ομάδες καλλιέργειας και εμπορίας φράουλας, αποτελεί για την Ηλεία κύριο μοχλό ανάπτυξης και συμβάλλει καθοριστικά στην ελληνική οικονομία, αφού σήμερα καλλιεργούνται 19.000 στρέμματα στον Ηλειακό Κάμπο και εξάγονται 85.000 τόνοι φράουλας στις πιο απαιτητικές διεθνείς αγορές.

Επικαλούμενος και τα στοιχεία που παραθέτει στην επιστολή του o περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού αντιστοίχισης εργατών γης και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ο Ηλείος οικονομολόγος υπογράμμισε την ανάγκη να διευθετηθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, για να μην κινδυνέψει η συγκομιδή της φράουλας και άλλων αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην Ηλεία.

Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε η ψήφιση τροπολογίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, με την οποία δίνεται η δυνατότητα παραμονής και εργασίας στην αγροτική οικονομία πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους, με δυνατότητα παράτασης για δύο τρίμηνα. Παράλληλα, το ζήτημα έχει προωθηθεί για μακροπρόθεσμη νομοθετική επίλυση στα συναρμόδια υπουργεία, λόγω της συνθετότητάς του, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει πρεσβεία στο Μπαγκλαντές.

«Η έλλειψη εργατών γης πρέπει να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατόν, για να μην κινδυνεύσει όχι μόνο η φράουλα, αλλά και άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως το καρπούζι, η πατάτα, το πορτοκάλι και τον ερχόμενο χειμώνα η ελαιοσυγκομιδή. Μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβα για τη συνάντηση των Ηλείων παραγωγών με τον κ. Γεωργιάδη, ακολούθησε η ψήφιση τροπολογίας που ρυθμίζει το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, ενώ με την επιστολή του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη το ζήτημα έχει προωθηθεί στα αρμόδια υπουργεία για ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν και να εξεταστούν διακρατικές συμφωνίες μετάκλησης εργατικού δυναμικού και με άλλες χώρες, καθώς και να ρυθμιστεί το θέμα της πρεσβείας στο Μπαγκλαντές. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, προκειμένου οι μετανάστες εργάτες γης να έχουν εύκολη πρόσβαση, να εργάζονται νόμιμα και με αξιοπρεπείς συνθήκες και να μην ταλαιπωρούνται με τη γραφειοκρατία οι Ηλείοι παραγωγοί. Είμαι εδώ για να συμβάλω στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μου», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα