18/07/202221:13

Επείγουσα ανακοίνωση από τον Δήμο Παγγαίου για τα πυρομαχικά του Antonov

«Αν τα εντοπίσετε ειδοποιήστε άμεσα τις αρχές» αναφέρει ο Δήμος απευθυνόμενος στους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής – Διπλό διάβημα της Αθήνας σε Σερβία και Ουκρανία για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για το επικινδυνο φορτίο που μετέφερε
Επείγουσα ανακοίνωσε εξέδωσε ο Δήμος Παγγαίου σχετικά με την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα.

Στην ανακοίνωσή του την οποία συνοδεύει με φωτογραφίες από τα πυρομαχικά που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος, σημειώνει:

Προσοχή !!!!
Όσοι πολίτες αγρότες κινούνται στην περιοχή γύρω από το αεροπορικό δυστύχημα και εντοπίσουν τα παρακάτω πυρομαχικά να ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ τον Δήμο Παγγαιου, τηλ επικοινωνίας 693 6108070 ή την Ελληνική Αστυνομία !!!

Όπως έχει γίνει γνωστό από το Βελιγράδι, το μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir (εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου), και σύμφωνα με την ενημέρωση, το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Να σημειωθεί, ότι νωρίτερα σήμερα με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε διπλό διάβημα σε Σερβία και Ουκρανία, αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

Συνεχίζονται οι εργασίες για την «αποψίλωση» του χώρου

Η ειδική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας κορυφώθηκε χθες, προκειμένου να απομακρυνθούν από το Παλαιοχώρι Καβάλας συντρίμμια, βλήματα και άλλα στρατιωτικά υλικά από το μοιραίο Antonov12, το οποίο κατέπεσε λίγο πριν της 11 το βράδυ, του περασμένου Σαββάτου, σε γεωργική έκταση του δήμου Παγγαίου.

Οι εργασίες για την «αποψίλωση» του χώρου, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό και στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ώστε η περιοχή να απολυμανθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά και να καταστεί προσβάσιμη για τους κατοίκους, οι οποίοι δηλώνουν ακόμη και τώρα ανάστατοι από την συντριβή του αεροσκάφους.

Ξεκινούν ελεγχόμενες εκρήξεις

Μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να απενεργοποιηθούν τα πυρομαχικά που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή μετά την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα, ξεκινούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με το kavalanews.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων από το σημείο της πτώσης επιχειρούν πέντε ομάδες του Τάγματος Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) με 36 άτομα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλη η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν με ενάμιση μήνα – ίσως και παραπάνω.

Επειδή η γεωργική έκταση που κατέπεσε το αεροσκάφος είναι φρεσκοοργωμένη, υπάρχει ανησυχία ότι τα βλήματα έχουν διεισδύσει στο χώμα, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση για την περισυλλογή τους.

Στο σημείο θα παραμείνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να επέμβουν αν κριθεί απαραίτητο.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα