18/07/202214:50

Δήμος Πύργου: Εκδηλώσεις εορτασμού μνήμης των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή

Η ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου συναντά τη «Σμύρνη 1922: Το Παρίσι του Λεβάντε»

Με δύο πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις που η μια έρχεται να συμπληρώσει την άλλη, ο Δήμος Πύργου, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ, τιμούν την συμπλήρωση των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή.

Στο πλαίσιο εορτασμού μνήμης, διοργανώνεται το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 και ώρα 20.00 στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Αμέσως μετά, τη σκυτάλη παίρνει η μουσικοσυνθέτρια Ζωή Τηγανούρια με την συναυλία-παράσταση «Σμύρνη 1922: Το Παρίσι του Λεβάντε».

Η έκθεση

Στιγμιότυπα από τη ζωή και ιστορικές στιγμές από την πολιτική πορεία του Ελευθέριου Βενιζέλου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον Πύργο, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με έδρα τα Χανιά.

Μέσα από 72 συνολικά φωτογραφίες το κοινό του Πύργου θα γνωρίσει το σπίτι όπου γεννήθηκε ο μεγάλος πολιτικός  στις Μουρνιές Χανίων, τους γονείς του, τον ίδιο στα μαθητικά του χρόνια και μια σειρά μεγάλων «σταθμών» στην πολιτική του πορεία μέχρι το θάνατό του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής- Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»  Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής. Το χώρο για τη σωστή διοργάνωση της έκθεσης επιμελείται ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Βασίλης Σεϊντής.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή ανοιχτή για το κοινό από τις 23/7 2022 έως και τις 28/7/2022 και ώρες: 10.00-13.00 και 19.00-21.00.

-Την Κυριακή 24/7/2022 και ώρα 20.15 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο δημοτικό σχολείο Στρεφίου με ομιλία του κ. Νικόλαου Παπαδάκη-Παπαδή, προβολή ταινίας-αφιέρωμα στον Ελευθέριο Βενιζέλο και ζωντανή κρητική μουσική.

«Το Παρίσι του Λεβάντε»

Το αφιέρωμα στην Μικρασιατική καταστροφή ολοκληρώνεται το ίδιο βράδυ με τη συναυλία-παράσταση της μουσικοσυνθέτριας Ζωής Τηγανούρια με τίτλο «Σμύρνη 1922: Το Παρίσι του Λεβάντε», όπου με σύνολο μουσικών θα ερμηνεύσουν μικρασιατικά τραγούδια, ορχηστρικά κομμάτια μεγάλων συνθετών αλλά και δικές της συνθέσεις. Η μουσική και τα τραγούδια θα συνδυαστούν αρμονικά με αφηγηματικά κείμενα για τη μικρασιατική καταστροφή, τη Σμύρνη, τη Γενοκτονία των Ποντίων, τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης κ.α. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Νίκος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Βούτσας (ερμηνεία και αφήγηση), ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάνος Αντωνίου.

*Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα