17/07/202213:42

Οι παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Ηλείας για την εξεύρεση εργατών γης αποδίδουν καρπούς!

Οι παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Ηλείας για την εξεύρεση εργατών γης αποδίδουν καρπούς!

Συνάντηση με τους κκ. Κιντή και Κοσμίδη, Γενικό Διευθυντή και Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής αντίστοιχα είχε τη Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κος Κωνσταντίνος Λεβέντης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, η οποία αποτελεί μέρος των πολυάριθμων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο Ηλείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, τέθηκε για ακόμα μια φορά επί τάπητος η αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης του ακανθώδους ζητήματος εξεύρεσης εργατών γης, θέμα που έχει αναδείξει πολλάκις ο φορέας στα στελέχη της Κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας ενημερώθηκε λεπτομερώς για τις ενέργειες που θα αναλάβει η Κυβέρνηση, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της απασχόλησης στην αγροτική οικονομία, χαιρέτισε δε την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Μπανγκλαντές για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, το οποίο θα εισαχθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου προς κύρωση στην Βουλή, ως μια πολλή θετική εξέλιξη και ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Με βάση το υπογραφέν μνημόνιο, η Ελλάδα πρόκειται να χορηγήσει 15.000 άδειες προσωρινής διαμονής για τους εργαζόμενους από το Μπαγκλαντές που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και 4.000 νέες άδειες προσωρινής διαμονής κάθε χρόνο, σε όσους εργαζόμενους από το Μπαγκλαντές θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Οι άδειες διαμονής θα είναι πενταετούς διάρκειας για εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα, η οποία θα παρέχει στον κάτοχο, μετά από δική του αίτηση και συνοδευόμενη από βεβαίωση εργασίας του εργοδότη, δικαίωμα διαμονής και εργασίας για περίοδο έως 9 μήνες ανά περίοδο δώδεκα μηνών, με δυνατότητα παράτασης για ακόμα μια πενταετία.

Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, διαφόρων εθνικοτήτων, που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και το καθεστώς διαμονής τους δεν έχει ρυθμιστεί, μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής αποκλειστικά για προσωρινή απασχόληση σε εποχικές αγροτικές εργασίες διάρκειας 90 ημερών κατά μέγιστο, με δυνατότητα παράτασης για ακόμα 90 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη είναι η ανάληψη ευθύνης από τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες για την διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, σε ασφαλή και υγιεινά καταλύματα, τα οποία θα εξασφαλίζουν ή θα νοικιάζουν στους εργάτες γης και θα πληρούν τις εκ του νόμου απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Το Επιμελητήριο Ηλείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα, αναλαμβάνοντας περαιτέρω πρωτοβουλίες και ενημερώνοντας σχετικά τα μέλη του για την οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα